FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 25. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Tijekom posjeta Turskoj od 28. studenoga do 1. prosinca papa Benedikt XVI. možda će u Istanbulu posjetiti veliku džamiju Sultanahmet, poznatu kao Plava džamija, pišu u subotu talijanski mediji. Benedikt XVI. postao bi drugi papa koji je posjetio džamiju, a prije njega to je učinio Ivan Pavao II. tijekom posjeta Damasku 2001. Vatikan još nije potvrdio mogućnost, a u planu posjeta Benedikta XVI. Turskoj bio je predviđen samo posjet Aji Sofiji, koja je najprije bila kršćanska crkva, pa zatim džamija, dok je Ataturk nije proglasio muzejom. U međuvremenu se u Turskoj pripremaju posebne mjere sigurnosti za Papin posjet. U Ankari i Istambulu bit će angažirano izmeđ 6.000 i 10.000 policajaca, a posebna skupina od 25 turskih specijalaca bit će stalno u Papinoj pratnji.

SRINAGAR - Četvorica indijskih vojnika i dvojica islamističkih pobunjenika poginula su u sukobima u indijskome dijelu Kašmira, priopćio je jedan vojni izvor. Sukob je izbio u petak navečer kad su indijski vojnici pokrenuli napad na pobunjenike u Neldori na jugu Kašmira, rekao je vojni glasnogovornik Anil Kumar Mathur. "Četvorica vojnika bila su teško ranjena na početku sukoba. U bolnici su umrli", rekao je glasnogovornik. U okršaju su poginula i dvojica gerilaca. Indijski Kašmir mjesto je spora, a od 1989. i separatističke pobune. Islamistički se gerilci bore protiv saveznih indijskih snaga i u tom je sukobu dosad poginulo najmanje 44 tisuće ljudi.

ZAGREB - Na poticaj Ujedinjenih naroda u subotu se u gotovo cijelom svijetu obilježava Svjetski dan protiv nasilja nad ženama. Svaka treća žena doživjela je nasilje, batine, silovanje ili drugi oblik zlostavljanja, istaknuo je u svojem izvješću glavni tajnik UN-a Kofi Annan. U Australiji, Kanadi, Izraelu, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama između 40 i 70 posto ubijenih žena bile su žrtve partnera. U UN-ovu izvješću među ostalim se navodi da je u Brazilu svakih 15 sekundi jedna žena izložena batinama, što je 2,1 milijun žena na godinu. U Africi je najveći broj djevojčica izloženih genitalnom sakaćenju i žena zaraženih AIDS-om. U povodu Svjetskoga dana protiv nasilja nad ženama UN je objavio da danas 60 država u svijetu ima specifične zakone o obiteljskom nasilju, za razliku od 2003. kad je takve zakone imalo samo 45 država.

BAGDAD - U nekoliko istovremenih akcija u gradu Tajiju i oko njega, koalicijske su snage ubile 22 pobunjenika i jednoga iračkog civila te uništile tvornicu za izradu bomba, objavila je vojska. Vojnici su u tome gradu dvadesetak kilometara sjeverno od Bagdada i s velikom američkom vojnom bazom, izveli tri istovremene akcije, dodaje se u priopćenju. Ubijen je jedan irački tinejdžer, a trudna Iračanka ranjena je u pucnjavi, objavila je američka vojska. Pozvani su zrakoplovi da unište tvornicu, a vojnici koji su pretraživali zgradu našli su skrivene zalihe ručnih bacača, strojnica, protuzračnoga oružja i bomba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙