FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga V. Vrančića "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji"

ZAGREB, 8. studenoga 2006. (Hina) - Domovinsko izdanje knjige Vjekoslava Vrančića "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" predstavljeno je večeras u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, a o njoj su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Zlatan Hasanbegović te odvjetnici Ivan Gabelica i Tomislav Jonjić.
ZAGREB, 8. studenoga 2006. (Hina) - Domovinsko izdanje knjige Vjekoslava Vrančića "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" predstavljeno je večeras u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, a o njoj su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Zlatan Hasanbegović te odvjetnici Ivan Gabelica i Tomislav Jonjić.

Vrančićeva knjiga "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" važno je svjedočenje o tri desetljeća najburnijega dijela hrvatske povijesti, a "posebno dobro su prikazani događaji od 1941. do 1945.", ocijenio je Mijatović.

Pozivajući se na njemačke izvore odvjetnik Tomislav Jonjić izjavio je kako su "Nijemci priznali da su 1941. u Hrvatsku ušli tek kad je ustanak hrvatskoga naroda bio gotov".

Ocijenio je da danas živimo u državi u kojoj se, kako je rekao, "njezin predsjednik bez ikakvih posljedica može razmetati neznanjem". "Najočitiji primjer tog neznanja je predsjednikova tvrdnja kako je Pavelić Zadar i otoke predao Talijanima", kazao je Jonjić.

Napomenuo je da Antu Trumbića, zbog njegova potpisa u Rapallu, kojim je, kako smatra, omogućio talijansko zauzimanje hrvatskih teritorija, nikad nitko nije nazvao izdajnikom.

"Slično je i sa slučajem Vlatka Mačeka, koji je 1939. sa Srbima dijelio Bosnu i tako im prvi omogućio da prijeđu rijeku Drinu", kazao je Jonjić, dodavši da Hrvatska 1945. nije izgubila samo BiH nego i istočni Srijem sa Zemunom i Boku kotorsku.

Dvije Vrančićeve knjige objavljene u jednom svesku "Branili smo državu - uspomene, osvrti, doživljaji" imaju ukupno 824 stranice.

U prvoj autor piše o uspomenama iz djetinjstva i mladosti te donosi osvrte na strane čimbenike kod postanka i ustroja Nezavisne države Hrvatske (NDH) .

U drugoj knjizi autor je svoje doživljaje opisao u 32 poglavlja, u kojima, uz ostalo, piše o svom radu u Ministarstvu vanjskih poslova NDH, oslobađanju ratnih zarobljenika, neprijateljskom stajalištu talijanske 2. Armate prema NDH, događajima u Lici, kninskoj krajini i zapadnoj Bosni, istočnoj Hercegovini, o sporazumu i pravnim odnosima u razvojačenim područjima, Zemunu i istočnom Srijemu, Opatijskom sporazumu, talijanskoj Armati u službi četništva, kapitulaciji Italije, slučaju Lorković - Vokić i povlačenju 1945.

U sredini dvosveščane knjige objavljena je foto-dokumentacija, a na kraju knjige autorov je pogovor, bibliografija i kazalo imena.

Prvo izdanje knjige Vjekoslava Vrančića objavljeno je u dva zasebna sveska, u nakladi knjižnice Hrvatske revije, Vinka Nikolića, Barcelona - Muenchen, 1985.

Domovinsko izdanje priredio je Rudolf Arapović, a objavio HB-press Washington. Knjiga je po želji autora objavljena korijenskim pravopisom.

U domovinskom izdanju priloženi su ispravci koje je napravio priređivač.

Vjekoslav Vrančić (1904.-1990.) bio je ministar u vladi NDH. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "U službi domovine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙