FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 4. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Državna vlast će učinit sve da se žestoko obračuna s organiziranim kriminalom, mitom, pljačkom i korupcijom i odlučno ćemo se suprotstaviti svima koji bi htjeli zataškati ta neriješena pitanja, izjavio je u subotu predsjednik Vlade Ivo Sanader. Rekao je da je o tome prije dva mjeseca razgovarao s predsjednikom Mesićem na sastanku na kojemu su bili i ostali predstavnici državnog vrha, resornih ministarstava te predstavnici Državnog odvjetništva i državne revizije. Na pitanje je li se zbog toga prijetilo njemu, ministru Kirinu i Državnom odvjetništvu, premijer Sanader je odgovorio kako to nije ni prva ni posljednja prijetnja, te da njega ni državni vrh, unatoč tome, ništa neće omesti kad je riječ o funkcioniranju pravne države i državnih institucija. Na pitanja o organiziranom kriminalu premijer je odgovarao novinarima nakon što je posjetio najstarijega hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića, koji danas u Domu umirovljenika na Peščenici slavi 101. rođendan.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u subotu kako za njega SDP-ov prijedlog kažnjavanja ratnoga profiterstva nije dio predizborne kampanje, te da raščišćavanje tog pitanja može najviše pomoći onima koji su na vlasti. Predsjednik Mesić izjavio je to novinarima tijekom redovitog primanja građana "S Predsjednikom na kavi", komentirajući izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa u petak, koji je rekao da je SDP-ov prijedlog u funkciji predizborne kampanje. "Političari vole korisiti svaku situaciju kao poene u kampanji, ali ja to ne shvaćam kao izbornu kampanju, nego kao prijedlog da se pokrene proces raščišćavanja, što praktično može koristiti najviše onima koji su na vlasti", rekao je predsjednik. Odbacio je novinarsku tezu da je on dogovarao mjere protiv ratnog profiterstva s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom i njegovom strankom.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskoga sabora i član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks opovrgnuo je danas na skupu stranačkih dužnosnika Osječko-baranjske županije optužbe onih koji su se razišli s HDZ-om da vlast provodi kriminalizaciju Domovinskog rata te da je u slučaju Glavaš riječ o politički montiranom procesu. "Najodlučnije odbacujem teze o utjecaju državne vlasti na sudstvo, policiju i odvjetništvo", izjavio je Šeks, dodajući kako se takvim tvrdnjama žele skupiti jeftini bodovi. Rekao je kako su "opasne klevete" da se pokrenutim sudskim postupcima i pritvorom nekih osoba kriminalizira Domovinski rat. Šeks je odbio i optužbe o zapostavljenosti Slavonije i Baranje.

OSIJEK - Umirovljeni general Hrvatske vojske (HV) Ljubo Ćesić Rojs izjavio je danas u Osijeku da hrvatska država nije nastala na zločinu, te je pozvao saborskoga zastupnika Branimira Glavaša da prekine štrajk glađu i pokaže čvrstinu kao godine 1991. Na tribini Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) on je ocijenio da je postupak protiv Glavaša, kojega se tereti za ratni zločin protiv civila, "montirani politički proces", ali "ne smije štrajkati glađu, nego mora pokazati čvrstinu te izdržati i ovaj križ ne samo radi svoga sina, nego zbog Osijeka i Hrvatske". Predsjednik HGZ-a umirovljeni general Marinko Krešić ustvrdio je kako je afera Glavaš bila potrebna zbog političkih obračuna, ocjenjujući da pravna država može funkcionirati samo ako postoji neovisno sudstvo, zakondavna i izvršna vlast, ali je, kako tvrdi, "u Hrvatskoj to sve svedeno u jedno". Bivši ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić ocijenio je kako svi oni koji žele dezintegrirati Hrvatsku danas napadaju njezine integrirajuće čimbenike, a temeljni su čimbenik, istaknuo je, hrvatski branitelji.

VUKOVAR - Poticaj za poljoprivredu u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, u 2006. u odnosu na 2003. povećani je za oko 800 milijuna kuna, a u ovoj godini će iznositi 2,3 milijarde kuna, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković danas u Vukovaru. "Na 500 milijuna kuna vrijednosti neke robe država daje još 300 milijuna i koga to ne zadovoljava, neka se ne bavi poljoprivredom", poručuje Čobanković uoči javne tribine na kojoj je govorio i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić najavljujući novi zakon o poticajima i ulaganjima u koji će, kako je rekao, biti ugrađeni različiti poticaji za pojedina područja. Gradonačelnik Tomislav Šota je rekao da je broj zaposlenih u Vukovaru u zadnje dvije godine porastao za 2000, dok je broj nezaposlenih smanjen za oko 700 osoba.

ŠIBENIK - U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH (UDVDR) u Šibeniku je u subotu održano 11. Svehrvatsko športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata "Šibenik 2006." Natjecanje je otvorila potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Na jednodnevnom natjecanju, održanom na športskim igralištima hotelskog naselja Solaris i šibenske vojarne "Bribirski knezovi", sudjelovalo je 1.165 članova UDVDR-a iz cijele Hrvatske. U sklopu okupljanja dragovoljaca i veterana u Šibeniku je održan i izvještajni Sabor UDVDR-a, na kojem je predsjednik UDVDR-a general Dečak upozorio na probleme s kojima se suočavaju hrvatski branitelji.

PULA - IDS je počeo razgovore sa strankama s kojima bi mogao surađivati na sljedećim parlamentarnim izborima, a u kampanji se neće baviti prošlošću jer ona ne može biti osnova za dobivanje izbora, rekao je danas na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Istarskoga demokratskog sabora Ivan Jakovčić. "Ne namjeravamo tako brzo krenuti s kampanjom, naročito onom koja je uronjena u prošlost. Danas je vidljivo da je sve ono što se događa s Branimirom Glavašem, te najave o tome da treba pozatvarati ratne profitere zapravo elementi kampanje uronjene u prošlost", rekao je Jakovčić i dodao kako to ne može biti osnova za dobivanje izbora i osnova za vođenje kampanje. "Stara Hrvatska ne može biti tema izborne kampanje, nego to može biti isključivo nova Hrvatska", rekao je Jakovčić, dodajući da će takva biti IDS-ova kampanja.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) ostaje pri odluci da na sljedeće izbore izađe samostalno i pri ponudi strankama političkog centra da prije ili poslije izbora s HNS-om sklope sporazum o postizbornom formiranju centra, rekla je danas predsjednica HNS-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare održanoj uoči sjednice Središnjeg odbora stranke. "To konačno prekida jednu bolest u hrvatskoj politici, a to je predizborno dokazivanje imaginarne snage pojedinih stranaka", rekla je Pusić i dodala kako nema smisla na takav način pristupati politici. Rekla je da dogovor HNS nudi strankama kao što su HSS i pridruženi članovi. Predsjednik Središnjeg odbora Radimir Čačić je rekao da je HNS izradio programe i do ljeta će izlaziti s nekom vrstom biznis plana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙