FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Federacije BiH potpisala sporazum s aluminijskim kombinatom Mostar

MOSTAR, 8. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Federacije BH Ahmet Hadžipašić i predsjednik Nadzornog odbora mostarskog aluminijskog kombinata Ivo Lasić potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Federalne Vlade i ovog poduzeća.
MOSTAR, 8. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Federacije BH Ahmet Hadžipašić i predsjednik Nadzornog odbora mostarskog aluminijskog kombinata Ivo Lasić potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Federalne Vlade i ovog poduzeća.

Godinama su odnosi između mostarskog poduzeća i Federalne vlade bili opterećeni nesporazumima. Oživljavanje proizvodnje u ratu razrušenog aluminijskog kombinata Mostar nakon rata pomogla je jedino Vlada RH. No, dio sarajevskih medija i istaknutih bošnjačkih političara godinama su optuživali Aluminijski kombinat Mostar za navodnu nezakonitu dokapitalizaciju odnosno promjenu vlasničke strukture u korist RH, ali je menadžment poduzeća odbacivao takve primjedbe.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić i generalni direktor mostarskog Aluminijskog kombinata Mijo Brajković izjavili su da se danas potpisanim Sporazumom uklanjaju nesporazumi i politički problemi u vezi ovog poduzeća.

Današnjim Sporazumom, kako je obrazloženo, 44 posto mostarskog Aluminijskog kombinata je u vlasništvu Vlade Federacije BH, a 44 posto je tzv. nenominirani kapital odnosno dionice uposlenika poduzeća, dok je preostalih 12 posto Aluminijskog kombinata Mostar ostalo u vlasništvu RH odnosno šibenske Tvornice lakih metala (TLM). Brajković je kazao kako je današnji Sporazum pozitivan i za šibenski TLM, jer se stvara sigurnost snabdijevanja šibenskog poduzeća iz mostarskog Aluminijskog kombinata.

Po Brajkovićevim riječima, mostarski Aluminijski kombinat godišnje isporuči oko 50 tisuća tona metala šibenskom TLM-u u vrijednosti većoj od 120 milijuna dolara. "Mi ćemo sada povećati isporuku metala šibenskom TLM-u", rekao je Brajković, a Hadžipašić je dometnuo kako bi bio sretan da bosanskohercegovački kapital bude u stanju kupiti šibenski TLM. "Nama trebaju prerađivački kapaciteti šibenskog TLM-a" kazao je Hadžipašić.

I Brajković i Hadžipašić su najavili da će se danas potpisanim Sporazumom obeštetiti oko 3000 prijeratnih radnika mostarskog Aluminijskog kombinata koji su tijekom rata ostali bez posla. To obeštećivanje će se obaviti novcima od prodaje Aluminijskog kombinata Mostar strateškom partneru, za što će natječaj biti raspisan u prosincu ove godine, rekli su oni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙