FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura stabilno na 1,26 dolara

LONDON, 22. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru stabilizirao se u proteklih tjedan dana na svjetskim deviznim tržištima nakon što je podatak o slabljenju poslovnih aktivnosti u Sjedinjenim Državama stavio pod upitnik sposobnost tog najvećeg svjetskog gospodarstva da izbjegne snažnije usporavanje rasta. Japanski jen, pak, bio je dobitnik zbog niza pozitivnih vijesti.
LONDON, 22. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru stabilizirao se u proteklih tjedan dana na svjetskim deviznim tržištima nakon što je podatak o slabljenju poslovnih aktivnosti u Sjedinjenim Državama stavio pod upitnik sposobnost tog najvećeg svjetskog gospodarstva da izbjegne snažnije usporavanje rasta. Japanski jen, pak, bio je dobitnik zbog niza pozitivnih vijesti.

Tečaj eura krajem tjedna iznosio je 1,2615 dolara, što je 0,8 posto više nego tjedan ranije.

Samo u četvrtak dolar je zabilježio najveći jednodnevni postotni gubitak u protekla gotovo tri mjeseca prema košarici najvažnijih međunarodnih valuta, nakon što je filadelfijski ogranak američke središnje banke Fed izvijestio o oštrom padu indeksa poslovne aktivnosti u listopadu u srednjeatlantskoj regiji. Prije objave tog indeksa ulagači su bili sigurni da će gospodarski rast u SAD-u postupno usporiti te da kamatne stope neće morati biti snižavane tako skoro.

"Filadelfijski Fed bio je katalizator za pokrivanje dugoročnih dolarskih pozicija", kazao je Adam Cole, valutni strateg u Royal Bank of Canada Capital Marketsu. Analitičari kažu da je neuspjelo probijanje ključne granice tečaja dolara od 120 jena i 1,25 eura početkom tjedna također pridonijelo prodajama dolara.

Najnoviji podaci o gospodarstvu eurozone su raznoliki. Tako je njemački indeks povjerenja ulagača ZEW neočekivano pao u listopadu na najnižu razinu u protekle tri i pol godine od -27,4 bodova, ali je s druge strane jedna od njegovih komponenti neočekivano premašila očekivanja. Ulagače je iznenadila i revizija naniže posljednje procjene o godišnjoj inflaciji u eurozoni u rujnu, na 1,7 posto.

Kao protuteža negativnom utjecaju indeksa ZEW djelovao je podatak o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u kolovozu, koji je premašio očekivanja, pokazavši rast za 1,8 posto u odnosu na srpanj, te 5,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. "Nijedan podatak nije uzdrmao aktualnu procjenu o podizanju kamata u eurozoni u prosincu i očekivanju da će ECB nakon toga malo predahnuti", konstatirala je Audrey Childe-Freeman iz CIBC World Marketsa.

Euro čak nije dobio veću potporu iz činjenice da su članovi upravnog vijeća Europske središnje banke John Hurley i Klaus Liebscher prešutno potvrdili očekivanja tržišta da će kamatne stope u eurozoni u prosincu biti podignute na razinu od 3,5 posto.

Ali je zato tečaj jena ojačao sredinom tjedna na najvišu razinu prema dolaru u proteklih 10 dana od 118,33 jena za dolar te najvišu prema euru u protekla tri tjedna od 148,49 jena za euro, crpeći potporu iz vijesti da središnja japanska banka namjerava intenzivirati nadzor nad uzimanjem zajmova u jenima radi financiranja kupovine imovine s višim prinosima.

Tako je dolar oslabio do kraja tjedna za 0,8 posto prema jenu, spustivši se na 118,68 jena. Euro je konac tjedna dočekao oporavljen na 149,8 jena, tek neznatno promijenjen u odnosu na protekli tjedan.

Tokijski poslovni dnevni list Nihon Keizai izvijestio je da je središnja japanska banka zabrinuta zbog trenda u okviru kojeg ulagači jeftino uzimaju zajmove u jenima, koristeći se niskim kamatnim stopama u Japanu od samo 0,25 posto, da bi potom ulagali u inozemnu imovinu s višim prinosima.

To se izvješće nadovezalo na najavu ruske središnje banke početkom tjedna da namjerava povećati udio japanskog jena u svojim deviznim rezervama na "nekoliko postotaka". Naime, viceguverner središnje ruske banke Aleksej Uljukajev izjavio je da je banka počela kupovati jen za potrebe deviznih rezervi, najavivši povećanje udjela japanske valute na "nekoliko postotaka" u odnosu na trenutnih blizu nula posto.

Poduprte prihodima od prodaje nafte, ruske su rezerve zlata i stranih valuta 6. listopada iznosile ukupno 267,9 milijardi dolara, konstatirao je Uljukajev, dodajući da Rusija namjerava kupovati i druge rezerve, ali tek od 2007. Japanski ministar financija Koji Omi izrazio je u utorak zadovoljstvo takvom odlukom. "Tržište je i dalje vrlo osjetljivo na odluke središnjih banaka o diversifikaciji deviznih rezervi, posebno kada one podrazumijevaju smanjivanje udjela dolara", konstatirao je Kamal Sharma iz Bank of America.

Među ostalim je ključnim valutama švicarski franak ojačao prema dolaru za više od jedna posto, na 1,259 franaka za dolar, slijedom dobrih pokazatelja o trgovini i prometu u maloprodaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙