FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor započeo zasjedanje raspravom o tržišnom natjecanju

ZAGREB, 16. studenoga 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor, na samom početku današnjeg zasjedanja, razmotrio izvješće o prošlogodišnjem radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
ZAGREB, 16. studenoga 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor, na samom početku današnjeg zasjedanja, razmotrio izvješće o prošlogodišnjem radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec uvodno je istaknula da je Agencija lani riješila ukupno 239 predmeta, među kojima je bilo i otkrivanja i kažnjavanja najtežih oblika povrede tržišnog natjecanja.

Naglasila je da takvi slučajevi zahtijevaju dugotrajne dokazne postupke, te da rad tijela za zaštitu tržišnog natjecanja ne treba promatrati kroz količinu, nego kroz kvalitetu i učinke donesenih rješenja.

Založila se i za izmjene postojećeg sustava kažnjavanja nedopuštenog ponašanja na tržištu, budući da su sudovi izriču simbolične kazne.

Saborski su klubovi podržali izvješće, naglašavajući učinkovitost Agencije na podizanju kulture tržišnog natjecanja u teškim uvjetima.

"Izvješće pokazuje da je Agencija još nejako dijete, koje živi na vrlo teškom području i mora se izboriti za pravila EU, ali u stanju koje doma imamo mi, takvi kakvi jesmo", ocijenio je HNS-ovac Jakša Marasović.

I Valter Poropat (IDS) je upozorio na dugotrajnost i neučinkovitost postupaka u kojima se kažnjava nedopušteno ponašanje na tržištu.

Založio se da se prošire ovlasti Agencije, tako da se njezina rješenja primjenjuju odmah po donošenju, a da poduzetnik protiv kojega je rješenje doneseno ima pravo žalbe pred trgovačkim sudom.

Nevenka Majdenić (HDZ) ocijenila je, pak, da je najveći posao Agencija napravila na utvrđivanju koncentracija na tržištu.

Agencija je ocijenila ukupno 31 tržišnu koncentraciju, od čega se 18 slučajeva odnosi na elektroničke medije, i pokazalo se da je nedopuštenih koncentracija manje od jedan posto, što je u rangu zemalja EU, rekla je Majdenić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙