FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush će nastojati umiriti azijske saveznike nakon izbornog poraza

ZAGREB, 16. studenog 2006. (Hina) - Tijekom jednotjedne azijsketurneje politički oslabljeni američki predsjednik George Bush, koji jejutros doputovao u Singapur, nastojat će ojačati suradnju s regijom napodručju sigurnosti, učvrstiti trgovinske veze te umiriti i ohrabritisvoje azijske saveznike nakon nedavnog izbornog poraza, prenoseagencije.
ZAGREB, 16. studenog 2006. (Hina) - Tijekom jednotjedne azijske turneje politički oslabljeni američki predsjednik George Bush, koji je jutros doputovao u Singapur, nastojat će ojačati suradnju s regijom na području sigurnosti, učvrstiti trgovinske veze te umiriti i ohrabriti svoje azijske saveznike nakon nedavnog izbornog poraza, prenose agencije.

Bushev Air Force One je, nakon kratkog zaustavljanja u Moskvi gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o iranskoj krizi i pridruženju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), u Singapur sletio u 7.15 sati po mjesnom vremenu (00.15), izvijestio je France presse.

Američki će predsjednik tijekom vikenda u Hanoju sudjelovati u radu godišnjeg summita Foruma za ekonomsku suradnju azijsko-pacifičkog područja (APEC) gdje će se sastati s čelnicima iz dvadeset zemalja članica. Posebne će bilateralne razgovore voditi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim Huom Jintaom i prvi put, s novim japanskim premijerom Shinzo Abeom.

Promatrači smatraju da će to biti prigoda za američkog predsjednika da umiri i ohrabri svoje azijske saveznike nakon zabrinutosti koju je potaknula pobjeda oporbenih demokrata za izborima za Kongres i Senat 7. studenoga. Prisutna je i zabrinutost zbog mogućnosti da Bush "dobije sporednu ulogu", koja bi mogla oslabiti njegovu vanjsku politiku, posebno kada je riječ o sjevernokorejskom nuklearnom dosjeu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice već je doputovala u Hanoj gdje je s dužnosnicima raspravljala o što skorijoj obnovi višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju nakon što je Pyongyang 9. listopada izveo prvi nuklearni pokus.

U Singapuru, vjernom savezniku SAD-a, američki će se predsjednik tijekom dana sastati s premijerom Lee Hsien Loongom te će održati govor na singapurskom sveučilištu, gdje će skrenuti pozornost na povijest odnosa te regije i SAD-a, izvijestio je Reuters.

U ponedjeljak će Bush nastaviti turneju prema Indoneziji. U toj najnaseljenijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, američki će predsjednik pokušati popraviti sliku koju o Americi ondje ima islamsko stanovništvo. No, lokalni su dužnosnici izvijestili kako su u gradu Bogoru, šezdesetak km od glavnog grada Džakarte, predviđeni prosvjedi, pa će mjere sigurnosti biti vrlo visoke. Indonezijsko je javno mišljenje u velikoj većini vrlo negativno kada je riječ o američkoj politici u Izraelu i prema Iraku.

Washingtonski stručnjak za Aziju Michael Green rekao je kako vjeruje da će "azijski čelnici sigurno voditi računa o govoru tijela predsjednika Busha, kako bi ustvrdili na koji će način odigrati svoju igru nakon nedavnog političkog poraza".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙