FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnivačka skupština Židovske vjerske zajednice Bet Israel

ZAGREB, 29. listopada 2006. (Hina) - Na Osnivačkoj skupštini Židovske vjerske zajednice Bet Israel danas je za predsjednika izabran Ivo Goldstein, a za rabina Kotel Da Don.
ZAGREB, 29. listopada 2006. (Hina) - Na Osnivačkoj skupštini Židovske vjerske zajednice Bet Israel danas je za predsjednika izabran Ivo Goldstein, a za rabina Kotel Da Don.

Izabrano je i Vijeće Bet Israela, a u trenutku održavanja skupštine u tu židovsku vjersku zajednicu bila su upisana 163 člana, priopćila je glasnogovornica Bet Israela Jasminka Domaš.

Bilo je riječi i o budućemu djelovanju Zajednice, a na upit Hine kojim će se područjima dati najviše pozornosti, Domaš je istaknula da će se osobito skrbiti o vjerskom životu, odnosno o očuvanju vjere i židovske tradicije, a sustavno će se i učiti o židovskoj vjeri i njezinim temeljima.

Puno će se raditi i na kulturnom te socijalnom području gdje će pak osobito skrbiti o mladim i stariji članovima zajednice. Pri tomu će se pak, rekla je Domaš, uvijek voditi računa o jedinstvu zajednice te kvaliteti programa.

Osnivačka skupština bila je zatvorena za javnost, ali zajednica će se, najavila je glasnogovornica, uskoro predstaviti široj hrvatskoj javnosti na svečanoj akademiji.

Na web stranicama Zajednice navodi se da je Osnivačka skupština održana točno godinu dana nakon prve sjednice Inicijativnoga odbora Bet Israela

Dodaje se da je su izvješća o dosadašnjem radu podnijeli predsjednik Ivo Goldstein, rabin Kotel Da Don, a novi Statut je predstavio jedan od sastavljača Mihael Montiljo.

U Nadzorni odbor izabrani su: Žarko Blau, Franka Barbić i Ljiljana Bogdanović, a za članove Vijeća: Jasminka Domaš, Filip Rosenzweig, Vladimir Šalamon, Dolores Bettini, Toni Franović, Lea Šiljak, Elza Franović, Naida Mihal Brandl, Vatroslav Ivanuša i Daniel Rosenzweig.

Središnji državni ured za upravu donio je u srpnju ove godine rješenje o upisu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u evidenciju vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Zajednicu čine bivši članovi Židovske općine Zagreb (ŽOZ) koji su se odvojili i osnovali novu zajednicu što vodstvo ŽOZ-a smatra da nije u skladu s odredbama Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Da unutar židovske zajednicu u Hrvatskoj postoje problemi javnost je upoznata prošle godine. Naime, ŽOZ je u prosincu 2005. isključio iz članstva 18 potpisnika zahtjeva, među kojima je i bio i Ivo Goldstein, upućenoga Uredu za vjerske zajednice da se ŽOZ izbriše iz registra vjerskih zajednica. Problemi su pak izišli u javnost kada u rujnu 2005. Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj nije produžila ugovor o radu tadašnjem glavnom rabinu Hrvatske Kotelu Da Donu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙