FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Svetozara Livade "Etničko čišćenje - ozakonjeni zločin stoljeća"

ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Knjigu sociologa Svetozara Livade "Etničko čišćenje - ozakonjeni zločin stoljeća" predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.
ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Knjigu sociologa Svetozara Livade "Etničko čišćenje - ozakonjeni zločin stoljeća" predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi, u kojoj autor obuhvaća razdoblje 90-ih, govorili su etnologica Vesna Čulinović Konstatinović, filozof Milan Kangrga, urednik knjige Nikola Lunić i autor.

"Livadina knjiga je strašna promemorija o zločinu nad Srbima u Hrvatskoj", rekla je Čulinović Konstatinović, dodavši kako su "zločini počinjeni nad Srbima prošlih desetljeća nastavak ustaške politike iz NDH".

Rekla je kako su u Drugom svjetskom ratu stradavali Srbi, Židovi i Romi i kako su "po istom pravilu stradavali i u ovom ratu" i ocijenila kako među mladima u Hrvatskoj prevladavaju nacionalističke, rasističke i ksenofobične zasade.

"Prekinite šutnju i ravnodušje pred historijskim zločinom", pozvala je Hrvate dodavši kako je "praštanje zločina najveća osveta žrtvi."

Kangrga je, ocijenivši novi stalni postav Memorijalnog muzeja u Jasenovcu "modernističkim smećem", ustvrdio da se u Hrvatskoj prešućuju povjesne činjenice. Prešućuju, kako je rekao, masovne žrtve holokausta iz najmračnijeg razdoblja hrvatske povijesti do 1990.

"Za Tuđmanove vlasti stvari su se ponovile na isti i još dalekosežniji način", rekao je.

Livada je rekao da se "u Hrvatskoj više progone žrtve nego oni koji su počinili zločine".

Govoreći o nacionalizmu, rekao je među ostalim kako su rasni zakoni NDH bili perfidniji od njemačkih jer su, kako je rekao bili "prožeti plemenskim mentalitetom, primitivizmom i zaostalošću u povijesnom razvitku".

Lunić je ustvrdio kako se u Hrvatskoj mora stvoriti odgovornost i osjećaj krivnje zbog zločina koje su Hrvati u ovom ratu počinili nad Srbima.

Knjigu "Etničko čišćenje - ozakonjeni zločin stoljeća" objavila je Euroknjiga iz Zagreba.

Svetozar Livada (1928.) bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dao je doprinos ruralnoj sociologiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙