FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Bilateralna faza screeninga, na kojoj će hrvatski predstavnici predstaviti Europskoj komisiji razinu usklađenosti za poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava, održat će se u utorak i srijedu u Bruxellesu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. To je zadnje od 33 poglavlja screeninga, jer iako europska pravna stečevina (acquis communautaire) ima 35 poglavlja, za dva se ne vode pregovori. Završetkom screeninga za poglavlje pravosuđe i temeljna prava, bit će završen proces analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva Hrvatske s europskom pravnom stečevinom koji je započeo 20. listopada prošle godine, a između screeninga i početka konkretnih pregovora postoji još nekoliko koraka koji se moraju proći.

KIŠINJEV - Parlamentarni dužnosnici četiri bivše sovjetske države, pro-zapadno nastrojene, obvezale su se na bolju suradnju u rješavanju sukoba u svakoj od tih zemalja. Gruzija, Ukrajina, Azerbajdžan i Moldavija pojačat će "međuparlamentarnu suradnju na području rješavanja sukoba na svojim teritorijima", navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon jednodnevnog sastanka koji je završio u nedjelju kasno navečer. Četiri zemlje su se također obvezale da će zagovarati demokratske vrijednosti, ljudsku i političku slobodu i mir. Predsjednica gruzijskog parlamenta Nino Burdžanadze je izjavila da te države trebaju podržavati jedna drugu u energetskim pitanjima za koje kaže da ih "Ruska Federacija koristi kao politički pritisak". Dodala je da se zajedno mogu oduprijeti ekonomskom i političkom pritisku.

ZAGREB - Kralj banana koji je privlačio populističkim obećanjima i ljevičarski autsajder, obožavatelj venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, ulaze u drugi krug izbora za predsjednika Ekvadora, prema rezultatima više od 70 posto prebrojanih glasova u ponedjeljak. Alvaro Noboa, najbogatiji čovjek Ekvadora, osvojio je u nedjelju 27 posto glasova i protiv njega će se 26. studenoga snage natjecati Rafael Correa s osvojenih 22 posto, što iznenađuje jer su ankete ukazivale da će ta država u Andama slijediti latinskoamerički trend skretanja ulijevo. Karizmatični Correa najavljivao je da će izostanak njegove pobjede već u prvome krugu ukazivati na "izbornu prijevaru" pa je zato i ustvrdio da mu je pokradeno deset posto glasova, a Noboa ga je zato nazvao derištem uvrijeđenim jer su ga birači prozreli.

ATENA - Grčki konzervativci koji su na vlasti u ponedjeljak su objavili da će nastaviti s opsežnim ekonomskim reformama unatoč manjim gubicima koje su pretrpjeli na općinskim izborima u nedjelju. Ovi izbori kao ispit snage prije općih izbora, koji će se održati za 18 mjeseci, organizirani su u trenutku u kojem je Stranka nove demokracije pogođena korupcijskim skandalima i radničkim nemirima. Unatoč teškim vremenima konzervativci su ostvarili pobjedu u većini gradova, a jedini je značajniji poraz doživljen od socijalista u luci Pirej. "Stranka je prošla jako dobro. U našim je redovima zadovoljstvo", rekla je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis. Konzervativci su pretrpjeli manju 'štetu' pobijedivši u 27 prefektura, u usporedbi s 30 na izborima 2002. godine.

RIM - Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) pozvala je u ponedjeljak u Rimu povodom Svjetskog dana hrane na više javnih i privatnih ulaganja u poljoprivredu radi borbe protiv gladi u svijetu. Direktor FAO-a Jacques Diouf zabrinuo se za pad javnog ulaganja u taj sektor u zadnjih 20 godina, podsjećajući da je cilj Svjetskog summita za prehranu 2002. bio smanjiti za polovicu broj osoba koje pate od gladi u svijetu prije 2015. godine. Sedamdeset posto od 850 milijuna osoba koje nemaju dovoljno za jelo živi u ruralnim zonama, istaknuo je on u govoru pred brojnim uzvanicima u sjedištu FAO-a. "Ključno je povećati opseg javnog ulaganja u sektor poljoprivrede, ali i napraviti tako da ta ulaganja budu djelotvornija", kazao je on.

SEOUL - Da bi spriječila priljev izbjeglica Kina je sagradila ogradu od bodljikave žice na dijelu svoje granice sa Sjevernom Korejom, nakon što je Pyongyang objavio nuklearni pokus, piše dnevni list Južne Koreje u ponedjeljak. Prvi put u povijesti dvaju savezničkih komunističih režima Peking je podignuo metalnu barijeru na dijelu svoje granice koja Sjevernu Koreju razdvaja od kineskoga grada Dandonga. Kinezi su zid sagradili dva dana nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je "uspješno" izvela nuklearni pokus, piše južnokorejski dnevnik Hankyoreh. Zaštitna ograda, visoka 2,5 metara, proteže se dvadesetak kilometara duž rijeke Yalu, piše Hankyoreh i citira izjavu očevica da je "bataljun kineskih vojnika gradio ogradu u srijedu". Tisuće Sjevernokorejaca već sada ilegalno prelaze granicu između dviju zemalja.

BEČ - Osim devet zemalja koje su same prijavile da posjeduju nuklearno oružje ili se zna da ga posjeduju, i do 30 novih zemalja moglo bi posjedovati kapacitete za razvoj atomskog oružja, izjavio je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei. "Moramo uskladiti novo međunarodno stajalište, a ukoliko to ne učinimo nećemo imati posla sa samo devet nuklearnih sila već s 20 do 30 zemalja koji bi ubrzo mogle razviti nuklearno oružje", upozorio je ElBaradei aludirajući na "virtualne vojne, nuklearne države" koje posjeduju znanja i načine obogaćivanja urana ili izdvajanja plutonija. Uz SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku i Kinu, u nuklearne sile se ubrajaju Izrael, Pakistan i Indija, dok je Sjeverna Koreja potvrdila da je 9. listopada izvela svoj prvi nuklearni pokus.

RIM - Vatikan je u ponedjeljak službeno potvrdio putovanje pape Benedikta XVI. od 28. studenoga do 1. prosinca ove godine u Tursku. U posebnom priopćenju ureda za tisak Svete Stolice kaže se kako će papa Ratzinger otputovati 28. studenog iz Rima za Ankaru te da će tijekom posjeta Turskoj pohoditi i Izmir, Efez i Istanbul. Putovanje u Tursku je bilo upitno zbog govora Benedikta XVI. u Njemačkoj kojim je, prema mišljenju dijela islamskog svijeta, uvrijedio proroka Muhameda, ali su naknadna objašnjenja ublažila nastalu napetost. Program putovanja će biti naknadno detaljno objavljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙