FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u utorak u Pragu, nakon sastanka s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, da Češka može pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, osobito kad preuzme predsjedanje EU-om 2009. godine. "Češka je imala uspješne pregovore o ulasku u EU i njezina su nam iskustva vrlo važna jer su oni uspjeli zaštititi svoje nacionalne interese", rekao je Mesić nakon razgovora s češkim premijerom, drugoga dana službenog posjeta Češkoj. Češka bi trebala preuzeti predsjedanje EU-om 2009. godine, u vrijeme kad se očekuje završetak pristupnih pregovora Hrvatske i razrješenje europske ustavne krize. Premijer Topolanek je u izjavi za hrvatske novinare kazao da su odnosi između dviju zemalja "izvan svih uobičajenih standarda" te da nema nikakvih otvorenih pitanja.

BEOGRAD - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković u utorak je za beogradske "Večernje novosti" ustvrdio "da su zapadne članice Kontaktne skupine i dalje sklone nekoj vrsti neovisnosti Kosova, iako manje nego prije". "Zapadni dio Kontaktne skupine, a to su SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija, i dalje su najsklonije nekoj vrsti neovisnosti. Doduše, to stajalište nije danas tako rezolutno kao što je bio na početku pregovora o Kosovu", izjavio je Drašković. Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji neće i ne može utjecati na sadržaj prijedloga koji će Marti Ahtisaari podnijeti Kontaktnoj skupini. Ali, sasvim je sigurno da izborni rezultati mogu utjecati na odnos Kontaktne skupine i Vijeća sigurnosti UN prema Ahtisaarijevu prijedlogu, ustvrdio je Drašković.

ZAGREB - Indonezijski muslimanski čelnici zaprijetili su u utorak da će podnijeti zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja predsjedniku svoje države ustraje li u naumu da idućeg tjedna ugosti američkoga kolegu Georgea W. Busha, prenose agencije. Aktivisti iz nekoliko muslimanskih organizacija mladih prosvjedovali su u utorak u gradu Bogoru u kojem bi Susilo Bambang Yudhoyono u ponedjeljak trebao primiti Busha. Pridružilo im se dvjestotinjak kućanica s djecom uz natpise protiv američkog predsjednika "hladnokrvnog ubojice", a u glavnome gradu otoka Jave deseci studenata palili su američke zatvore i lutke s Bushovim likom. "Konstatiramo da stanovništvo odbacuje ovaj posjet ali vlada ustraje u svom arogantnom planu da primi Busha", izjavio je za agenciju France presse glavni tajnik Foruma islamskog društva (FUI) Muhammad al-Khaththath.

ZAGREB - Čelnik zaklade Nacionalni naftni institut Zelimhan Magomedov ubijen je u utorak ujutro na jugozapadu Moskve, javili su ruski mediji. Pedesetgodišnji Magomedov, rođen u Dagestanu, preminuo je nakon što su mu u glavu ispaljena dva metka. Na internetskoj stranici Nacionalnog naftnog instituta navodi se da je to nekomercijalna organizacija osnovana 2003. koja se bavi unapređenjem malih i srednjih proizvođača nafte.

STOCKHOLM - Transformator švedske nuklearne centrale zapalio se u noći s ponedjeljka na utorak zbog čega je morao biti zaustavljen reaktor, priopćile su osobe odgovorne za švedsku nuklearnu energiju (SKI), naglašavajući da nije bilo ljudskih žrtava. "Došlo je do požara u transformatoru reaktora Ringhals 3. Reaktor je hitno zaustavljen i svi sigurnosni sustavi funkcionirali su kao što je predviđeno", piše SKI na Internet stranici. Razlozi požara još nisu poznati, kazao je glasnogovornik Anders Joerle. Naglasio je da zapaljeni transformator "nije u istoj zgradi gdje i nuklearni reaktor" Ringhals 3, ističući kako su udaljeni "50 do 60 metara". Ringhals 3 jedan je od četiri reaktora centrale Ringhals smještene na jugozapadu Švedske i jedan od deset reaktora koliko ih ima u Švedskoj.

BAGDAD - Naoružani napadači odjeveni u odore iračke policije oteli su 100 muškaraca iz zgrade ministarstva višeg obrazovanja u Bagdadu u utorak, izjavila je glasnogovornica ministarstva. Ona je rekla da su su napadači dovezli do ministarstva, upali unutra i naredili ženama da se okupe u jednoj sobi. Zatim su im oduzeli mobitele i zarobili muškarce, među kojima su djelatnici, zaštitari i posjetitelji. Izvor u ministarstvu unutarnjih poslova prije je rekao da je oteto 20 ljudi. Ministarstvo unutarnjih poslova, koje kontroliraju šijiti, nekoliko je puta opovrgnulo bilo kakvu povezanost sa skupinom koju suniti i Washington optužuju da upravlja odredima smrti i ćelijama koje otimaju ljude. Ministarstvo višeg obrazovanja je član Iračke fronte suglasja, sunitske skupine u vladi.

BERLIN - Skupina međunarodnih odvjetnika pokrenula je u utorak u Njemačkoj tužbu protiv američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda kojega optužuju za mučenja zatvorenika u Iraku i u Guantanamu, rekao je jedan od odvjetnika. Tužba na 220 stranica predana je njemačkoj glavnoj saveznoj tužiteljici Moniki Harms u Karlsruheu, naveo je Hannes Honecker, predsjednik Udruge republikanskih odvjetnika koje je pokrenulo tužbu. Osim na Rumsfelda tužba se odnosi i na pet pravnika Busheve administracije, među kojima je tadašnji ministar pravosuđa Alberto Gonzales. Tužbu je uložio Centar za ustavna prava (CCR) u ime 11 bivših zatočenika zatvora Abu Ghraib u Iraku i Mohameda al-Qahtinija jednog od zatočenika američke baze Guantanamo.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair pozvao je Siriju i Iran da odigraju "konstruktivniju ulogu" u rješavanju bliskoistočnog problema, što bi moglo pomoći i u smirivanju Iraka. U govoru o vanjskoj politici što ga je održao u ponedjeljak navečer u Londonu Blair rekao je da je "novo partnerstvo" s Iranom moguće ako Teheran bude pomagao u bliskoistočnome procesu, ako prestane pomagati teroristima i ispuni obveze u vezi s neširenjem nuklearnog oružja. "U tome je slučaju moguće jedno novo partnerstvo", rekao je Blair. Premijerovi suradnici kažu da se Blairov poziv Iranu da odigra važniju ulogu na Bliskome istoku odnosi i na Siriju. Blair je rekao da je potrebna nova strategija kako bi se potisnule snage izvan Iraka koje žele izazvati "kaos" u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙