FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petnaesta obljetnica granatiranja Splita

SPLIT, , 15. studenog 2006. (Hina) - Danas se navršilo petnaest godina kako je Jugoslavenska ratna mornarica 15. studenoga 1991. u 6,45 sati granatirala Split s razarača koji je nosio ime "Split".
SPLIT, , 15. studenog 2006. (Hina) - Danas se navršilo petnaest godina kako je Jugoslavenska ratna mornarica 15. studenoga 1991. u 6,45 sati granatirala Split s razarača koji je nosio ime "Split".

No, grad je obranjen kao i primorski dio Splitsko-dalmatinska županija, a istodobno je razbijena vojno-pomorska blokada Jadrana i ostvarena potpuna pobjeda nad moćnom jugomornaricom.

U gradu pod Marjanom taj dan službeno obilježava samo Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, i to pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor. Obilježavanje je počelo jutros misom zadušnicom, a zatim otkrivanjem spomen-ploče na brodu "Vladimir Nazor" i bacanjem vijenca u more u gradskoj luci.

Napad na Split počeo je razarač "Split" topničkom paljbom po splitskim četvrtima, te otocima Šolti i Braču. Napadnuto je središte Splita i stara gradska jezgra, Dioklecijanova palača i drugi spomenici svjetske kulturne baštine. Na udaru neprijateljske artiljerije našle su se stambene zgrade, Hajdukovo igralište, ali i putnički terminal u trajektnoj luci, gdje je bio usidren trajekt "Vladimir Nazor" koji je granatiran, te su na njemu ubijeni upravitelj stroja Dinko Maras i prvi časnik Jure Kalpić, dok je u samom središtu grada ranjeno jedanaest građana.

Unatoč tehničkoj premoći, brodovi jugomornarice bili su prisiljeni povući se prema Boki kotorskoj nakon pomorske bitke s Hrvatskom mornaricom, na čijem je čelu u to vrijeme bio admiral Sveto Letica.

Neprijateljska flota ostala je bez tri broda i dva zrakoplova koji su srušeni iznad Brača i Šolte. Time je označen kraj vojno-pomorske blokade Jadrana, a jugomornarica pretrpjevši potpuni slom destabilizirana je i protjerana iz Hrvatske, čime su Hrvatska ratna mornarica i Hrvatska vojska uspostavile nadzor nad do tada blokiranim dijelom hrvatskoga Jadrana.

Nakon prijepodnevnih događaja za obilježavanje toga dana, organizator obilježavanja Udruga dragovoljaca HRM-a priredila je koncert Orkestra HRM-a u gradskoj luci, a večeras će se u splitskom HNK-u održati prigodni program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙