FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi natječaji za TLM, Valjaonicu cijevi Sisak.

ZAGREB, 20. listopada 2006. (Hina) - Novi natječaji za TLM, Valjaonicu cijevi Sisak...
ZAGREB, 20. listopada 2006. (Hina) - Novi natječaji za TLM, Valjaonicu cijevi Sisak...

HINA - Financijski servis

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na svojoj je današnjoj sjednici, među ostalim, donio odluke o raspisivanju novih natječaja za prodaju državnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak (VCS) te šibenskoj Tvornici lakih metala (TLM), kao i da se od ponuđača za kupnju Dalmacijavina zatraže dodatna pojašnjenja ponuda.

Tako će 100 postotni udio u VCS-u biti ponuđen po 25 posto od nominalne vrijednosti dionica, odnosno početnoj cijeni od 101,26 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren 45 dana.

Za 80,2 posto dionica TLM-a pak početna cijena će iznositi 44,27 milijuna kuna ili 10 posto od njihove nominalne vrijednosti, a rok za predaju ponuda biti će 15 dana.

Na prethodni natječaj za VCS HFP je zaprimio samo ponudu njemačke tvrtke Rohrwerk Maxhuette, no prema riječima potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca, riječ je o neobvezujućoj te uvjetovanoj ponudi koju ponuđač uvjetuje detaljnim due dilligence, nakon čega zadržava pravo potpunog odustajanja, a u brojnim točkama nije usklađena s osnovnim uvjetima natječaja.

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a i potpredsjednik Vlade Damir Polančec je kazao kako je on predlagao i nižu početnu cijenu na ponovljenom natječaju za VCS, no kako su analize tvrtke pokazale da je 25 posto od nominale realna tržišna vrijednost, odnosno da je moguće očekivati ozbiljne ponude.

Istodobno Polančec očekuje da ni na novi natječaj za TLM neće pristići ozbiljna ponuda, odnosno da će prodaja šibenske tvrtke ući i u treći krug privatizacije, dakle prodaju pod posebnim uvjetima.

UO HFP-a odlučio je i da se ponove natječaji za iločku tekstilnu industriju Iteks (po 5 posto nominale, odnosno 688,35 tisuća kuna) te imotsku tekstilnu tvrtku Trimod (po 5 posto nominale, odnosno 3,08 milijuna kuna), kao i da se raspišu natječaji za Bizovačke toplice i tvrtku Meiso iz Goričana.

Za 99,43 posto dionica Bizovačkih toplica nominalna i početna cijena iznosit će 130,16 milijuna kuna, dok će 78,84 posto dionica tvrtke Meiso, koja proizvodi gornje dijelove obuće te prema Polančecovim riječima s više od 560 radnika čini jednu od najvećih obućarskih tvrtki u Hrvatskoj, biti ponuđeni po cijeni od 14,66 milijuna kuna, odnosno također po nominalnoj vrijednosti.

Umjesto odluke o prihvaćanju ili odbijanju dviju pristiglih ponuda za 79,59 postotni udio u Dalmacijavinu, i to tvrtke Lujo iz Lovrana te splitskog Keruma, UO HFP odlučio je od ponuđača zatražiti dodatna pojašnjenja njihovih ponuda.

Gotovac je pojasnio kako su oba ponuđača u svojim ponudama izmijenili ponuđeni tekst ugovora, tražeći naknadni dogovor oko roka i načina namire više od 368 milijuna kuna obveza Dalmacijavina prema državi.

Također, tvrtka Lujo nije se obvezala preuzeti postojeći kolektivni ugovor, dok je Kerum predložio da se eventualni višak radnika u Dalmacijavinu preraspodjeli na druga radna mjesta unutar tog splitskog koncerna.

Polančec je pojasnio da je UO HFP-a odluku o dodatnim konzultacijama s ponuđačima donio jer su obje ponude, iako nisu u potpunosti usuglašene s uvjetima natječaja, izuzetno dobre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙