FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kutina: Predstavljena monografija "56. bojna - ponos Kutine"

KUTINA, 11. studenog 2006. (Hina) - U sklopu proslave Dana grada u Kutini je danas predstavljena monografija "56 bojna - ponos Kutine".
KUTINA, 11. studenog 2006. (Hina) - U sklopu proslave Dana grada u Kutini je danas predstavljena monografija "56 bojna - ponos Kutine".

Na 144 stranica s više od 150 dokumenata i ilustracija monografija donosi ratni put 56. samostalne bojne HV-a Kutina, utemeljene 28. lipnja 1991. po zapovijedi tadašnjega ministra obrane, generala Martina Špegelja, a trećina stranica posvećena je Kutini u Domovinskom ratu.

Predstavljaući monografiju, nakladnika "Spiritus movens", ratni zapovjednik postrojbe Zvonimir Gregurić posebice je istaknuo njezinu ulogu 14. listopada 1991. u oslobađanju neprijateljskog uporišta Bujavice u zapadnoj Slavoniji.

Bio je to prvi uspjeh u klasičnoj vojnoj operaciji Hrvatske vojske, rekao je recenzent monografije Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe "Posavina", danas brigadni general u mirovini.

Po njegovim riječima, ratni je put te bojne put junaka Kutine i Moslavine koji su rame uz rame s 1. gardijskom brigadom "Tigrovi" i drugim postrojbama bili sudionici višemjesečne operacije "Orkan" u kojoj je do siječnja 1992. oslobođeno 21 selo u zapadnoj Slavoniji.

Do demobilizacije u srpnju 1992. kutinska bojna imala je 1337 pripadnika, od kojih su dvanaestorica poginula, a 41 je ranjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙