FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljena dobra izvedba tržišta dionica

NEW YORK, LONDON, 12. studenoga 2006. (Hina/Reuters) - Nastavljeni val preuzimanja kompanija, snažne tromjesečne zarade te ostavka američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda samo dan nakon pobjede Demokrata na izborima za Kongres protekloga su tjedna ojačali najvažnije svjetske burzovne indekse, pri čemu je Dow Jones srušio novi rekord, a europski burzovni indeksi se kreću oko najviših razina u zadnjih pet i pol godina.
NEW YORK, LONDON, 12. studenoga 2006. (Hina/Reuters) - Nastavljeni val preuzimanja kompanija, snažne tromjesečne zarade te ostavka američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda samo dan nakon pobjede Demokrata na izborima za Kongres protekloga su tjedna ojačali najvažnije svjetske burzovne indekse, pri čemu je Dow Jones srušio novi rekord, a europski burzovni indeksi se kreću oko najviših razina u zadnjih pet i pol godina.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je za više od jedan posto, na 12.108 bodova. Tijekom tjedna dosegnuo je i novi rekord od 12.176,54 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je čak 2,53, postigavši najbolju tjednu izvedbu u zadnja sva mjeseca.

Ostavka američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda samo dan nakon pobjede demokrata na izborima za Kongres ojačala je nade ulagača u promjenu politike prema Iraku te manju državnu potrošnju. "Na tržištu prevladava osjećaj da stvari u Iraku ne idu u smjeru u kojem su se ulagači nadali. Taj rat košta golemi novac, što znatno pogoršava američki proračunski manjak", rekao je Hans Olsen, strateg za ulaganja pri Bingham Legg Advisersu.

No, velika pobjeda demokrata ojačala je zabrinutosti ulagača da će sada uslijedili veća zakonska regulacija u farmaceutskoj i ostalim industrijama. Stoga su značajnije oslabile cijene farmaceutskih dionica. Pritom je najviše pala cijena dionica Mercka, 3,3 posto, Johnson&Johnsona, 2,7 posto, i Pfizera, 2,9 posto. "Farmaceutske dionice i dalje su na gubitku zbog činjenice da bi demokrati vrlo brzo mogli ojačati ulogu američkog ministarstva zdravstva u pregovorima o cijenama lijekova", rekao je Joseph Battipaglia iz brokerske tvrtke Ryan, Beck & Co.

Ipak, novi niz vijesti o spajanjima i akvizicijama i dalje jača optimizam ulagača oko gospodarskih izgleda. Među najvećim poslovima spajanja i preuzimanja spominje se ponuda Abbott Laboratoriesa vrijedna 3,7 milijardi dolara za preuzimanje Kos Pharmaceuticalsa. Nadalje kanadski lanac hotela Four Seasons dobio je ponudu Billa Gatesa i saudijskog princa Alwaleeda bin Talala za preuzimanje vrijedno 3,7 milijardi dolara. "Takve vijesti podsjećaju ulagače da korporativna Amerika raspolaže s mnogo gotovine", rekao je John Forelli, predsjednik i menadžer brokerske tvrtke Indepedence Investmenta.

Među većim dobitnicama ističu se dionice Boeinga, koje su poskupjele 5,4 posto nakon što je taj američki proizvođač zrakoplova objavio novi ugovor o narudžbama zrakoplova. Također, mediji su objavili da će ta kompanija povećati proizvodnju svojih novih 787 zrakoplova namijenjenih prekooceanskim letovima zbog veće od očekivanja potražnje.

Nadalje, najava američkog softverskog diva Microsofta da je spreman za lansiranje novog Vista operativnog sustava na tržište pomogla je jačanju tehnoloških dionica. Oporavak cijena nafte pak potaknuo je rast cijena energetskih dionica. Dionica Microsofta poskočila je 0,1 posto. Cijene dionica naftnih divova poput Exxon Mobila i ConocoPhillipsa ojačale su za više od dva posto

Cijene europskih dionica zadržale su se u tom razdoblju oko najviših razina u zadnjih pet i pol godina, potpomognute valom izvješća o snažnim korporativnim zaradama. Londonski Ftse indeks porastao je jedan posto, na 6.208 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 1,9 posto, na 6.358 bodova.

Općenito jaka sezona izvješćivanja o tromjesečnim rezultatima poslovanja kompanija potaknula je rast cijena dionica za više od pet posto u proteklih mjesec dana. Osim toga, kupovina dionica s približavanjem kraja godine kako bi se "uljepšali" portfelji" anulirala je rastuće zabrinutosti oko usporavanja američkog gospodarstva i izgleda za smanjenje dobiti u nadolazećim tromjesečjima.

Svojim poslovnim rezultatima ulagače su razveselile tvrtke poput britanskog lanca trgovina odjećom Marks&Spencer, njemačkog Postbanka, švicarske kemijske kompanije Clariant i španjolskog dobavljača plina Gas Natural. Pritom su dionice Marks&Spencera ojačale 3,4 posto a Postbanka za 2,5 posto, pomogavši tako kompenzirati za loše vijesti iz Vivendija rast čije tromjesečne dobiti nije ispunio očekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 1,5 posto, završivši tjedna na 16.122 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙