FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o osnutku Hrvatskog vijeća za medije

OPATIJA, 27. listopada 2006.(Hina) - U Međunarodnom centru za obrazovanje novinara (ICEJ) u Opatiji večeras je otvorena konferencija na kojoj bi se trebala donijeti deklaracija o osnivanju Hrvatskog vijeća za medije (HVZM).
OPATIJA, 27. listopada 2006.(Hina) - U Međunarodnom centru za obrazovanje novinara (ICEJ) u Opatiji večeras je otvorena konferencija na kojoj bi se trebala donijeti deklaracija o osnivanju Hrvatskog vijeća za medije (HVZM).

Na konferenciji sudjeluje 40-ak predstavnika novinara, urednika, nakladnika, novinarskih udruga, sindikata novinara i medijskih stručnjaka.

Osnivanje Hrvatskog vijeća za medije jedna je od najvažnijih zadaća u razvoju samoregulacije i regulacije novinarske struke u Hrvatskoj. Vijeće bi na temelju svog etičkog kodeksa tumačilo profesionalno-etičke standarde, rješavalo pritužbe posredovanjem između oštećenika i redakcije ili ocjenom profesionalno-etičke odgovornosti redakcije te mogućim izricanjem kazna, isključivo moralne naravi. To bi se tijelo sastojalo od predstavnika novinara, nakladnika i javnosti, odnosno korisnika medija, rečeno je.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić istaknuo je kako je volja nakladnika da, kako je rekao, sami sebe discipliniraju nužna za djelovanje Vijeća.

Lučić je ocijenio "lošim monopolom" HND-a u sada jedinom tijelu za regulaciju i samoregulaciju, Vijeću časti HND-a. Rad tog tijela je ocijenio "dobrim ili zadovoljavajućim", ali je upozorio da su posljedice za prekršitelje novinarskih standarda nikakve. Izrazio je nadu da bi Hrvatsko vijeće za medije imalo mnogo veći utjecaj i javnu snagu.

Glede stanja u hrvatskom novinarstvu Lučić je ocijenio da su profesionalni standardi ponovno ugroženi te da se u medijima opet pojavljuje ksenofobija i socijalna nesnošljivost. U medijima, posebno u tiskanima, poplava je žutila, rekao je. Predsjednik HND-a je ustvrdio da su hrvatski mediji stekli snagu da budu "četvrta vlast" u zemlji, ali da nemaju moralne punomoći za tu ulogu, navevši da su zbog toga potrebne promjene, u čemu bi ulogu imao i HVZM.

Iznijevši podatke o padu naklade novina u Hrvatskoj u ovoj godini za 16,4 posto i uspoređujući ga s istodobnim porastom naklade novina u Sloveniji za 19,6 posto, gdje, kako je rekao, najnakladnije novine imaju posve drukčiji profil nego najnakladnije hrvatske novine, Lučić je kazao da to može biti upozorenje vlasnicima novina u nas. Oni se, rekao je, moraju upitati može li se nova publika steći samo plasiranjem senzacija i poticanjem najnižih strasti na štetu ponude informacija. Vrijeme je za drukčije, ozbiljnije a time i profitabilnije novine, ustvrdio je Lučić, ocijenivši da publika u Hrvatskoj pomalo sazrijeva i traži više ozbiljnosti.

Konferencija će trajati do nedjelje, kad je predviđeno donošenje deklaracije o osnivanju HVZM-a. Skup sponzorira njemačka zaklada "Konrad Adenauer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙