FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura premašio 1,31 dolara

LONDON, 26. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Solidna izvedba europskog gospodarstva potaknula je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima skok tečaja eura iznad psihološki ključne razine od 1,31 dolara, uzrokovavši time rasprodaje dolara i prema ostalim vodećim međunarodnim valutama.
LONDON, 26. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Solidna izvedba europskog gospodarstva potaknula je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima skok tečaja eura iznad psihološki ključne razine od 1,31 dolara, uzrokovavši time rasprodaje dolara i prema ostalim vodećim međunarodnim valutama.

Tečaj eura prema dolaru premašio je u petak prvi puta u proteklih 19 mjeseci psihološku razinu od 1,31 dolara za euro, uslijed pojačanih očekivanja o solidnoj izvedbi europskog gospodarstva, ali i slabe trgovine na svjetskim tržištima zbog praznika u SAD-u i Japanu. Zaključio je tjedan na 1,3095 dolara, 2,1 posto više nego u tjednu ranije. Time je stopa rasta europske valute u jednogodišnjem razdoblju dosegnula oko 10 posto.

Europska valuta ojačala je i prema jenu, za 0,4 posto, dosegnuvši 151,65 jena. Prema britanskoj funti dobila je 0,16 posto, zaključivši tjedan na 0,6779 funti za euro.

Poticaj kupovinama eura dao je njemački Ifo indeks, koji je ukazao na snažno poboljšanje poslovne klime u najvećem gospodarstvu eurozone. Ifo indeks neočekivano je porastao u studenom na 106,8 bodova u odnosu na 105,3 bodova u listopadu. Analitičari su prognozirali pad njegove vrijednosti na 105,2 boda.

Rast vrijednosti Ifo indeksa potpirio je očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) sljedeće godine mogla nastaviti kampanju zaoštravanja monetarne politike nakon što sljedećeg mjeseca, sukladno očekivanjima, podigne sadašnju razinu kamatnih stopa na 3,5 posto.

Europsku valutu poduprla je i izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta da ECB mora vrlo budno pratiti rizike vezane za rast inflacije. "Čini se da Trichet općenito potpiruje očekivanja tržišta u vezi s time koliko će daleko ECB ići s podizanjem kamatnih stopa, naznačujući da će ih podizati i u 2007. To podupire jačanje eura", zaključio je Martin McMahon iz zueriškog Credit Suissea.

To je sve pak rezultiralo valom rasprodaja američke valute. Tečaj dolara dodatno je pritisnula oskudna trgovina na tržištima zbog praznika u SAD-u i Japanu. "Oskudna trgovina može katkada rezultirati snažnim oscilacijama tečajeva u kratkom vremenskom razdoblju", objasnila je Audrey Childe Freeman iz CIBC-ova World Marketsa snažan skok tečaja eura prema dolaru.

Dolar je tako oslabio 1,6 posto prema jenu, pa se njime trgovalo po 115,8 jena. Potonuo je i 2,8 posto u odnosu na švicarac, zaključivši trgovanje na 1,209 franka. Prema funti potonuo je 1,9 posto, na 1,9312 dolara za funtu.

"U aktualnim prilikama na tržištu ulagači traže razloge za prodaju dolara, ukazujući na usporavanje gospodarskog rasta i predstojeće sniženje kamatnih stopa u SAD-u", konstatirao je Daragh Maher iz Calyona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙