FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvaske do 21 sat
ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvaske do 21 sat

ZAGREB - Bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji i glavni tajnik Europskog pokreta Ljubomir Čučić danas je na Općinskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, što je pet mjeseci više od kazne koju je tražilo Općinsko državno odvjetništvo. Čučić je proglašen krivim jer je od ožujka 2001. do svibnja 2003. u Zagrebu i Bruxellesu svakodnevno napadao, vrijeđao, tjelesno nasrtao i tukao suprugu Megali Boers, čak i za vrijeme trudnoće. Najviša zatvorska kazna predviđena za nasilničko ponašanje u obitelji kreće se od tri mjeseca do tri godine. Čučić ima pravo žalbe, a do pravomoćnosti presude treba biti dostupan pravosudnim vlastima.

ZAGREB - Centar za ljudska prava danas je javnom raspravom "Svi različiti - svi jednaki", na kojoj su predstavnici Ministarstva obitelji i nevladinih udruga govorili o aktivnostima vezanim za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, obilježio Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Na današnji dan 1938. u tzv. Kristalnoj noći u Njemačkoj je ubijen 91 Židov, njih oko 30 tisuća je uhićeno i smješteno u koncentracijske logore, a uništeno je i spaljeno oko dvije stotine židovskih trgovina i sinagoga. Tzv. Kristalna noć označila je početak holokausta, sistematskog ubijanja Židova, Roma, osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama, mnogih drugih različitog etničkog porijekla, uvjerenja, stava, vjere ili tjelesnih karakteristika. Vijeće Europe od lipnja 2006. do rujna 2007. ponovno provodi kampanju pod nazivom "Svi različiti-svi jednaki".

DUBROVNIK - Općina Mljet, reagirajući na pravomoćnu presudu Županijskog suda u Dubrovniku da je država, a ne općina vlasnik zemljišta u katastarskoj općini Prožura na tom otoku, priopćila da je spremna dići ustavnu tužbu . "Općina Mljet, nemajući namjeru ucjenjivati i komentirati rad sudbenih vlasti, ovu presudu smatra neodrživom i nastavit će s poduzimanjem zakonskih koraka u zaštiti svog prava vlasništva i to podizanjem ustavne tužbe pred Ustavnim sudom, stoji u priopćenju Općine Mljet koje je potpisao njezin načelnik Nikola Hajdić. Sto tisuća četvornih metara zemljišta u uvali Prožuri Općina Mljet je 2005. prodala zagrebačkoj tvrtki Kora.

DUBROVNIK - Kod Spomen-obilježja na Bosanci danas je odana počast hrvatskim braniteljima koji su poginuli na današnji dan prije 15 godina braneći Dubrovnik od srpsko-crnogorske agresije. Prigodnim riječima na Željka Raguža, Vedrana Ivoševića, Francija Lazibata, Marija Pezzija, Antonija Vatovića, Hamdiju Kovača i Željka Puticu okupljene je podsjetio predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ivan Gabelica, a za poginule je molio don Jozo Njavro.

DELNICE - Više je osoba poginulo u sudaru nekoliko vozila od kojih su se dva zapalila oko 19 sati na autocesti Rijeka-Zagreb, 200 metara prije tunela Sopač, doznaje se u Operativnom dežurstvu Policijske uprave primorsko-goranske. Prometna nesreća dogodila se kod čvora Delnice. Očevid je u tijeku, a policija još ne zna koliko je osoba točno poginulo, te će ostale informacije o toj nesreći biti dostupne kasnije.

RIJEKA - Istražni sudac Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma danas je ispitao riječkog kirurga Ognjena Šimića, te odlučio da se protiv njega proširi istraga na zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), izvijestio je sudski glasnogovornik Zoran Sršen. Protiv Šimića će se tako, osim za kažnjiva djela primanja mita, voditi istraga i zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo prikrivanja protuzakonito dobivena novca. Šimić je osumnjičen da je od 1999. do kolovoza 2006. raspolagao novcem stečenim činjenjem kažnjivih djela primanja mita, kojim je kupovao nekretnine u okolici Rijeke te ga ulagao u banke. Ukupna svota tako stečena novca doseže nekoliko milijuna kuna, navodi se u sudskom priopćenju.

ZAGREB - Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš svečano je inauguriran danas u sveučilišnoj Auli na kojoj mu je rektorske insignije - lanac i žezlo, simbole rektorske časti i vlasti, predala dosadašnja rektorica Helena Jasna Mencer. U skladu s obnovljenom sveučilišnom tradicijom ductor svečanosti bio je najstariji član Senata Ivan Jalšenjak, a održana je u nazočnosti rektora ostalih hrvatskih sveučilišta i rektora više europskih sveučilišta, predstavnika akademske zajednice toga hrvatskog najvećeg i najstarijeg sveučilišta te visokih predstavnika državnih i gradskih vlasti, među kojima je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

NOVA GRADIŠKA - Arpad Klinec (51), državljanin Srbije koji je preksinoć na međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo polomivši automobilom granične rampe nasilno ušao u Hrvatsku, te 170 kilometara autocestom Zagreb-Lipovac sve do Nove Gradiške bježao policiji, danas je na Prekršajnom sudu u tom gradu zbog više počinjenih prekršaja nepravomoćno osuđen novčanom kaznom u iznosu od sedam i pol tisuća kuna. Izrečen mu je i izgon iz Hrvatske te zabrana ulaska u sljedećih 18 mjeseci. No, prije izgona njemu će na novogradiškom Općinskom sudu biti suđeno i zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine pa mu je prekršajni sudac Željko Portner odredio osmodnevno zadržavanje u pritvoru požeškoga zatvora.

KOPRIVNICA - U Koprivnici je danas potpisan sporazum o sufinanciranju programa županijskog regionalnog vodovoda, vrijednog 200 milijuna kuna. Do 2011. godine sva sela i naselja u Koprivničko-križevačkoj županiji dobit će pitku vodu zahvaljujući regionalnom vodovodu na tom području koje, iako bogato vodom, zaostaje u vodoopskrbi u Hrvatskoj. Vodovod povezuje tri grada, Đurđevac, Koprivnicu i Križevce, te dvadesetak općina, a spojit će se s vodovodom Bjelovarsko-bilogorske županije.

ŠIBENIK - U hotelskom naselju Solaris u Šibeniku danas je počelo 12. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata u sklopu kojega će se u deset disciplina natjecati oko 22 ekipe iz cijele Hrvatske te sudionici iz HVIDR-e HVO-a. Na trodnevnoj športskoj manifestaciji okupilo se oko 1200 invalida Domovinskog rata, a organizirala ju je Zajednica županijskih udruga HVIDR-e uz suorganizaciju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Otvorila ju je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙