FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završilo 33. zasjedanje HBK: Crkva priprema dokument o eurointegracijama

ĐAKOVO, 19. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski su biskupi na 33. plenarnom zasjedanju HBK u Đakovu raspravljali o nekim vidovima ulaska Hrvatske u eurointegracije, o čemu pripremaju dokument koji je u prednacrtu, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u povodu svršetka jesenskog zasjedanja HBK.
ĐAKOVO, 19. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski su biskupi na 33. plenarnom zasjedanju HBK u Đakovu raspravljali o nekim vidovima ulaska Hrvatske u eurointegracije, o čemu pripremaju dokument koji je u prednacrtu, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u povodu svršetka jesenskog zasjedanja HBK.

Biskupi su raspravljali i o pastoralu u župnim zajednicama, promjenama u nekim tijelima HBK i osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS).

Na konferenciji za novinare u Biskupskom domu, koju su održali riječki nadbiskup i predsjednik Odbora za sredstva društvene komunikacije Ivan Devčić, đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, pomoćni zagrebački biskup predsjednik Hrvatskog Caritasa Josip Mrzljak i hvarsko-bračko-viški biskup predsjednik Vijeća za misije Slobodan Štambuk, rečeno je da se na 33. zasjedanju HBK raspravljalo i o usklađivanju katoličkog vjeronauka u osnovnim školama s HNOS-om, o nacionalnom liturgijskom kalendaru, o suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa BiH i papinskim misijskim djelima.

Nadbiskup Devčić se posebno osvrnuo na osnivanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, podsjetivši da je o njegovu osnutku HBK odlučio na zasjedanju u Zadru 2004. Osnivač je Zagrebačka nadbiskupija, a pokrovitelj HBK. Devčić je najavio kako bi to sveučilište moglo biti otvoreno tijekom akademske godine 2007./2008.

Govoreći o pastoralu u župnim zajednicama, biskup Srakić posebno se osvrnuo na vjeronauk u školama, rekavši kako je on ugovorom sa Svetom Stolicom uveden kao izborni predmet. "Kad se izabere, vjeronauk postaje ravnopravan drugim predmetima, no neki se ravnatelji toga ne drže i ignoriraju njegovu važnost", rekao je Srakić.

Glede čvršće suradnje Hrvatskog Caritasa i Caritasa BiH pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak najavio je Tjedan solidarnosti s katolicima u BiH, koji će biti održan uoči treće korizmene nedjelje. Najavio je i Caritasov projekt pomoći braniteljima radnom, psihološkom i duhovnom pomoći, dovdavši kako je tema ovogodišnje Nedjelje Caritasa Papina enciklika "Bog je ljubav".

Biskup Štambuk govorio je o Misijskoj nedjelji, 22. listopada, kao posebnoj vrsti Caritasa koji djeluje u cijelom svijetu. "Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH ima 117 misionara i ponosna je na njihov rad, jer su oni izvrsni velepsolanici naše Crkve, ali i naroda", rekao je Štambuk.

Iako ta tema nije bila na službenom dnevnom redu 33. zasjedanja HBK, biskupi su ponovili svoja stajališta o nedjelji kao neradnu danu, danu za obiteljsko okupljanje, o čemu su danas izdali i priopćenje u kojem navode sve svoje napore da nedjelja bude slobodan dan.

Na novinarski upit priznaje li Crkva slabost, ako je činjenica da katolici nedjeljom u mnogo većem broju kupuju nego idu na svetu misu, Mrzljak je rekao da Crkva priznaje svoje slabosti. Nismo baš dobri katolici ako se zna da se čak 87 posto hrvatskog pučanstva očituje kao katolici, a da ih 15-20 posto ide nedjeljom u crkvu, rekao je Mrzljak.

Biskup Srakić je dodao da ustraje u pozitivnu stajalištu da je nedjelja dan obitelji. Ako se razori obitelj, to je i početak razaranja društva i države", dodao je Srakić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙