FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Vlada će inzistirati da se u privatizaciji sisačke Valjaonice cijevi zadrži svih 1.209 zaposlenika i od tog zahtjeva neće odustati, izjavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade Damir Polančec. "Naš je interes da zadržimo najmanje 1.209 zaposlenih jer smo procijenili kroz rad Povjerenstva za sanaciju i restrukturiranje crne metalurgije da je to broj koji može ostati na svojim radnim mjestima i za koji se može, uz nužne investicije u tvrtku, osigurati budućnost i puna zaposlenost", rekao je Polančec na konferenciji za novinare u Vladi. Od strateškog partnera koji bude odabran na nedavno raspisanom natječaju za privatizaciju Valjaonice, Vlada će tražiti i da osigura nastavak osnovne djelatnosti Valjaonice, izvrši obvezna ulaganja, te preuzme važeći kolektivni ugovor.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi sutra bi trebali obaviti postupak mirenja, koji je pokrenut jer su sindikati prošlog tjedna prekinuli pregovore o plaćama, nakon čega bi se trebalo znati hoće li doći do štrajka zaposlenih u javnim službama. Pregovarački odbor sindikata javnih službi, koji predstavlja oko 180.000 javnih službenika, osim načelnog dogovora o zajedničkim akcijama još ništa konkretno nije utvrdio, pa bi to sindikalni čelnici trebali učiniti nakon što vide što će biti na sutrašnjem mirenju. Ako mirenje propadne, smatram da bi sve javne službe trebale organizirati opći štrajk, jer više nema vremena za nove pregovore, rekla je Hini predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalnih službi Hrvatske Spomenka Avberšek.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovio je danas da su optužbe koje mu je uputio predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić u vezi s bačenim bombama u dvorište njegove kuće, čista budalaština. Pašalićeve optužbe su čista budalaština i kuda bi došao kada bi komentirao svaku budalaštinu, rekao je predsjednik Mesić. Ivić Pašalić izjavio je jučer da ne zna zašto su i tko je u dvorište njegove obiteljske kuće bacio dvije ručne bombe, no da smatra kako je za poticanje na ono što se dogodilo "odgovoran predsjednik države Stjepan Mesić koji ga mjesecima i godinama kleveće bez ikakvih argumenata".

ZAGREB - Vodstvo Hrvatskog bloka (HB) optužilo je danas državno vodstvo za jučerašnji bombaški napad na kuću predsjednika te stranke Ivića Pašalića u zagrebačkom naselju Remete, a sam napad nazvali su terorističkim činom. Pašalić se nije pojavio na konferenciji za novinare, a potpredsjednik HB-a Milan Kovač i politički tajnik Benjamin Tolić objasnili su da predsjednik stranke kod kuće čuva djecu. Čelnici HB-a kazali su da ne znaju tko je naručio napad na Pašalića, no kako su sigurni da poticaji za napad dolaze iz političke, a ne neke druge sfere. U dvorište obiteljske kuće Pašalića dvije ručne bombe bacila je nepoznata osoba u noći s utorka na srijedu. U kući je tada bila cijela njegova obitelj, a eksplozijama nitko nije ozlijeđen, dok je materijalna šteta manja.

ZAGREB - Branimir Glavaš sigurno ostaje u pritvoru do 26. studenog, kada mu ističe jednomjesečni pritvor, bez obzira što će i ranije biti saslušan posljednji od četvorice svjedoka zbog kojih je tužiteljstvo zatražilo, a istražni sudac prihvatio Glavaševo pritvaranje, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Odlučujući o žalbi Glavaševe obrane koja je tražila ukidanje pritvora vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ustvrdilo je da bi Glavaš mogao utjecati na sve preostale svjedoke, a ne samo na četvoricu zbog kojih je pritvor zatražen, izjavio je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić. Dodao je da je Vijeće u odluci poimenice navelo sve preostale svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo, a ne samo četvoricu, od kojih bi posljednji trebao iti saslušan 17. studenoga. Odluka vijeća kao drugostupanjskog tijela je konačna, a bez obzira na prijedloge stranaka u postupku ono je o mogućem utjecaju na svjedoke moglo odlučiti i samoinicijativno, po službenoj dužnosti, ustvrdio je Devčić.

ZAGREB - Iznošenjem obrana optuženih Siniše Ježovite, Steve Smrčeka i Libera Matekovića nastavljeno je ponovljeno suđenje za otmicu sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Iako su trojica optuženika brzo završili sa svojim iskazima, obranu danas nije počeo iznositi Hrvoje Petrač, a njegov iskaz je odgođen za sutra. Libero Mateković nije htio odgovarati ni na kakva pitanja, a ustvrdio je i da nije kriv niti za otmicu, jer je u vrijeme otmice Tomislava Zagorca u veljači 2004. bio na boksačkom treningu.

ZAGREB - T-HT i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa potpisali su Ugovor o nastavku suradnje na zajedničkom projektu "Net u školi", čime će četvrtu školsku godinu za redom osnovnim i srednjih školama te njihovim učenicima biti omogućen besplatan pristup Internetu, priopćeno je danas iz T-HT-a . Kao i do sada, tijekom školske godine 2006./07., u okviru projekta "Net u školi", T-HT učenicima besplatno dodjeljuje 100 milijuna minuta za pristup Internetu izvan škole. Od ove godine uvedena je mogućnost da učenici koji se za pristup Internetu koriste MAXadsl priključkom, u okviru ovoga projekta, dobiju 3 milijuna besplatnih paketa MAXadsl prometa.

OSIJEK - Zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić izjavio je danas u Osijeku kako ta stranka podupire prijedlog SDP-a o donošenju ustavnoga zakona o sankcioniranju ratnih profitera. Na konferenciji za novinare Kramarić je ocijenio kako je teško govoriti o svim elementima toga prijedloga, koji je tek najavljen, ali da je riječ o odličnoj ideji koja "pogađa bit stvari". "Bilo bi politički nekorektno i gotovo jednako političkom samoubojstvu kad ne bismo poduprli takav prijedlog", dodao je.

ZAGREB - Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) predstavila je na današnjem okruglom stolu, na kojem su sudjelovali predstavnici zakonodavne vlasti, sindikata i političkih stranaka, prijedlog Zakona o privatizaciji po modelu radničkog dioničarstva, koji je izrađen u suradnji s Hrvatskom seljačkom strankom. Potpredsjednik HSLS-a Hrvoje Vojković rekao je da se predlaže osnovni popust od 35 posto, te dodatni popust za jednokratnu uplatu dionica od 25 posto, čime se želi stimulirati jednokratno plaćanje. Uspoređujući Vladin zakonski prijedlog s prijedlogom HSLS-a, potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je da HSLS predviđa izravno sklapanje ugovora između Hrvatskog fonda za privatizaciju i pojedinaca, dok Vlada smatra da bi to trebalo biti uređeno kroz organiziranu tvrtku. Polančec je ujedno izvijestio kako je napravljena simulacija radničkog dioničarstva za tri tvrtke koja će idući tjedan biti predstavljena sindikatima.

ZAGREB - Istraga o tome je li pripadnik Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu nezadovoljan stanjem hrvatskog kontigenta slao e-mailove hrvatskim medijima je u tijeku, doznaje se danas u Ministarstvu obrane. Ne želimo prejudicirati hoće li taj pripadnik HV-a, kojemu je utvrđen identitet dobiti nečasni otpust, ili ne, ali uobičajene procedure su u tijeku, rečeno je u MORH-u, ne pojašnjavajući što su to uobičajene procedure.Neke od njih su stegovni postupak, pa i nečasni otpust. Prema današnjim napisima u "Večernjem listu" pripadnik HV-a koji se nalazi u misiji u Afganistanu slao je hrvatskim medijima e-mail poruke nezadovoljan stanjem hrvatskog kontigenta. Navodno je otkriven presretanjem SMS poruka i e-mailova.

RIJEKA - Prvi besplatan seminar namijenjen samoobrani žena žrtava obiteljskog nasilja po "krav maga" sustavu u Hrvatskoj održat će se u subotu, 11. studenog, u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Tečaj organizira riječki Centar za participaciju žena u politici i "Krav maga team Aikido kluba Rijeka", a gosti su demonstratori i treneri tog sustava iz Švedske. Tečaju će moći pristupiti i druge zainteresirane građanke.

LOVRAN - Stručno-znanstveni skup 8. škola hrvatskih učitelja počeo je danas u Lovranu, a okupio je oko 400 odgojitelja u predškolskim ustanovama i učeničkim domovima, učitelja razredne nastave, nastavnika i profesora, stručnih suradnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Tema ovogodišnjeg skupa je dijete, odnosno učenik u procesu odgoja i obrazovanja.

PULA - Treći sudionik krvava subotnjeg sukoba u Rovinju, 48-godišnji Mustafa Hasetović iz Rovinja, umro je sinoć u 22,35 sati u pulskoj Općoj bolnici, izvijestila je danas istarska Policijska uprava. On se u bolnici nalazio u stanju duboke moždane kome nakon teških ozljeda zadobivenih u subotnjem krvavu bombaškom i oružanom sukobu u stanu na trećem katu u Ulici Augusta Ferrija u Rovinju, kad su smrtno stradali supružnici Neven (42) i Edina (47) Lopac. Policija još traga za njegovom nevjenčanom suprugom, 34-godišnjom Đ.Đ. iz Županje, čiji je nestanak prijavila njezina obitelj još u četvrtak, 2. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙