FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademija u povodu 200. obljetnice osnutka Židovske općine Zagreb

ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Svečana akademija u povodu 200. obljetnice osnutka Židovske općine Zagreb (ŽOZ) održana je večeras pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Svečana akademija u povodu 200. obljetnice osnutka Židovske općine Zagreb (ŽOZ) održana je večeras pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Riječ je o središnjem događaju proslave te značajne obljetnice na kojemu je predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus podsjetio na izniman doprinos koji su Židovi dali razvoju i unaprjeđenju hrvatskoga glavnog grada, posebice u kulturi, gospodarstvu, znanosti te socijalnom djelovanju i športu.

Jer, istaknuo je Kraus, dva stoljeća nakon osnutka zagrebačke Židovske općine bitno je pitanje što su Židovi bili Zagrebu i on njima. Podsjetio je na rečenicu poznatoga židovskog intelektualca Lavoslava Šika, stradaloga 1942. u koncetracijskom logoru Jasenovcu, da se povijest Zagreba ne može napisati bez Židova. Ipak, dodao je Kraus, takva povijest koju je na umu imao Šik nije napisana ni do danas.

Taj pak Šikov Zagreb nekada brojne židovske zajednice iz njezinoga zlatnog doba između dvaju svjetskih ratova potpuno je isčezao, rekao je Kraus dodavši kako ne bi bilo dobro da sjećanje na to razdoblje održavaju samo Židovi.

Kraus nije htio govoriti o aktualnim problemima zagrebačke židovske zajednice, ali je ipak spomenuo, kako je rekao, neprimjereno uplitanje najviših hrvatskih dužnosnika u te unutrašnje probleme.

Ustvrdio je da su ti problemi usporili očekivanu realizaciju najvažnijega projekta zajednice - izgradnju Židovskoga centra i sinagoge na mjestu porušenoga židovskog hrama u Praškoj ulici.

Kraus smatra da su sadašnji uvjeti neprihvatljivi za realizaciju toga projekta. Dodao je da će odluku o izgradnji donijeti ŽOZ kada zaključi da je za to došlo vrijeme i pri tomu neće pristati ni na kakve kompromise.

Slavljenike su pozdravili i zagrebački nadrabin Zvi Eliezer Alonie, predsjednik Ruskoga židovskog kongresa Moshe Kantor te glavni tajnik Europskoga židovskoga kongresa Serge Cwaigenbaum koji se nada da će zagrebačka židovska zajednica pronaći put ponovnoga ujedinjenja pod vodstvom ŽOZ-a. Jer, poručio je, nije dobro kada je jedna tako mala zajednica razjedinjena.

Uz čestitke zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je i nadu se da će izgradnja Židovskoga centra što skorije početi.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je pak židovskoj zajednici za sve što su dali Zagrebu i Hrvatskoj. Posebice se osvrnula na, kako je rekla, dostojanstven način na koji se Židovi sjećaju svojih sunarodnjaka stradalih u holokaustu, rekavši kako je to uzor i za komemoriranje drugih nevinih žrtava, među kojima i žrtava iz Domovinskoga rata.

U glazbenom dijelu programu nastupili su budimpeštanski natkantor Laslo Fekete i novosadski zbor "Hašira".

Svečanost je završena dodjelom priznanja dugogodišnjim članovima zagrebačke Židovske općine Žuži Jelinek i Mirku Mirkoviću te projekcijom filma o dva stoljeća Židovske općine Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙