FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: otvorena izložba umjetnici jurjevoj katedrali

ŠIBENIK, 24. studenog 2006. (Hina) - Izložba slika i skupltura pod nazivom "Umjetnici Jurjevoj katedrali" otvorena je danas u galeriji i studiju Svetog Krševana u Šibeniku.
ŠIBENIK, 24. studenog 2006. (Hina) - Izložba slika i skupltura pod nazivom "Umjetnici Jurjevoj katedrali" otvorena je danas u galeriji i studiju Svetog Krševana u Šibeniku.

Postav sadrži izbor djela nastalih u sklopu likovne kolonije održane od 7. do 13. kolovoza u Šibeniku i doniranih radova umjetnika koji nisu mogli sudjelovati u radu kolonije.

Šibenski biskup monsinjor Ante Ivas inicirao je održavanje kolonije i izložbe radi prikupljanja novca za izuzetno zahtjevnu zaštitu i restauraciju katedrale, kao i za obogaćenje njezinog umjetničkog fundusa.

"Više desetljeća Katedrala svetog Jakova je bila zapostavljena, a danas je zbog toga ugrožena i porebno je uložiti značajna sredstva u njezinu zaštitu i restauraciju", rekao je na svečanosti otvaranja izložbe biskup Ivas.

"Uputili smo poziv umjetnicima, računajući da će oni kao nasljednici graditelja katedrale Jurja Dalmatinca čuti poziv za očuvanje tog spomenika koji je dio popisa svjetske kulturne baštine UNESCO-a", dodao je Ivas.

Neka djela bit će ponuđena na otkup u sklopu aukcije za pomoć u očuvanju Katedrale svetog Jakova, dok će ostala postati dio fundusa budućeg muzeja sakralne umjetnosti Šibenske biskupije, rekao je Pavao Roca, ravnatelj galerije Svetog Krševana i jedan od organizatora postava "Umjetnici Jurjevoj katedrali".

U koloniji je sudjelovalo 17 autora, njih još 15 je doniralo svoje radove, a ukupno je prikupljeno 62 djela.

Planira se da će izložba "Umjetnici Jurjevoj katedrali" biti postavljena i u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙