FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 16. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

WASHINGTON - Demokratski kongresnici Elton Gallegly i Robert Wexler, predsjednik i član Pododbora za Europu Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputili su državnoj tajnici Condoleezzi Rice pismo u kojemu ističu velik napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u te predlažu da se na summitu Saveza u Rigi potkraj studenoga utvrdi da će pozivnica za članstvo Hrvatskoj biti upućena 2008. godine. Hrvatska se, kako ističu Gallegly i Wexler, od neovisnosti 1992. dokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da se uspostave mir i stabilnost na Balkanu. Također aktivno podržava globalni rat protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Posebno su istaknuli doprinos Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu.

SINGAPUR - Američki predsjednik Georg W. Bush doputovao je noćas u Singapur, gdje započinje svoju jednotjednu dalekoistočnu turneju, na kojoj će posjetiti i Vijetnam te Indoneziju. Predsjednički zrakoplov sletio je u bazu Paya Lebar nešto iza sedam sati ujutro po lokalnom vremenu (oko ponoći po srednjoeuropskom), u pratnji supruge i državnih dužnosnika. Tijekom turneje Bush, prema riječima svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya, želi dogovoriti "trajniji angažman u Aziji te viši stupanj suradnje na pitanjima poput terorizma i ptičje gripe". Također Bush želi dublje reforme na polju razvoja demokracije i slobodnog tržišta, kazao je Hadley.

WASHINGTON - Al Qaeda ponovno osnažuje svoje operacije iz utočišta na afganistansko pakistanskoj granici i postaje sve veći izazov interesima SAD-a u Iraku i Afganistanu, ustvrdili su u srijedu američki obavještajni dužnosnici. Pet godina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna i rušenja talibanske vlasti u Afganistanu mreža Osame bin Ladena zamijenila je novim militantima svoje bivše vođe koje su ubile ili zarobile snage Sjedinjenih Država. Ravnatelj CIA-e Michale Hayden pred senatskim povjerenstvom kazao je da je Al Qaeda time pokazala svoju fleksibilnost. Prema CIA-inim informacijama Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al Zawahri i dalje se nalaze u brdima na granici Afganistana i Pakistana, u sigurnom utočištu.

PEKING - Sva 34 kineska rudara koji su ostali pod zemljom od nedjeljne nesreće u rudniku ugljena na sjeveru zemlje su mrtva, objavili su u četvrtak državni mediji, prenoseći da se broj poginulih u poslijednje dvije nesreće popeo na 81. Nesreća se dogodila kada je više od četiri tone ilegalno uskladištenog eksploziva zahvatila vatra, što je izazvalo otrovne plinove u rudniku Nanshan u provinciji Shanxi.

WASHINGTON - Jedan od četvorice američkih vojnika optuženih za silovanje i ubojstvo 14-godišnje Iračanke i njene obitelji u srijedu je proglašen krivim na suđenju u vojnoj bazi u državi Kentucky, a u drugom, odvojenom suđenju vojni sud u Kaliforniji izrekao je 18-mjesečnu kaznu zatvora marincu ranije osuđenom za sudjelovanje u ubojstvu iračkog starca. Oba optuženika surađivali su s tužiteljstvom, a na temelju njihovih svjedočenja optuženi su i drugi sudionici zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙