FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donesena Deklaracija o utemeljenju Hrvatskog vijeća za medije

OPATIJA, 29. listopada 2006. (Hina) - Konferencija o osnivanju Hrvatskog vijeća za medije (HVZM) u nedjelju je u Opatiji završila trodnevni rad usvajanjem Deklaracije o ustanovljenju tog vijeća kao autonomne, nacionalne i samoregulativne institucije.
OPATIJA, 29. listopada 2006. (Hina) - Konferencija o osnivanju Hrvatskog vijeća za medije (HVZM) u nedjelju je u Opatiji završila trodnevni rad usvajanjem Deklaracije o ustanovljenju tog vijeća kao autonomne, nacionalne i samoregulativne institucije.

Sudionici konferencije, predstavnici novinara, novinarskih udruga, Sindikata novinara i nakladnika te medijski stručnjaci, ističu da je temeljna svrha Vijeća unapređivanje vjerodostojnosti, kvalitete i ugleda javnih glasila i posebice njihove primarne zadaće da služe interesu javnosti.

HVZM, ističe se u deklaraciji, štitilo bi novinare u traganju za istinom, težilo bi brzom, jednostavnom, široko dostupnom i poštenom razrješavanju sporova o odgovornosti pojedinih novinara ili redakcija pred sudištem struke.

Ocijenjeno je da bi najprimjereniji model bilo tripartitno vijeće u kojem bi bili zastupljeni novinari, nakladnici i korisnici medija, odnosno predstavnici javnosti. Svaka strukovna, nakladnička i nevladina organizacija može pristupiti toj inicijativi poštujući načelo dragovoljnosti.

Kao temeljno je istaknuto i osiguranje neovisnosti Vijeća prema državnoj vlasti te zaštita od komercijalnih ili bilo kojih drugih pojedinačnih interesa.

Najvažnije zadaće HVZM-a bile bi usvajanje etičkog kodeksa, tumačenje profesionalno-etičkih standarda, rješavanje pritužbi posredovanjem između oštećenoga i odgovarajuće redakcije ili pak prosudbom profesionalno-etičke odgovornosti redakcije te prema potrebi izricanje sankcije, ali isključivo moralne prirode. Sankcije u slučaju blažih prekršaja se ne bi objavljivale u javnosti, a teže bi uz Vijeće bila dužna objaviti i kažnjena redakcija u svom glasilu.

Predviđeno je da se rad HVZM financira iz doprinosa partnera i iz drugih izvora, ali bez utjecaja na profesionalno-etičke prosudbe HVZM-a. Inicijatori očekuju i da Vijeću značajna sredstva za rad osigura hrvatska Vlada jer se, obrazloženo je, potiče utjecaj javnosti na medije.

Inicijatori osnivanja HVZM-a su Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatska udruga novinskih izdavača i Hrvatska udruga radija i novina te Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora.

HND će o toj inicijativi raspravljati na godišnjoj skupštini za dvadesetak dana, a kako drugi glavni partner u osnivanju Hrvastkog vijeća za medije uskoro će se očitovati i nadležna tijela medijskih nakladnika.

Sponzor konferencije u Opatiji bila je njemačka zaklada "Konrad Adenauer". (Na fotografiji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić.)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙