FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 1. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Na današnji dan Svih svetih predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te kod središnjeg Križa na zagrebačkom groblju Mirogoju. Predsjednici Sabora i Vlade s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijence su položili i na Oltar domovine na Medvedgradu. Izaslanstvo predsjednika Republike i Vlade te predsjednik Hrvatskog sabora položili su vijence i zapalili svijeće i na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

VUKOVAR - Na blagdan Svih svetih u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u obrani Vukovara 1991. godine, vijenac podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položilo je i svijeće zapalilo izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnik Tomislavom Šotom. Na tome groblju, koje je prema podacima hrvatske Vlade, do sada posjetilo oko 200.000 posjetitelja, pokopano je oko osamsto poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji te civilnih žrtava rata. Gradsko izaslanstvo također je položilo vijenac i zapalilo svijeće i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda u Haagu ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika, civila i osoblja, odvedenih nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice te pogubljenih na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

ZAGREB - Najviši hrvatski državni dužnosnici odbacili su danas iskaz haaškog optuženika generala Veselina Šljivančanina koji je odgovornost za pokolj hrvatskih ranjenika i vojnika u vukovarskoj bolnici prebacio na liječnike vukovarske bolnice. Predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako je očito da Šljivančanin želi prebaciti krivnju na druge, ali da to ne može uspjeti jer je prenaivno da bi Sud povjerovao. "On koji je krivac, čiji su vojnici poubijali ranjenike, poubijali naše ljude koje su zatekli u bolnici, ne može tražiti nikakvu ispriku. To je naivna obrana", rekao je predsjednik Mesić novinarima prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju. Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je da je čuo "za tu stupidnu izjavu" te da misli da je Šljivančanin "pokušao jeftinim trikom skrenuti sa sebe odgovornost".

SPLIT - Uređenje i opremanje splitskog Doma mladeži, nikada do kraja dovršene zgrade izgrađene još 1979. godine, trebalo bi biti dovršeno u iduće tri godine ulaganjem oko 6 milijuna kuna, uz već uložena dva milijuna, potvrdila je splitska pročelnica za kulturu Tamara Visković. Uređenje, koje je trebalo biti prekinuto na jesen zbog nedostatka novca, ipak je nastavljeno zahvaljujući "neočekivanoj" donaciji Ministarstva kulture u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna, koju treba potrošiti do kraja godine i to za nabavku osnovne infrastrukturne opreme za dovršenje prve faze. Radovi koji su u tijeku ugovoreni su još za mandata bivšeg Poglavarstva, početkom 2005. godine. Zgrada Doma mladeži izgrađena je 1979. godine prema projektu Frane Grgurevića i od tada je stajala s tek dijelom iskorištenim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙