FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica osnutka 141. brigade HV-a

SPLIT, 11. studenoga 2006. (Hina) - U Domu Hrvatske vojske u Splitu obilježena je danas 15. obljetnica osnutka 141. brigade Hrvatske vojske, a svečanost je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije.
SPLIT, 11. studenoga 2006. (Hina) - U Domu Hrvatske vojske u Splitu obilježena je danas 15. obljetnica osnutka 141. brigade Hrvatske vojske, a svečanost je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije.

Na središnjem dijelu obilježavanja - svečanom postrojavanju bivših pripadnika 141. brigade HV-a bio je nazočan i izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, general bojnik Mirko Šundov, koji je toj brigadi uručio odličje predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga - Red Nikole Šubića Zrinskog za doprinos u Domovinskom ratu.

General bojnik Šundov prenio je postrojenim pripadnicima pohvalu predsjednika Republike Stjepana Mesića za njihov ratni put i pozdrave vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

O ratnom putu 141. brigade govorio je u ime njezinih ratnih zapovjednika general bojnik Žarko Tole, koji je tom prigodom istaknuo da je kroz nju prošlo 13.000 dragovoljaca, a u ratu je poginulo 69 njezinih pripadnika.

"141. brigada HV-a nastala je od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne, ustrojenih od organiziranih dragovoljačkih odreda Narodne zašite pri mjesnim zajednicama. Brigada je ratovala je na južnom bojištu sprječavanjući prodore neprijatelja u Ston i njegovo zaleđe, zatim na drniškoj bojišnici te na području Moseća - Svilaje, a njezin dio sudjelovao je i u operaciji Miljevcima", rekao je general bojnik Žarko Tole.

Istaknuo je da je jedna bojna skupina 141. brigade HV-a sudjelovala i u operaciji Peruči te je ratovala u zadarskom zaleđu.

"Uspješno je izvršavala složene i zahtjevne zadaće", rekao je general bojnik Tole.

Krajem travnja 1994. ta brigada odlazi u pričuvu. Ponovno se mobilizirala u punom sastavu za vojno-redarstvenu operaciju Oluju, u kojoj je dala znatan doprinos, a bila je angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestralu i Južnom potezu. Raspuštena je krajem godine 1995.

Na svečanom postrojavanju bivše pripadnike 141. brigade pozdravili su i splitsko-dalamatinski župan Ante Sanader, gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić i gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić.

Prije svečanog postrojavanja izaslanstva brigade, Županije i gradova Kaštela i Splita položila su vijence na spomen-obilježje poginulim braniteljima "Malačka" u Kaštelima te na groblju Lovrincu.

Nakon toga u crkvi sv. Ante na Poljudu služena je misa zadušnica za poginule branitelje 141. brigade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙