FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) ne prihvaća ponudu HDZ 1990. za postizbornu suradnju jer ne želi prijeći preko uvreda upućivanih tijekom predizborne kampanje, izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. U intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz", Čović je kazao kako mu "ne treba pružena ruka" predsjednika HDZ 1990 Bože Ljubića. Čović je istaknuo kako je stajalište Predsjedništva HDZ BiH da je u ovom trenutku nepotrebno razgovarati o uspostavi vlasti s HDZ 1990, tim prije što je toj stranci sud u Mostaru čak osporio i ime. Ljubić je ponudio suradnju HDZ BiH s obzirom da jedino te dvije stranke s hrvatskim predznakom imaju zastupnike u Parlamentu BiH - ukupno pet od 42 - a time i obvezu surađivati u zaštiti hrvatskih interesa.

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako su pronađeni novi važni svjedoci koji bi mogli pomoći otkrivanju ubojica bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara. "Radi se, prema mojoj informaciji, o dva svjedoka", kazao je Čolak kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz". Dodao je kako je jedan od svjedoka nekadašnja pripadnica jedne od međunarodnih misija u BiH te je pojasnio kako je tu informaciju dobio od domaćih sigurnosnih službi. Jozo Leutar umro je od posljedica ranjavanja u atentatu auto-bombom u Sarajevu u ožujku 1999. godine. Optužnica je podignuta protiv šestorice Hrvata, a temeljila se na tvrdnjama kako je Leutara ubila skupina povezana s krijumčarenjem droge na čijem je čelu navodno bio Ivan Andabak. Svi optuženi na suđenju su proglašeni nedužnima, a nakon toga istragu je nastavilo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu. Čolak drži kako bi bilo dobro da istragu u "slučaju Leutar" preuzme Tužiteljstvo BiH.

ZAGREB - Odluka Sjeverne Koreje da se vrati na šestostrane pregovore o svom nuklearnom programu, izazvala je pozitivne reakcije u svijetu, no unatoč tome Japan je odlučio zadržati sankcije protiv sjevernokorejskog režima. "U osnovi nastavit ćemo sankcije", izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso, a prenijela agencija Kyodo. "Pozdravljamo iskreno nastavak pregovora, ali ne možemo to slaviti i reći 'to je super'", dodao je. Reagirala je i Južna Koreja koja je objavila da će razmotriti obnavljanje prekinute pomoći u hranu i gnojivima. "Riža i pomoć u gnojivu Sjevernoj Koreji je čisto humanitarno pitanje i bilo nam je iskreno teško prekinuti to čak i kada smo bili suočeni s ozbiljnom prijetnjom miru", izjavio je u srijedu južnokorejski ministar za ujedinjenje Lee Jong-seok. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da su izaslanici iz Sjeverne Koreje, SAD-a i Kine sastali u Pekingu i pristali na nastavak pregovora.

GAZA - Četiri palestinska militanta su poginula, a 33 osobe su ranjene u srijedu rano ujutro kada je izraelski helikopter otvorili vatru na njih štiteći na taj način izraelske vojnike na tom području. Među ranjenim osobama je jedna žena i njeno 11-godišnje dijete, a ostali ranjenici su, kako kažu palestinski bolnički izvori, naoružani militanti. Četrnaest palestinskih militantnih skupina preuzelo je odgovornost na napad na izraelske vojnike. Kako izraelska vojska tvrdi, njeni vojnici još uvijek djeluju na području grada Beit Hanouna u sklopu četveromjesečne ofenzive na taj grad, a razlog za to je da je od početka ove godine iz njega na Izrael ispaljeno 300 raketa.

WASHINGTON - Vatrogasac koji je teško ozlijeđen u prošlotjednom šumskom požaru kod Palm Springsa u južnoj Kaliforniji, umro je u utorak u regionalnoj bolnici, a nedugo nakog toga uhićen je osumnjičeni za podmetanje požara u kojem su poginula petorica vatrogasaca, izgorjele 34 kuće i 64.000 četvornih milja (40.200 hektara) borove šume i makije, objavile su lokalne vlasti. Nadzornica šumarije San Bernardino, Jeanne Wade Evans, održala je konferenciju za novinare ispred bolnice, kako bi objavila da je 23-godišnji vatrogasac Pablo Cerda, odlukom obitelji skinut s aparata za održavanja života. Policija je nekoliko sati kasnije objavila da je uhićen 37-godišnji Raymond Lee Oyler, iz Beaumonta u Kaliforniji, optužen po dvije točke za podmetanje šumskih požara u lipnju ove godine. Iz ureda šerifa okruga Riverside objavljeno je kako je Oyler "osumnjičenik" u istrazi podmetanja požara kod Palm Springsa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙