FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: središnja proslava 200. obljetnice ustanovljenja Bogoslovnog sjemeništa i KBF-a

ĐAKOVO, 6. studenog 2006. (Hina) - U nazočnosti brojnih dužnosnika crkvene i svjetovne vlasti u Đakovu je održana središnja proslava 200. obljetnice ustanovljenja đakovačkoga Bogoslovnog sjemeništa i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF).
ĐAKOVO, 6. studenog 2006. (Hina) - U nazočnosti brojnih dužnosnika crkvene i svjetovne vlasti u Đakovu je održana središnja proslava 200. obljetnice ustanovljenja đakovačkoga Bogoslovnog sjemeništa i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF).

U katedrali-bazilici sv. Petra svečano misno slavlje, u suslaviteljstvu 12 biskupa i dvjestotinjak svećenika koji su kao sjemeništarci i bogoslovi stjecali formaciju u Đakovu, predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhobosanski, koji je također formaciju stjecao u Đakovu.

Sjemenište s filozofsko-teološkim učilištem 6. studenog 1806. osnovao je đakovački i srijemski biskup Antun Mandić. To visoko učilište djelovalo je kao Teologija u Đakovu u sastavu KBF-a u Zagrebu, a lani je uzdignuto na razinu samostalnog KBF-a u sastavu Sveučilišta "J. J. Strossmayera" u Osijeku. Danas KBF u Đakovu ima 257 studenata, a Sjemenište 66 bogoslova s područja triju biskupija.

Govoreći o osnutku i povijesti ustanova slavljenica, kardinal Puljić je u svojoj propovijedi Mandićev čin iz 1806. nazvao dalekosežnim pothvatom. Kako je rekao, unatoč krizi svećeničkih zvanja u Europi, u Đakovu su hrabri kandidati spremni na izazove današnjeg vremena. Naglasio je da današnje vrijeme nosi svoje kušnje te da su zato potrebni naraštaji koji su prokušani i spremni nositi križ. Iako je u hrvatskom narodu toliko učenih i školovanih, moramo s tugom reći da je vjersko neznanje veliko, rekao je pitajući se gdje nam je oduševljenje i polet za radosno naviještanje Radosne vijesti?

"Zašto nas taj Kristov zanos ne ujedinjuje da ugrađujemo u javno mnijenje vjerske vrjednote? Zašto sjeme razdora razapinje to naše hrvatsko katoličko tkivo?", zapitao je kardinal Puljić, rekavši da se ne treba nikoga bojati do li Boga. "Zato je naša budućnost u poletnoj i hrabroj vjeri koja se naviješta i živi. To jubilarcu želim za buduća pokoljenja", dodao je kardinal.

Nakon misnog slavlja u Središnjoj biskupijskoj knjižnici održana je akademija i svečana sjednica Fakultetskog vijeća. Među mnogima nazočili su nadbiskupi - beogradski Stanislav Hočevar, mariborski Franc Kramberger, splitsko-makarski u miru Ante Jurić, biskupi - pomoćni zagrebački Josip Mrzljak, banjolučki Franjo Komarica, subotički Janos Penzes i drugi te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik, slavonski župani i gradonačelnici, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i dr.

Đakovački i srijemski biskup i veliki kancelar KBF-a Marin Srakić u uvodu je podsjetio da je 1806. luč, koja svijetli i grije već 200 godina, zapalio sposobni, hrabri i odlučni biskup Antun Mandić. U tih 200 godina Sjemenište se potvrdilo kao rasadnik duhovne obnove Biskupije, rekao je biskup, dodavši: "Dok god biskupima i svećenicima na srcu bude ležalo Sjemenište, dotle će napredovati i Biskupija."

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je, rekavši kako Hrvatskoj na putu u eurointegracije prijete opasnosti, posebno za nacionalni identitet i kršćanstvo. "Upravo stoga Hrvatska nastoji promicati znanje, ali ono koje će se suprotstaviti isključenju kršćanskih vrjednota. Znanje, obrazovanje i vjera trebaju biti nesuprotstavljeni. Stoga su ustanove kao Sjemenište i KBF u Đakovu važne ne samo za Crkvu nego i za društvo", rekao je Šeks.

(Hina) xszup yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙