FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažno američko tržište rada potaknulo jačanje dolara

LONDON, 5. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Spuštanje stope nezaposlenosti u SAD-u dalo je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima poticaj kupovinama američkog dolara, pa je njegov tečaj porastao prema većini najvažnijih međunarodnih valuta.
LONDON, 5. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Spuštanje stope nezaposlenosti u SAD-u dalo je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima poticaj kupovinama američkog dolara, pa je njegov tečaj porastao prema većini najvažnijih međunarodnih valuta.

Dolar je zaključio tjedan s blagim dobitkom od 0,2 posto prema euru. Eurom se u petak trgovalo po 1,2714 dolara. Zelena valuta poskupjela je i 0,4 posto prema jenu i švicarskom franku. Tako je stajao 118 jena te 1,2535 franaka.

Posljednji niz američkih gospodarskih pokazatelja pokazao se nižim od očekivanog, što je rezultiralo padom dolara tijekom tjedna na najnižu razinu prema euru i jenu u proteklih mjesec dana odnosno na najnižu razinu prema britanskoj funti u protekla dva mjeseca uslijed strahovanja da bi usporavanje gospodarskog rasta moglo rezultirati smanjenjem američkih kamatnih stopa.

U četvrtak je euro dobio poticaj nakon što je Europska središnja banka (ECB) očekivano zadržala kamatne stope na dosadašnjoj razini od 3,25 posto, naznačivši ponovno zaoštravanje monetarne politike u prosincu. Ipak, tržišta su tek blago reagirala na tu najavu budući da predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet nije rekao ništa o monetarnoj politici banke u 2007.

Međutim, u petak objavljen podatak američkog ministarstva rada o padu stope nezaposlenosti u listopadu na 4,4 posto, odnosno na najnižu razinu od svibnja 2001., dala je poticaja ulagačima za kupovinu dolara. Obzirom na ranije objavljeni podatak o skoku troškova rada za 0,4 posto, što je bilo više od predviđanja, izblijedjela su očekivanja tržišnih sudionika o tome da će američka središnja banka uskoro srezati kamatne stope.

"Snažno tržište rada ukazuje na to da su pozivi za rezanjem kamatnih stopa za pola postotnog boda u prvom tromjesečju 2007. previše agresivni", ustvrdio je Michael Carey, analitičar Calyona. Ključna kamatna stopa u SAD-u sada iznosi 5,25 posto.

U međuvremenu, britanska funta jača jer se očekuje da će središnja britanska banka podići idućega tjedna kamatne stope. Razlog tome je skok indeksa uslužnih aktivnosti u listopadu na najvišu razinu u zadnjih šest mjeseci, na 59,3 boda. Tečaj funte krajem tjedna stajao je 1,9005 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i najvišu razinu u zadnja dva mjeseca od 1,9088 dolara

A obzirom na valove prodaja japanske valute u proteklim mjesecima, trgovci su mišljenja da bi mogao uslijediti skok njezina tečaja, posebno uslijed najava pojedinih središnjih banaka da namjeravaju povećati udio jena u svojim deviznim rezervama. S druge pak strane cijene pri potrošačima u Japanu i dalje ne bilježe značajniji rast pa analitičari ne očekuju da će središnja japanska banka naglo podizati kamatne stope. Kao potvrda tome, u utorak je Bank of Japan odlučila zadržati kamatne stope na dosadašnjoj razini od 0,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙