FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod pritiskom gospodarskog usporavanja SAD-a

LONDON, 29. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Vrlo slabi izgledi za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u te najave njezinog daljnjeg zaoštravanja u eurozoni protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigle tečaj eura na najvišu razinu prema dolaru u zadnja tri tjedna.
LONDON, 29. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Vrlo slabi izgledi za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u te najave njezinog daljnjeg zaoštravanja u eurozoni protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigle tečaj eura na najvišu razinu prema dolaru u zadnja tri tjedna.

Euro je ojačao u tome razdoblju jedan posto prema dolaru, dosegnuvši 1,274 dolara. Dolar je potonuo i na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema jenu, na 117,6 jena, oslabjevši u proteklih tjedan dana 0,6 posto. Spustio se i 0,8 posto u odnosu na švicarski franak te stoji 1,2486 franka.

Na svom zasjedanju u srijedu središnja američka banka očekivano je treći puta zaredom zadržala kamatne stope na dosadašnjoj razini od 5,25 posto. Ton priopćenja sa sastanka ostao je uglavnom isti kao i u rujnu, te je bio znatno umjereniji od očekivanja tržišnih sudionika.

Ta je činjenica potaknula slabljenje dolara budući da su neki trgovci očekivali oštriji stav Fed-a kada je u pitanju obuzdavanje inflatornih pritisaka. "Svi su očekivali da će Fed biti daleko oštriji pa je izostanak praktično bilo kakve promjene u priopćenju donekle razočarao tržište a dolar se našao pod pritiskom", objasnio je Ian Stannard iz BNP Paribas.

A potkraj tjedna objavljen podatak o oštrom usporavanju rasta američkog gospodarstva u trećem tromjesečju, na svega 1,6 posto na godišnjoj razini, potaknula je još veći val prodaja dolara. Ekonomisti su očekivali da će stopa rasta iznositi 2,2 posto, nakon 2,6 posto zabilježenih u prethodnom razdoblju. Ulagači su zaključili kako Fed zasigurno neće tako skoro podizati kamatne stope s ovako snažnim usporavanjem gospodarskog rasta.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, pak, izjavio je da će inflatorni rizici u eurozoni jačati i u 2007. Bude li oporavak gospodarstva eurozone slijedio očekivanja, bit će nužno daljnje zaoštravanje monetarne politike, ponovio je. "Budu li potvrđene naše pretpostavke i naš temeljni scenarij, i dalje će biti nužno obuzdavati količinu novca u opticaju", kazao je Trichet u nastupu pred Europskim parlamentom.

Euro je dodatnu potporu crpio iz snažnog pokazatelja povjerenja njemačkih potrošača koji je objavio institut GfK. Povjerenje potrošača u Njemačkoj poskočilo je na rekordnu razinu i dosegnut će u studenom 9,2 boda u odnosu na 8,9 bodova u listopadu, pokazalo je istraživanje toga instituta.

Iznenadio je i njemački indeks poslovnog povjerenja Ifo, koji je porastao u listopadu na 105,3 boda, premašivši očekivanja analitičara. "Ifo i dalje prkosi očekivanjima. Pretpostavljam da će pružiti dodatnu potporu argumentima u prilog opetovanom podizanju kamatnih stopa u eurozoni početkom sljedeće godine i to je kratkoročno ojačalo euro", zaključio je Adam Cole iz RBC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙