FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati nezadovoljni uvjetima natječaja za prodaju sisačke Valjaonice

SISAK, 6. studenog 2006. (Hina) - Sindikati u sisačkoj Valjaonici cijevi nezadovoljni su uvjetima danas objavljenog drugog natječaja za prodaju te tvrtke.
SISAK, 6. studenog 2006. (Hina) - Sindikati u sisačkoj Valjaonici cijevi nezadovoljni su uvjetima danas objavljenog drugog natječaja za prodaju te tvrtke.

Sindikati kažu da u natječaju, protivno prvobitnom dogovoru između sindikata i Vlade, nije naveden broj od 1209 zaposlenih koje novi vlasnik mora zadržati najmanje dvije godine, te se novi vlasnik ne obavezuje na ulaganje u modernizaciju proizvodnih postrojenja u iznosu od 100 milijuna kuna u roku od dvije godine, kao što je bilo traženo u prvom javnom natječaju.

Glavni povjerenik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić izjavio je da su "on i njegovi sindikalni kolege, kao i većina radnika Valjaonice cijevi, neugodno iznenađeni danas objavljenim drugim natječajem za prodaju njihove tvrtke, koja je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, po početnoj cijeni od 25 posto od nominalne vrijednosti ili za iznos od 101.265.025 kuna".

Somić je kazao da su posebno iznenađeni što je drugi natječaj objavljen bez konzultacija sa sindikatima, i bez znanja sindikata.

"U novom natječaju nije spomenut ni status Remont Capraga s 220 radnika, koji je Valjaonica cijevi kupila, a koji je zbog kašnjenja privatizacije Valjaonice, u velikim poslovnim teškoćama", kazao je Somić.

"Ako se novim natječajem ide na smanjenje broja zaposlenih, jer se ne navodi obaveza novog vlasnika da zadrži 1209 radnika, mi u sindikatu smatramo da to vodi zatvaranju Valjaonice", ocijenio je Somić. Najavio je da će "njegova sindikalna podružnica, nakon konzultacija sa središnjicom u Zagrebu i Regionalnim uredom Saveza samostalnih sindikata u Sisku, poduzeti sindikalne akcije kako bi upozorili na nepovoljnost drugog natječaja za prodaju Valjaonice u odnosu na prvi natječaj i prvobitni dogovor sa sindikatima".

Nezadovoljstvo sadržajem drugog natječaja za prodaju Valjaonice cijevi iskazao je i glavni povjerenik Podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Siniša Jurilj, ocijenivši da se "sindikati i radnici osjećaju prevarenima i izigranima".

Najavio je da će taj sindikat zatražiti dodatno objašnjenje od Vlade, koja je donijela odluku o raspisivanju novog natječaja, te tražiti da se očituje o razlozima promjene uvjeta natječaja, kojima je značajno pogoršan status radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙