FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Izvješće EK upućuje na uspjehe Hrvatske, ali i na probleme

ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Izvještaj Europske komisije o napretku iznosi gdje je Hrvatska uspjela u procesu pristupanja, a gdje leže problemi s kojima se treba suočavati, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Ivica Račan.
ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Izvještaj Europske komisije o napretku iznosi gdje je Hrvatska uspjela u procesu pristupanja, a gdje leže problemi s kojima se treba suočavati, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Ivica Račan.

"Kao predsjednik nacionalnog odbora za praćenje pregovora nisam iznenađen izvještajem, on je izbalansiran i govori na dobar način gdje smo uspjeli ali i gdje imamo otvorene probleme na kojima treba jako mnogo raditi i ne gubiti vrijeme", kazao je Račan.

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert je predstavnicima saborskih odbora za vanjsku politiku, odbora za europske integracije i nacionalnog odbora za praćenje pregovora predstavio redovito izvješće o napretku kojeg je za Hrvatsku Komisija objavila u srijedu.

Račan je istaknuo da "brzina i kvaliteta ulaska Hrvatske u EU-u ovisi o nama prije svega", te je najavio da će kao predsjednik najjače oporbene stranke o izvještaju detaljnije govoriti na skupu njegove SDP stranke u subotu.

Na pitanje novinara je li zadovoljan izvještajem, Račan je odgovorio da "nije dobro ulaziti u ovaj izvještaj kao u samoposlugu i iz njega izvlačiti ono što ti odgovara",

"Mislim da je loše preskočiti ozbiljna upozorenja o tome gdje su problemi Hrvatske, a još je važnije slušati nas u Hrvatskoj što mislimo gdje su ti problemi", rekao je Račan.

Degert je istaknuo važnost ovog izvješća jer je to prvo izvješće otkako je Hrvatska započela pregovore s EU, a kritike navedene u njemu mogu pomoći Hrvatskoj da se bolje pripremi za članstvo kako se ne bi našla u situaciji kao Rumunjska i Bugarska kada im je EU pred sam ulazak u Uniju zaprijetila odgodom od godinu dana.

Kako je naglasio, očekivanja su od Hrvatske, nakon listopada prošle godine kada su počeli pregovori, postala veća jer ona više nije samo zemlja kandidat za članstvo već zemlja koja pregovara o članstvu.

Degert je, govoreći o političkim kriterijima za članstvo, naveo tri ključna područja u kojima Hrvatska treba ubrzati reforme - javnu upravu, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Što se tiče slobode izražavanja, šef delegacije Europske komisije je kao negativne primjere izdvojio slučajeve miješanja politike u rad medija u prosincu 2005. te nedavno pri imenovanju Upravnog vijeća Hine.

Na svim tim područjima postoji prostor za poboljšanja, i u smislu zakonskog okvira i političke prakse, istaknuo je Degert, pozhvalivši suradnju hrvatske s Haškim sudom.

Također je rekao da se od Hrvatske očekuju i poboljšanja na gospodarskom polju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙