FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Jere Vodušek Starič "Kako su komunisti osvojili vlast 1944.-1946."

ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Knjiga slovenske povjesničarke Jere Vodušek Starič "Kako su komunisti osvojili vlast 1944.-1946.", koju je u prijevodu na hrvatski jezik objavila zagrebačka naklada PIP Pavičić predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.
ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Knjiga slovenske povjesničarke Jere Vodušek Starič "Kako su komunisti osvojili vlast 1944.-1946.", koju je u prijevodu na hrvatski jezik objavila zagrebačka naklada PIP Pavičić predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničari Hrvoje Matković, Nikica Barić, nakladnik Josip Pavičić, prevoditelj Živko Gruden i autorica.

"Knjiga prati zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije kad su komunisti od 1944. preuzimali vlast", rekao je Matković, dodavši kako su komunisti sve probleme rješavali revolucionarnom metodologijom. Ocijenio je kako je komunistička revolucionarna vlast "težila za uništenjem kontrarevolucionrne svijesti".

"Autorica pozorno prati likvidacije narodnih neprijatelja", rekao je, dodavši kako je za to razdoblje komunističke vlasti karakteristična centralizacija, koju prati jačanje represivnih sredstava.

Barić smatra da je komunistička Jugoslavija i poslije sukoba sa Staljinom 1948. ustrojavana po načelima i nacrtima sovjetskog staljinizma.

"Federalne jedinice smetnja su centraliziranoj vlasti", ocijenio je, dodavši kako su današnje teze o navodnoj državnosti ZAVNOH-a apsurdne.

"Iznad njega je uvijek stajao AVNOJ", rekao je, dodavši kako se upada u slične apsurde kad se i antifašizam danas pokušava izdvojiti od jugoslavenske i komunističke ideologije.

Po njegovoj ocjeni ljudska prava, demokracija i jednakopravnost doista su poslije Drugoga svjetskog rata zaživjele, ali ne i u bivšoj Jugoslaviji.

Podsjetio je također kako je autorica podrobno opisala poratnu predaju i likvidaciju antikomunističkih snaga.

Po ocjeni Jere Vodušek Starič, slovenska znanstvena javnost nije ni pokušala opovrgnuti tezu iz knjige o građanskom ratu u Sloveniji. Bilo je usmenih prigovora na tvrdnju o početku Hladnoga rata koji je, kako je navela počeo 1944. Dodala je kako danas zapadni autori njegov početak stavljaju u 1941.

Knjiga "Kako su komunisti osvojili vlast 1944.-1946." (498 str.) objavljena je podijeljena je na sedam poglavlja, u kojima autorica piše o uspostavi novoga komunističkog poretka, političkom ujednačavanju NOP-a na razini jugoslavenske države, međunarodnom okviru jugoslavenske komunističke politike, značajkama političkog sustava potkraj rata, preuzimanju vlasti i čišćenju kadrova, izborima za Ustavotvornu skupštinu i konsolidaciji.

Na kraju knjige objavljeni su tiskani izvori, literatura i imensko kazalo.

Slovensko izdanje knjige objavljeno je u Ljubljani 1992. pod nazivom "Prevzem oblasti 1944-1946".

Jera Vodušek Starič (1950.) redovita je profesorica suvremene povijesti na Mariborskom sveučilištu i ravnateljica Instituta za suvremenu povijest u Ljubljani. Objavila je i knjigu "Slovenski špijuni in SOE".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙