FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. studenoga 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 9. studenoga 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Predloženi državni proračun Republike Hrvatske za 2007. godinu iznosit će oko 108 milijardi kuna, doznaje se neslužbeno nakon jučerašnjeg sastanka HDZ-ovih saborskih zastupnika sa članovima Vlade. Decentralizacijom proračunskih prihoda od poreza na dohodak, jedinice lokalne uprave i samouprave trebale bi dobiti između 800 i 900 milijuna kuna više nego dosadašnjim načinom raspodjele. Očekuje se da će Vlada idući tjedan na svojoj sjednici utvrditi prijedlog proračuna za 2007. i potom ga uputiti na donošenje Hrvatskom saboru. Prema prijašnjim najavama iz Vlade, proračunski deficit za iduću godinu planiran je na razini od 2,8 posto BDP-a.

ZAGREB - Hrvatska je posljednjih godina ostvarila niz uspjeha - gospodarski je rast snažan a inflacija mjerena potrošačkim cijenama pod kontrolom, ističe se u preliminarnim zaključcima koje je jučer objavila Misija MMF-a na kraju svog boravka u Hrvatskoj. Misija istodobno upozorava na veliki deficit u bilanci plaćanja i visoku razinu inozemne zaduženosti, te poziva na daljnju fiskalnu konsolidaciju. Hrvatska Vlada od 2004. kontinuirano smanjuje fiskalni deficit, unaprjeđuje transparentnost i proračunske procese, te suzbija kvazi-fiskalne aktivnosti. Istodobno su poduzeti i koraci ka održivom načinu funkcioniranja hrvatskog mirovinskog i zdravstvenog sustava, dok je kontrola financijskog sektora pojačana, stoji u izvješću Misije MMF-a. Gledajući unaprijed, početak pregovora o priključenju EU i uspješni završetak procesa screeninga povećavaju izglede za ulaganja u Hrvatsku. Ako ne bude negativnih šokova i neuspjeha u makroekonomskoj politici, gospodarski rast u 2007. i u kratkome roku trebao bi ostati snažan, iako nešto niži u odnosu na visoke stope posljednjih godina. Istodobno, inflacija bi trebala ostati pod kontrolom.

ZAGREB - Vladin je cilj zadržati makroekonomsku stabilnost, nisku stopu inflacije te deficit proračuna u 2007. smanjiti na 2,8 posto BDP-a, izjavio je jučer premijer Ivo Sanader nakon sastanka s voditeljem Misije Međunarodnog monetarnog fonda Robertom Feldmanom. Te ciljeve premijer smatra ostvarivim, te najavljuje da se na njima neće stati. Cilj nam je u 2009. doći do deficita proračuna od 1,5 posto BDP-a, rekao je. U međuvremenu će biti održani i parlamentarni izbori, podsjetio je premijer izražavajući pritom optimizam "o nastavku rada ove Vlade". Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo razgovorima s Misijom MMF-a, ističući da se razgovaralo i o završetku stand by aranžmana Hrvatske s MMF-om, te da Hrvatska ulazi u drugi model suradnje s tom institucijom temeljem Članka IV Statuta MMF-a. Kao izazove koji ostaju pred Vladom premijer je uz ostalo naveo restrukturiranje brodogradnje, završetak prijedloga novog zakona o privatizaciji. Voditelj Misije MMF-a Feldman kao jednu od tema razgovora istaknuo je i javnu ponudu dionica Ine do čega će doći vrlo skoro. I Sanader i Feldman ocijenili su da je Hrvatska postigla mnogo uspjeha tijekom provedbe stand by aranžmana, koji završava sredinom ovog mjeseca.

ZAGREB - Sporno zemljište na Mljetu koje je tamošnja općinska vlast prodala zagrebačkoj tvrtki Adria sistem, u vlasništvu je države i Općina Mljet nije imala pravo njime raspolagati, pravomoćno je presudio Županijski sud u Dubrovniku. Državno odvjetništvo RH, koje je prije prodaje upozorilo Općinu Mljet da nije vlasnik zemljišta, objavilo je na svojim web stranicama da je zaprimilo presudu Županijskog suda u Dubrovniku u parnici države protiv Općine Mljet radi uknjižbe prava vlasništva. Tom presudom potvrđena je prvostupanjska presuda dubrovačkog Općinskog suda s kraja svibnja 2005. i odbijena žalba općine Mljet. Prvostupanjskom presudom koja je tako postala pravomoćna, dopuštena je uknjižba prava vlasništva u korist države na velikom broju nekretnina u katastarskoj općini Požura na Mljetu. Županijski sud navodi kako je država te nekretnine stekla temeljem Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Županijski sud u Dubrovniku potvrdio je i odluku Općinskog suda u Dubrovniku kojom je odbijen zahtjev Adria sistema za uknjižbu prava vlasništva na nekretninama u katastarskoj općini Korita, a koje je ta tvrtka kupila od Općine Mljet.

ŠIBENIK - Šibenska podružnica Udruge branitelja dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (HRM) zatražit će od Ministarstva obrane RH da prizna status vojne ratne postrojbe za bivši Mornarički tehničko-remontni zavod "Velimira Škorpika" u Šibeniku, poznat kao Remont, kako bi djelatnicima tog poduzeća mogao biti priznat status branitelja dragovoljaca. To je najavljeno na jučerašnjoj skupštini podružnice te udruge. Radnici Remonta i ranije su tražili da im se prizna status branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ali u tome nisu uspjeli, jer tom poduzeću formalno nije priznat status ratne postrojbe, iako je stvarno bilo u sastavu Hrvatske vojske, a njegovi su radnici sudjelovali u obrani Hrvatske. "Budući da je bivša vojna bolnica u Splitu dobila status postrojbe, a njezini djelatnici su ostvarili status branitelja dragovoljaca, nema razloga da isto ne ostvare djelatnici bivšeg Remonta", rekao je predsjednik Udruge branitelja dragovoljaca HRM-a Duško Mrduljaš. Bivši direktor Remonta, Željko Gerbec, kazao je da je zahvaljujući radnicima šibenskog Remonta u tom poduzeću i u vojarni Kulina od JNA oduzeto 36 brodova, a do travnja 1992. godine do osnivanja poduzeća Remontno brodogradilište Šibenik, poduzeće je djelovalo kao samostalna, ali neregistrirana vojna postrojba, pod izravnim vojnim zapovjedništvom.

VUKOVAR - Vukovarska Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata izvijestila je jučer kako su s drvenog križa na masovnoj grobnici na Ovčari prošlih dana nestale krunice koje su posjetitelji proteklih godina u velikom broju ostavljali na križu. Nestale su i medaljice, svete sličice i figurice koje su se nalazile ispod staklene piramide pored križa kojim je označeno mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostatci 200 ranjenika i medicinskih djelatnika, ubijenih na tome mjestu 20. studenoga 1991. nakon ulaska u Vukovar bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba. "Još smo pod šokom i nevjericom da se takvo što moglo dogoditi. Krunice koje su se nalazile na križu nisu bile samo vjerski simbol. Dio krunica, naime, potječe s identifikacija nestalih i zatočenih osoba iz Domovinskog rata te su ih kao zadnji znamen na dragu osobu koje više nema članovi obitelji stradalih ostavljali na križu na Ovčari", rekla je predsjednica vukovarske Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vesna Katić.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je jučer, u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ugovor o pokretanju i provedbi programa i projekata proizvodnje, dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog, aromatičnog, začinskog i medonosnog bilja i zdrave hrane s dekanom Agronomskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta Davorom Romićem, predstojnikom Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju Stjepanom Pliestićem i upraviteljem Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge branitelja "Samobor" Stjepanom Jelićem. Ta poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga branitelja pokrenula je projekt "Uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja", a do sada je 31 zadruga potpisala ugovor o Poslovnoj suradnji koji se odnosi na organiziranu proizvodnju ljekovitog bilja, i na taj je način udruženo više od 1000 hektara zemlje. Više od 30 posto proizvodnje planira se slijedeće godine plasirati u izvoz kao sirovinska osnova, a 25 posto kao gotovi proizvod, dok će ostatak biti plasiran na domaćem tržištu. Čitavim projektom bit će angažirano više od 100 hrvatskih branitelja kao zadrugara.

ZAGREB - Djelomično skidanje skela sa zagrebačke katedrale "Alojzija Stepinca" koje je počela jučer, u idućih će petnaest dana otkriti velik dio njezina prednjeg pročelja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću akcije "Obnovimo lijepu našu Stepinčevu katedralu". Otkrivanje katedrale počet će skidanjem krana postavljena 1995. Tada je za potrebe obnove postavljen na visinu od 55 metara. Zatim će biti skinute željezne rešetke i skela s glavnoga portala. Cilj akcije "Obnovimo lijepu našu Stepinčevu katedralu" jest prikupiti 50 milijuna kuna za dovršetak obnove zagrebačke katedrale", a u akciji se može sudjelovati odlaganjem plastičnih boca, limenka, stakla, metala i starog papira. Ambalaža se može odlagati na 10 lokacija u za to namijenjenim kontejnerima u Zagrebu.

ZAGREB - Skupina hrvatskih znanstvenika koji su se vratili iz inozemstva da bi znanstvenu karijeru nastavili u domovini dobila je jučer odluke o financiranju znanstvenih projekata, a ugovore o financiranju potpisat će za tjedan dana. Odluke su primili znanstvenici Milan Sak Bosnar s osječkoga Sveučilišta, troje znanstvenika koji su se iz inozemstva vratili na Sveučilište u Rijeci - Mladen Petravić, Biserka Mulac Jeričević i Victor Sučić, dvojica znanstvenika sa splitskoga Sveučilišta: Frano Barbir i Ivica Grković te Damir Ćavar sa zadarskoga Sveučilišta. Budući da će službeno početi raditi na Institutu Ruđer Bošković 1. siječnja 2007. takvu će odluku naknadno primiti i znanstvenik-povratnik Ivica Kopriva, koji je bio nazočan svečanosti. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je da su rektori hrvatskih sveučilišta odigrali ključnu ulogu u projektu povratka hrvatskih znanstvenika iz inozemstva koje je Mistarstvo pokrenulo prije tri godine. Izvijestio je da ima zahtjeve još 18 hrvatskih znanstvenika koji bi se iz inozemstva htjeli vratiti u domovinu.

ZAGREB - Domovinsko izdanje knjige Vjekoslava Vrančića "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" predstavljeno je sinoć u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, a o njoj su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Zlatan Hasanbegović te odvjetnici Ivan Gabelica i Tomislav Jonjić. Vrančićeva knjiga važno je svjedočenje o tri desetljeća najburnijega dijela hrvatske povijesti, a "posebno dobro su prikazani događaji od 1941. do 1945.", ocijenio je Mijatović. Dvije Vrančićeve knjige objavljene u jednom svesku "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" imaju ukupno 824 stranice. U prvoj autor piše o uspomenama iz djetinjstva i mladosti te donosi osvrte na strane čimbenike kod postanka i ustroja Nezavisne države Hrvatske (NDH) . U drugoj knjizi autor je svoje doživljaje opisao u 32 poglavlja, u kojima, uz ostalo, piše o svom radu u Ministarstvu vanjskih poslova NDH, oslobađanju ratnih zarobljenika, neprijateljskom stajalištu talijanske 2. Armate prema NDH, događajima u Lici, kninskoj krajini i zapadnoj Bosni, istočnoj Hercegovini, o sporazumu i pravnim odnosima u razvojačenim područjima, Zemunu i istočnom Srijemu, Opatijskom sporazumu, talijanskoj Armati u službi četništva, kapitulaciji Italije, slučaju Lorković - Vokić i povlačenju 1945.

ZAGREB - U petak, 10. studenoga, počinje isplata mirovina za listopad korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Za isplatu mirovina u listopadu je u proračunu bilo osigurano oko 2,4 milijarde kuna. Mirovina je bila isplaćena za skoro 1,1 milijuna korisnika (1.092.955). Prosječna mirovina isplaćena u listopadu iznosila je 1.913,50 kuna, doznaje se u HZMO-u.

DRNIŠ - Tridesetak proizvođača sira s područja Šibensko-kninske županije jučer je u Drnišu utemeljilo Udrugu sirara koju su nazvali "Mišinac", po ovčjem siru iz "mišine" koji je uz pršut najpoznatiji proizvod zagorskog dijela županije. Cilj utemeljenja udruge malih proizvođača sira je unaprjeđenje sirarske djelatnosti u županiji, poboljšanje kvalitete proizvoda te plasman na tržište sira i ostalih proizvoda od mlijeka. Davorin Pamić, voditelj Zavoda za savjetodavno-poljoprivrednu službu Šibensko-kninske županije koji je pokrenuo osnivanje Udruge sirara, rekao je kako proizvodnja sira može za dvostruko povećati prihode poljoprivrednih domaćinstava. Sjedište Udruge sirara "Mišinac" bit će u Drnišu gdje ima najviše stočara i proizvođača sira te je upućen poziv svim malim proizvođačima da se učlane u udrugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙