FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u Singapuru poslao upozorenje Sjevernoj Koreji

SINGAPUR, 16. studenog 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je iz Singapura uputio upozorenje Sjevernoj Koreji da ne raspačava nuklearno oružje i opremu drugim zemljama, pozvao je da odabere "put mira" i poduzme konkretne mjere glede prekida nuklearnog programa, obećavši joj u zamjenu gospodarske i druge beneficije, objavile su svjetske agencije.
SINGAPUR, 16. studenog 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je iz Singapura uputio upozorenje Sjevernoj Koreji da ne raspačava nuklearno oružje i opremu drugim zemljama, pozvao je da odabere "put mira" i poduzme konkretne mjere glede prekida nuklearnog programa, obećavši joj u zamjenu gospodarske i druge beneficije, objavile su svjetske agencije.

Bush je to rekao tijekom govora na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, prvoj postaji svoje jednotjedne azijske turneje tijekom koje će još posjetiti Vijetnam i Indoneziju.

Uz tvrdnju da je širenje oružja za masovno uništenje u ruke terorista "najveća opasnost u današnjem svijetu", Bush na vrhu popisa tema o kojima će razgovarati na Dalekom istoku ima nuklearnu krizu oko Sjeverne Koreje. Saveznike je pozvao na odlučnost glede te zemlje, koju je nazvao "najvećom prijetnjom za širenje nuklearnog oružja" u regiji.

"Prijenos nuklearnog oružja ili opreme Sjeverne Koreje u druge zemlje ili entitete smatrao bi se ozbiljnom prijetnjom Sjedinjenim Državama i mi bismo Sjevernu Koreju smatrali isključivo odgovornom za posljedice takvih poteza", rekao je Bush.

"Od presudne je važnosti da države regije pošalju Sjevernoj Koreji poruku da prijenos muklearne tehnologije neprijateljskim režimima ili terorističkim mrežama neće biti dopušten", dodao je.

Bush je ustvrdio da je jedini način kojim Pyongyang može ići naprijed taj da odustane od programa nuklearnog naoružavanja i pridruži se međunarodnoj zajednici.

"Ako Sjeverna Koreja izabere miran put, Amerika i njezini partneri na šestostranim pregovorima spremni su pružiti sigurnosna jamstva, gospodarsku pomoć i druge beneficije sjevernokorejskom narodu", kazao je američki predsjednik.

Osim o korejskom problemu, Bush se okomio i na pozive da SAD smanji svoju nazočnost u svijetu, sve glasnije i učestalije nakon što je Demokratska stranka prošlog tjedna hametice porazila njegove republikance u izborima za oba kongresna doma.

"Čujemo glasove koji nas pozivaju na povlačenje iz svijeta i zatvaranje vrata mogućnostima koje on pruža. To su davnašnji pokušaji izolacionizma i protekcionizma i Amerika ih mora odbaciti", ustvrdio je.

"Mi svoju nazočnost u Pacifiku moramo održati i iskoristiti zajedničke prilike", rekao je Bush.

Aktualni američki predsjednik snažno pokušava progurati liberalizaciju trgovine u svijetu, o čemu svjedoči i njegov poziv državama svijeta da spasu pregovore o globalnoj trgovini koji su u dugom zastoju i uporno guranje zamisli o sporazumu o slobodnoj trgovini između 21 zemlje Pacifičkog pojasa.

No Bush se neposredno prije polaska na azijsku turneju suočio s velikom neugodom, kad je Zastupnički dom odbio usvojiti zakon o normaliziranju trgovinskih odnosa s Vijetnamom, što je naznaka krajnje neizvjesne budućnosti njegove agende slobodne trgovine nakon što Demokrati preuzmu vlast.

Iz Singapura, gdje je posljednji put boravio 2003. Bush će u petak rano ujutro otputovati u vijetnamski glavni grad Hanoi, gdje će, među ostalim, prisustvovati summitu zemalja APECA o azijsko-pacifičkoj gospodarskoj suradnji.

Agencije navode kako će razmjerno dug posjet trima azijskim zemljama Bushu omogućiti izbivanje iz Washingtona u vrijeme kad se demokrati spremaju preuzeti vlast u Kongresu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙