FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na svjetskim burzama nastupa razdoblje korekcije

NEW YORK, LONDON, 26. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Iako su aktivnosti preuzimanja i spajanja u korporativnom svijetu te odlične zarade u trećem tromjesečju protekloga tjedna nastavile poticati kupovine odabranih dionica, vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa uglavnom su oslabile, navješćujući razdoblje korekcije cijena dionica.
NEW YORK, LONDON, 26. studenog 2006. (Hina/Reuters) - Iako su aktivnosti preuzimanja i spajanja u korporativnom svijetu te odlične zarade u trećem tromjesečju protekloga tjedna nastavile poticati kupovine odabranih dionica, vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa uglavnom su oslabile, navješćujući razdoblje korekcije cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u proteklih tjedna dana 0,5 posto, na 12.280 bodova. Tehnološki Nasdaq, istodobno, ojačao je 0,6 posto, na 2.460 bodova.

"Tržište je prenapregnuto. Mnogi ulagači čekaju nekakav preokret i pomalo su na oprezu. Već je davno trebala uslijediti prodaja koja bi korigirala cijene", rekao je Bruce Zaro, strateg pri Delta Global Advisorsu.

Loše vijesti pak stigle su s naftnih tržišta. Skok cijena nafte nadomak 60 dolara za barel zabrinuo je ulagače, jer bi visoki troškovi energenata mogli prigušiti gospodarski rast i naštetiti raspoloženju ulagača prije početka sezone prazničnih kupovina.

Obujam trgovine dionicama bio je nizak obzirom zbog američkog praznika Dan zahvalnosti, pa su mnogi trgovci i nekoliko dana prije četvrtka otišli na produljene praznike. "Očito, ovo je praznični tjedan i svi smo očekivali mirnu trgovinu, no pozornost mnogih ulagača više nego na išta drugo usmjerena je na Google. Nafta je vjerojatno najvažniji gospodarski faktor dana koji utječe na tržište i vijesti su tu prilično loše", ocijenio je raspoloženje na tržištima Hugh Johnson, dužnosnik Johnson Illington Advisorsa.

Veće gubitke spriječio je skok cijene dionice Googlea iznad ključne psihološke granice od 500 dolara, najviše u povijesti te kompanije. Tijekom trgovanja ona je ojačala tri posto, na 510 dolara, i bila je jedna od vodećih dobitnica na Nasdaq tržištu. Razlog takvom uzletu Googleovih dionica jest u tri do četiri puta bržem rastu te kompanije u odnosu na njezine rivale. Još jedan znak snage tehnološkog sektora pristigao je iz Della. Taj proizvođač računala ostvario je bolju od očekivanja tromjesečnu zaradu, što je podiglo cijenu njegovih dionica za 10 posto.

Dionice su ostvarivale dobitke i nakon objave ponuda za preuzimanje rudarske kompanije Phelps Dodge, teške 26 milijardi dolara i kompanije za najam poslovnih prostora Equity Office Properties Trust, za 19 milijardi. Dionicama Equity Officea cijena je skočila 7,7 posto. Dionica Phelpsa Dodgea, pak, ojačala je gotovo 27 posto.

Međutim, raspoloženje ulagača oslabila je najava financijera Kirka Kerkoriana da će smanjiti svoj vlasnički udjel u General Motorsu (GM) s 9,9 na 7,4 posto. To je razočaralo ostale dioničare tog najvećeg američkog proizvođača vozila, koji su se nadali da će njegov utjecaj pomoći GM-u. Dionica GM-a potonula je 4,7 posto.

Na europskim burzama cijene dionica su oslabile na najnižu razinu u zadnja tri tjedna. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,3 posto, na 6.122 boda. Frankfurtski DAX tek je neznatno oslabio, zaključivši tjedan na 6.412 bodova.

Cijene europskih dionica osjetno su potonule potkraj tjedna nakon što je euro zabilježio najvišu razinu u zadnjih godinu i pol prema dolaru, što je ponajviše pogodilo dionice izvozno orijentirane automobilske industrije. Najveći sektor gubitnik bio je automobilski, koji se uvelike oslanja na izvoz, nakon što je euro u odnosu na dolar dosegnuo najvišu razinu u proteklih godinu i pol probivši psihološki važnu granicu od 1,3 dolara za euro.

Najave o novom zaoštravanju monetarne politike iz Europske središnje banke (ECB) doprinijele su zabrinutostima ulagača oko cijene koju će imati više kamatne stope za gospodarstva eurozone. Član upravnog vijeća ECB-a Miguel Angel Fernandez Ordonez kazao je da su inflacijski rizici u porastu u eurozoni, te da kamatne stope i dalje pogoduju rastu. Uvelike se očekuje da će ECB idući mjesec podići kamatne stope na 3,5 posto, što bi bilo šesto povećanje kamatnih stopa od prosinca prošle godine, a sve u cilju držanja inflacije pod kontrolom u 12-članoj eurozoni.

Europska tržišta dionica zabilježila su veći pad cijena dionica i u sektoru nafte. U bankarskom sektoru po gubitcima se izdvajala Credit Agricole nakon što je dionicama te francuske banke Citigroup snizio investicijski rejting. Kao razloge svoje odluke taj američki financijski div navodi slabije od očekivanja prihode u poslovanju s građanima, upravljanju imovinom i osiguranju.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na gubitku u prošlome tjednu za 2,2 posto, spustivši se na 15.735 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙