FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: obljetnica Filozofskog fakulteta

SPLIT,16. listopada 2006.(Hina) - Svečanom sjednicom Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i otvaranjem fonetskog studija obilježena je prva obljetnica osnutka i djelovanja te visokoškolske ustanove.
SPLIT,16. listopada 2006.(Hina) - Svečanom sjednicom Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i otvaranjem fonetskog studija obilježena je prva obljetnica osnutka i djelovanja te visokoškolske ustanove.

Osnivanje Filozofskog fakulteta za Split je značilo renesansu humanističke misli, stvaranje nove intelektualne elite i sprječavanje odlaska mladih obrazovanih ljudi iz grada, istaknuto je na sjednici na kojoj je bio i državni tajnik za visoko školstvo Slobodan Uzelac.

Fakultet, koji je u godinu dana broj djelatnika sa 66 povećao na 92, a broj od 900 studenata udvostručio, i dalje muku muči s prostorom i nedostatkom stručnog kadra, jer se nastava odvija na čak šest gradskih lokacija i bez najnužnije opreme za suradnike, istaknuo je dekan Josip Milat. Istodobno, premda je svaki početak težak i treba proći porođajne boli, razvija kvalitetne projekte, surađuje s domaćim i inozemnim sveučilištima, te se bavi istraživačkim i znanstvenim djelatnostima, poručio je dekan Milat.

Očekuje se da bi u roku od tri godine u sveučilišnom kampusu na Visokoj trebala biti dovršena nova zgrada Filozofskog fakulteta koja će omogućiti još kvalitetniji rad i širenje aktivnosti, no do tada treba izdržati u datim uvjetima koji izravno utječu i na kvalitetu nastave, dodao je.

"Sveučilište u Splitu jedino je u Hrvatskoj koje od Vlade i MORH-a nije dobilo ni jednu vojarnu. Koristimo prostore vojarne u Lori, ali u najmu. Zgrada vojarne ne treba Filozofskom fakultetu nego Sveučilištu, jer se radi o prostoru koji se s minimalnim intervencijama može prenamijeniti i vrlo brzo osposobiti za fakultetske potrebe", rekao je Milat, smatrajući da bi se na taj način mogao riješiti dio ukupnih prostornih problema splitskog Sveučilišta.

Državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac poručio je da je Milatove riječi o nedostatku prostora za rad shvatio kao molbu za što skorijim rješenjem problema, te da je osnivanjem Filozofskog fakulteta zaokružen proces stvaranja suvremenog sveučilišta.

Uzelac je danas otvorio i 200 tisuća kuna vrijedan fonetski studio - dio interdisciplinarnog istraživačkog projekta dr. Joška Božanića "Halieutica viškog arhipelaga - dijalektološko i maritomološko istraživanje".

Nabavu opreme financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a služit će studentima izbornog kolegija za snimanje, istraživanje i digitaliziranje zvučnih zapisa i usmene predaje. Već iduće godine, najavljeno je, pokrenut će se poslijediplomski specijalistički studij za novinare, javne govornike, te radijske i televizijske voditelje, a planira se i osnivanje studija fonetike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙