FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

15. obljetnica stradanja mještana Lovasa

LOVAS, 18. listopada 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja i križeva u središtima Lovasa i Opatovca danas je obilježena 15. obljetnica stradanja mještana općine Lovas u Domovinskom ratu.
LOVAS, 18. listopada 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja i križeva u središtima Lovasa i Opatovca danas je obilježena 15. obljetnica stradanja mještana općine Lovas u Domovinskom ratu.

U spomen na 18. listopada 1991. godine, kada je srpski agresor, nakon što je tjedan dana ranije okupirao Lovas, u čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto prisilno odveo 51 lovaskog Hrvata pri čemu je poginuo 21 mještanin, a 14 ih je ranjeno, vijence u nekadašnjem minskom polju položila su i svijeće zapalila izaslanstva općinskih i županijskih vlasti te stradalničkih i braniteljskih udruga.

Načelnik općine Lovas Željko Cirba podsjetio je da je u srpskoj agresiji i okupaciji Lovasa stradalo 85, a Opatovca dva mještana. Iz Lovasa je srpski agresor protjerao 1341, a iz Opatovca 320 osoba, čija je imovina zatim opljačkana i uništena.

U oba mjesta potpuno je uništeno 276 obiteljskih kuća, lovaska crkva sv. Mihovila zapaljena je, minirana i devastirana te su teško oštećeni gospodarski objekti koji su postojali u mjestima, rekao je Cirba dodajući kako je "glavna krivnja svih nevinih žrtava Lovasa i Opatovca što su bili Hrvati".

Vijenci su također položeni i svijeće zapaljene i na mjestu masovne grobnice na lovaskom groblju iz koje je ekshumirano 68 žrtava srpske agresije te kod spomen-križeva u središtima Lovasa i Opatovca.

Na Domu kulture u Opatovcu i objektu Poljoprivredne zadruge Lovas, u kojima su tijekom okupacije bili zatočeni mještani tih mjesta, otkrivene su spomen-ploče Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Po riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, kroz zatočeništvo u Lovasu prošlo je stotinjak, a u Opatovcu tridesetak mještana. Također je rekao da je HDLSKL do sada diljem Hrvatske postavio tridesetak spomen-ploča kojima su označena mjesta zatočeništva hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

U spomen na žrtve srpske agresije na Lovas i Opatovac, u Domu kulture u Lovasu održana je komemorativna sjednica, a večeras će u lovaskoj župnoj crkvi sv. Mihovila biti služena misa zadušnica.

Zbog zločina počinjenih tijekom agresije i okupacije Lovasa, na Županijskom sudu u Vukovaru od 2003. godine vodi se sudski proces protiv 16 osoba, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenju je nazočan jedino optuženi Ilija Vorkapić (58), dok se ostalima sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙