FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: Počelo jesensko zasjedanje HBK

ĐAKOVO, 16. listopada 2006. (Hina) - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, u Biskupskom domu u Đakovu počelo je danas 33. redovito jesensko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK).
ĐAKOVO, 16. listopada 2006. (Hina) - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, u Biskupskom domu u Đakovu počelo je danas 33. redovito jesensko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Hrvatskim biskupima dobrodošlicu je zaželio đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, ističući kako je jedan od povoda zasjedanju HBK u Đakovu jubilej 200. obljetnice ovdašnjeg Bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Najavljujući teme zasjedanja HBK kardinal Bozanić rekao je kako hrvatski biskupi analiziraju pohod "Ad Limina" (papi Benediktu XVI. od 3. do 10. srpnja), raspravljaju o pastoralu sakramenata u župnoj zajednici, o nacionalnom liturgijskom kalendaru, intenzivnoj suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa Biskupske konferencije BiH, o radu Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, o Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te o usklađivanju plana i programa katoličkog vjeronauka u osnovnim školama s HNOS-om.

Bit će riječi i o novim ekumenskim inicijativama, osobito o pripremama 3. europskog ekumenskog susreta mladih "Hodočašće povjerenja na zemlji", koji će se održati od 28. prosinca do 1. siječnja 2007. u Zagrebu.

Hrvatski biskupi raspravljaju u Đakovu i o nekim aspektima ulaska Republike Hrvatske u europske integracije.

"Potaknuti Papinim riječima kako naša zemlja s razlogom treba biti priznata kao članica EU, čime će nacija 'moći ući u odnos, s uvažavanjem i dijalogom, s drugim europskim narodima, pridonoseći vlastitom kulturom i tradicijom u traganju svih za potpunom istinom o čovjeku', biskupi pripremaju dokument o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i europskim integracijama, čiji će prvi nacrt biti razmotren na ovom zasjedanju", istaknuo je kardinal Bozanić.

Taj se dokument temelji na jasnim smjernicama pape Benedikta XVI., koji je i prigodom pohoda "Ad Limina" naglasio kako je "bitno da izgrađivanje zajedničkog europskog doma uvijek bude utemeljeno na istini o čovjeku, oslanjajući se pri tom na načelo prava svih na život od začeća do naravne smrti; na priznanje duhovne dimenzije čovjeka, u kojem se ukorjenjuje njegovo neotuđivo dostojanstvo; te na poštivanje vjerskog izbora svakog pojedinca u kojem se očituje neprijeporna ljudska otvorenost transcendentnome", rekao je kardinal Bozanić, citirajući na početku zasjedanja HBK dio Papinog govora hrvatskim biskupima.

Hrvatski će biskupi sutra, 17. listopada, hodočastiti u Vukovar i pohoditi gradsko groblje i masovnu grobnicu na Ovčari, u spomen 15. obljetnice vukovarskih stradanja.

U Vukovaru će služiti misu, te moliti za sve stradale u Domovinskom ratu.

Jesensko zasjedanje HBK, kojem su nazočni i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Francisco Javier Lozano, kao i biskupi gosti - banjalučki Franjo Komarica i subotički Janos Penzes, završit će u četvrtak, 19. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙