FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu Dan sjećanja u Škabrnji

ŠKABRNJA, 16. studenog 2006. (Hina) - U subotu, 18. studenoga, na 15. obljetnicu stradanja hrvatskih civila i branitelja Škabrnje stanovnici toga ravnokotarskog mjesta obilježit će Dan sjećanja na žrtve srpske agresije i okupacije iz 1991.
ŠKABRNJA, 16. studenog 2006. (Hina) - U subotu, 18. studenoga, na 15. obljetnicu stradanja hrvatskih civila i branitelja Škabrnje stanovnici toga ravnokotarskog mjesta obilježit će Dan sjećanja na žrtve srpske agresije i okupacije iz 1991.

Izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva obrane, Zadarske županije te brojna izaslanstva udruga proizišlih iz Domovinskog rata položit će vijence i zapaliti svijeće na mjestu masovne grobnice kod školske zgrade u Škabrnji i kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata na mjesnom groblju. Nakon toga će biti služena sveta misa te održana komemoracijska svečanost na središnjem trgu.

Dana 18. studenoga 1991. neprijateljska jugoslavenska vojska s paravojnim srpskim postrojbama u rano jutro je iz više smjerova napala Škabrnju. U napadu, kojim je zapovijedao tadašnji zapovjednik kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, sudjelovali su pješaštvo, tenkovi i zrakoplovi. Višestruko nadmoćniji neprijatelji slomili su u tijeku prijepodneva otpor slabo naoružanih branitelja te sa zapadne strane ušli u selo, rušeći kuće i iz podrumskih prostora izvlačeći civile, koje su mučili ih i ubijali, a dio odveli prema Benkovcu.

Prvoga i drugoga dana okupacije ubili su 43 civila i branitelja. Dio tijela srpski okupatori su posredovanjem Crvenog križa nakon tjedan dana predali hrvatskim vlastima u Zadru, a dio - 27 civila i branitelja - pokopali su u masovnu grobnicu u tijeku okupacije.

U godinama okupacije stradalo je ukupno 86 Škabrnjana: 25 branitelja i 55 civila, te šestoro poginulih u eksplozijama mina koje su neprijatelji postavili. Općinski načelnik Nediljko Bubnjar, govoreći o žrtvama dodaje da je nakon oslobođenja u mjestu umrlo 15 mlađih muškaraca sa statusom branitelja.

Škabrnja je djelomično i privremeno bila oslobođena u akciji "Maslenica" 1993., a konačno i u cijelosti u akciji "Oluja" 5. kolovoza 1995.

Danas je mjesto u cijelosti obnovljeno i prognani su se mještani vratili. U selu je i osnovna škola si oko 200 učenika, poštanski ured, liječnička ordinacija, a na mjestu bivše crkve u središtu sela, koju su okupatori do temelja srušili, izgrađena je nova.

Za srpski zločin u Škabrnji Županijski sud u Zadru je 1995. osudio 26 pripadnika paravojnih srpskih snaga, sve osim jednoga u odsutnosti. Njih 16 je osuđeno na 20 godina zatvora, jedan na 15 i jedan na 10 godina. Prije nekoliko godina, nakon uhićenja u Švicarskoj i izručenja Hrvatskoj, ponovljeno je suđenje Zorani Banić, koja je 1995. u odsutnosti osuđena na 20, a na ponovljenu suđenju dobila je šest godina zatvora.

Premda su u nekoliko navrata boravili u Škabrnji, razgovarali sa svjedocima i istraživali taj zločin, djelatnici Haaškog suda su za zločin u Škabrnji optužili jedino čelnika srpske paradržave u Kninu Milana Martića.

Na obilježavanju Dana sjećanja očekuju se potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović, ministri Damir Polančec, Božidar Kalmeta i Ana Lovrin, general Marijan Mareković te vodeći lokalni dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙