FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve suspenzije po novom Pravilniku Hanfe - TOZ i Hidroelektra

ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Zagrebačka i Varaždinska burza privremeno su danas obustavile, u skladu s odredbama novog Pravilnika o obustavi trgovanja dionicama na burzama u Republici Hrvatskoj, trgovanje dionicama zagrebačke tvornice olovaka TOZ Penkala, nakon što je njihova cijena u trgovanju na Zagrebačkoj burzi porasla za 10,32 posto.
ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Zagrebačka i Varaždinska burza privremeno su danas obustavile, u skladu s odredbama novog Pravilnika o obustavi trgovanja dionicama na burzama u Republici Hrvatskoj, trgovanje dionicama zagrebačke tvornice olovaka TOZ Penkala, nakon što je njihova cijena u trgovanju na Zagrebačkoj burzi porasla za 10,32 posto.

Sa Zagrebačke burze navode kako će suspenzija trajati dok ih Uprava TOZ-a ne izvijesti o mogućem postojanju novih ili promijenjenih materijalnih činjenica, koje još nisu objavljene Burzi, a koje su mogle utjecati na takav rast cijene.

Trgovanje dionicama TOZ-a na Zagrebačkoj burzi zaustavljeno je u 13,20 sati, do kada je tim dionicama ostvareno nešto više od 900 tisuća kuna prometa.

Jutros je pak, i to drugi put u dva dana, na istoj burzi suspendirano i trgovanje dionicama Hidroelektre niskogradnje.

Naime, Zagrebačka je burza u četvrtak obustavila trgovanje tim dionicama zbog pada cijene oko 40 posto (na oko 300 kuna), a trgovanje je nastavljeno nakon što je Uprava Hidroelektre niskogradnje izvijestila da ne raspolaže informacijama koje su mogle utjecati na takvu promjenu cijene.

Trgovanje tim dionicama nastavljeno je danas, ali je ponovno prekinuto jer se cijena 'vratila' na razinu prije jučerašnjeg pada (oko 500 kuna), odnosno danas je zabilježila rast veći od 40 posto, zbog čega će se Uprava Hidroelektre niskogradnje ponovno morati izjasniti.

Riječ je o prvim suspenzijama temeljem Pravilnika o obustavi trgovanja dionicama na burzama u Republici Hrvatskoj, koji je prošloga tjedna donijela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Pravilnikom su određeni kriteriji za obustavu trgovanja u tri razreda dionica po kriteriju likvidnosti, uzimajući u obzir broj trgovinskih dana, kao i kod "neuobičajenih uzoraka trgovanja".

Dionice TOZ-a i Hidroelektre spadaju u razred dionica kojima se trgovalo 75 posto trgovinskih dana unazad šest mjeseci, a kod kojih je trgovanje mora prekinuti ukoliko im cijena poraste ili padne za 10 posto.

Kao referentna cijena za određivanje 'probijanja' limita pritom se uzima cijena iz prethodnog trgovinskog dana, a porast cijene se izračunava u postotku od prosječne ponderirane cijene prethodnog dana.

Ukoliko nije bilo trgovanja s nekom dionicom prethodni dan, kao referentna cijena uzima se prosječna ponderirana cijena od zadnjeg dana trgovanja, ali ne duže od unazad 29 dana.

Obustava trgovanja dionicama se prema Hanfinom Pravilniku može odrediti u trajanju od 30 minuta do 3 sata, ovisno o situaciji, a u tom vremenu će burza biti dužna zatražiti informaciju od uprave izdavatelja za čije je dionice nastala obustava te tu informaciju odaslati kroz sustav i nakon 10 minuta pustiti daljnje trgovanje.

Kako je do 'probijanja' limita cijena za Hidroelektru niskogradnju i TOZ Penkalu došlo na Zagrebačkoj burzi, ona je prema Pravilniku bila dužna sama zaustaviti trgovanje, dok je za Varaždinsku burzu, na kojoj kotiraju dionice TOZ-a, obustavu naložila Hanfa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙