FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 26. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je odluku prvostupanjskog vijeća o spajanju postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u zajedničko suđenje, objavio je u četvrtak Haški sud. U odluci koju je Žalbeno vijeće donijelo u srijedu odbacuju se sve osnove izvanrednih žalbi obrane, podnesenih u kolovozu na prvostupanjsku odluku o spajanju predmeta "Gotovina" s predmetom "Čermak i Markač" u jedan postupak. Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je u veljači ove godine spajanje tih postupaka, a u srpnju je prvostupanjsko vijeće odobrilo taj zahtjev. Sva trojica generala pred Haškim sudom odbacila su optužbe za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutne postupke, prema optužnicama počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

ZAGREB - Potrebno je poduzeti mjere koje će omogućiti da Bosna i Hercegovina funkcionira i opstane kao jedinstvena država, a to podrazumijeva i jačanje središnjih institucija te države, izjavio je u četvrtak predsjednik Republike Stjepan Mesić tijekom susreta s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schwartz-Schillingom. Prema priopćenju iz Ureda predsjednika Schwartz-Schilling je Mesiću iznio svoje viđenje aktualnog stanja u BiH, osobito naglašavajući potrebu da se nađe rješenje za ustavne promjene. Mesić je "iznio svoje poglede na razvoj zbivanja u Bosni i Hercegovini, naglašavajući i ovom prilikom potrebu poduzimanja mjera koje će omogućiti da ta zemlja funkcionira i opstane kao jedinstvena država, što naravno podrazumijeva i jačanje središnjih institucija te države", stoji u priopćenju.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je potpisao zakon koji će omogućiti izgradnju 700 milja (1126 km) duge ograde duž granice s Meksikom što će uz druge mjere pridonijeti obuzdavanju ilegalne imigracije, što je važno pitanje u kampanji za parlamentarne izbore 7. studenoga. "Nažalost SAD desetljećima nisu u cijelosti kontrolirale svoje granice i zato je ilegalna imigracija u porastu. Naša je odgovornost ojačati zakone i osigurati granice", kazao je Bush na svečanosti potpisivanja zakona u Bijeloj kući. Najavio je i da će zakon omogućiti i uvođenje drugih mjera za jačanje kontrole na južnoj granici SAD, kao što je povećanje broja graničara, angažiranje snaga Nacionalne garde, uvođenje satelitskog nadzora, kamera i drugih tehnoloških pomagala.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak predsjedajućeg Vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza (NATO), generala zbora Raymonda Henaulta, koji je pohvalio reforme koje Hrvatska provodi na putu do članstva u euroatlantskim integracijama, osobito istaknuvši uspješnost u provedbi obrambenih reformi, priopćeno je iz MVPEI-a. General zbora Henault, kaže se u priopćenju, posebno je istaknuo doprinos RH misiji NATO-a u Afganistanu i zahvalio na podršci koju Hrvatska pruža mirovnim misijama na Kosovu i u BiH. Visoko je ocijenio doprinos RH stabilizacijskim naporima u regiji i hrvatsku suradnju s ostalim zemljama članicama Američko-jadranske povelje, a osobito je naglasio činjenicu da je Hrvatska od države primateljice mirovnih misija postala pružateljica sigurnosti.

TEL AVIV - Visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Javier Solana u četvrtak je pozvao Izrael da ispuni svoje obveze iz međunarodnog mirovnog plana, takozvanog "road mapa", i ukloni nezakonita židovska naselja na Zapadnoj obali. Solana je izraelskoj ministrici vanjskih poslova Tzipiji Livniji u Tel Avivu rekao da je mirovni plan "još uvijek živ" i da Izrael ne treba zaboraviti da ima još obveza prema njemu. Solana je pozvao da se prije tri godine dogovoreni mirovni plan čija se realizacija našla u zastoju, ponovo pokrene. Cilj toga plana je vrlo jasan, naglasio je Solana - dvije države koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti. Livni je sa svoje strane pozvala na uvođenje sankcija Iranu kako bi ga se spriječilo da dođe do nuklearnog oružja. "Mi ne tražimo od svijeta da pomogne nama nego da pomogne sebi", rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

MOSKVA - Rusija i Kazahstan zajedno će otvoriti prvo međunarodno središte za obogaćivanje urana u Angarsku, u istočnom Sibiru, priopćio je u četvrtak direktor Ruske savezne agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko. "Rusija i Kazahstan zajedno će osnovati međunarodno središte za obogaćivanje urana namijenjeno ne samo našim dvjema zemljama, već i svakoj zemlji koja želi proizvoditi nuklearnu energiju u civilne svrhe", rekao je Kirijenko nakon susreta u Moskvi s kazahstanskim premijerom Danialom Ahmetovom. "Mislimo da ćemo sve pripreme završiti do konca godine i da ćemo moći objaviti početak radova", kazao je ruski dužnosnik na tiskovnoj konferenciji. Središte će početi s proizvodnjom obogaćenog urana 2007., prema Rosatomu. Kazahstan će pomoći Rusiji u "financiranju" radova, obećao je pak Ahmetov na početku susreta s Kirijenkom.

STOCKHOLM - Zrakoplov švedske obalne straže s četiri osobe srušio se u četvrtak na jugu Švedske, priopćila je uprava civilnog zrakoplovstva, a još nije poznato ima li preživjelih. "Mislimo da su u zrakoplovu bile četiri osobe. Trenutačno istražujemo mjesto nesreće i ne znamo ima li preživjelih", kazao je za AFP Hans Kjaell, analitičar zračne sigurnosti u upravi za civilno zrakoplovstvo. Zrakoplov obalne straže tipa Casa 212 srušio se u more 300 metara od obale, u kanalu Falsterbo, na samom jugu Švedske, rekao je. Na mjesto nesreće odmah su stigli spasilački brodovi i helikopteri, dodao je Kjaelli.

MOSKVA - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je izrazio nadu da će Rusija ukinuti kaznene mjere protiv Gruzije donesene zbog, kako objašnjava Moskva, namjere te zemlje da uporabi silu protiv separatističkih regija. "Važno je za sve strane, zapravo dvije strane, da pokažu suzdržanost, umjerenost i smirivanje nasilja", rekao je de Hoop Scheffer na konferenciji za novinare tijekom posjeta Rusiji. "Nadam se da će u tom okviru biti moguće da se neke od mjera koje je u tom sukobu uvela Ruska Federacija ukinu", rekao je De Hoop Scheffer. Veze između Rusije i njezina južnog susjeda Gruzije dostigle su najnižu razinu nakon što je prošlog mjeseca Tbilisi kratko pritvorio četiri ruska časnika pod optužbom za špijunažu. Moskva je uzvratila prekidanjem svih željezničkih, zračnih, morskih i poštanskih veza s Gruzijom. Ujedno optužuje Tbilisi da silom pod svoju kontrolu želi vratiti odmetnutu Abhaziju i Južnu Osetiju.

PRIŠTINA - Kosovski Srbi su u četvrtak na prosvjednom skupu u Mitrovici poručili da neće prihvatiti neovisnost Kosova te izrazili uvjerenost da nitko u Srbiji nije spreman potpisati odluku o neovisnosti Kosova. Na prosvjednom skupu u sjevernom dijelu Mitrovice, nastanjenom pretežito Srbima, sudjelovali su i predstavnici političkih stranaka iz Srbije koji su pokušali uvjeriti Srbe na Kosovu da na referendumu 28. i 29. listopada podrže novi srbijanski Ustav u kojem je Kosovo određeno kao neodvojivi dio Srbije. "Mi ne donosimo novi Ustav zbog Ustava jer i u starom Ustavu se kaže da je Kosovo dio Srbije, već želimo cijelom svijetu reći da građani Srbije misle da je Kosovo mjesto rođenja Srbije i da se ona ne može povući s Kosova", rekao je visoki dužnosnik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i naglasio da u Srbiji "nema srpske ruke koja će potpisati neovisnost Kosova".

BAGDAD - Osmero američkih vojnika ubijeno je u borbi u srijedu na zapadu Iraka, čime su se američki gubitci u Iraku od početka listopada popeli na 99 vojnika, priopćila je u četvrtak američka vojska. Dva vojnika i šest vojnikinja "podlegli su ranama koje su zadobili u borbi s neprijateljem tijekom operacije u pokrajini al-Anbar", gdje su aktivni sunitski pobunjenici i teroristička mreža al-Qaida, dodaje američko zapovjedništvo u priopćenju. Mjesec listopad je od početka ove godine najpogubniji za američku vojsku u Iraku, gdje je raspoređeno 144.000 američkih vojnika.

MOSTAR - Predsjednik Uprave HT - Hrvatskih telekomunikacija Ivica Mudrinić i premijer Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić potpisali su u četvrtak u Mostaru sporazum kojim se HT Mobilne (bivši mostarski Eronet) pripaja HT-u Mostar. Vlada Federacije BiH je suglasnost za potpisivanje ovog sporazuma dala krajem rujna ove godine. Ovim su sporazumom, kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH i T-Hrvatski telekom osigurali strateške pretpostavke za daljnji razvoj HT-a Mostar u svim segmentima poslovanja. Prema potpisanom sporazumu Vlada Federacije BiH raspolaže s ukupno 55,67 posto udjela u HT-u Mostar, HT Zagreb s 39,10 posto, a HP (Hrvatske pošte) Zagreb s 5,23 posto udjela u ovoj mostarskoj tvrtki. Sporazumom se potvrđuje status strateškog partnera HT Zagreb, kao i postojeće pravo prvokupa udjela u slučaju kakvog prijenosa ili prodaje udjela u HT-u Mostar, naglašeno je u obrazloženju.

RIM - Talijanski premijer Romano Prodi i njegova supruga Flavia Franzoni bili su ilegalno špijunirani elektronskim putem radi utvrđivanja njihovih financijskih prijava poreznom uredu, priopćeno je u četvrtak iz milanskog tužiteljstva. Tužiteljstvo u Milanu, na osnovu prijave ministarstva ekonomije, utvrdilo je desetke nelegalnih upada u banku podataka talijanskog poreznog ureda, s namjerom kontroliranja poreznih prijava bračnog para Prodi. Tužiteljstvo je naložilo 128 pretresa protiv isto toliko osoba, navodnih autora "informatičkog špijuniranja". Među njima su i zaposleni u državnoj agenciji za uplate (Agenzie delle Entrate), carinskog ureda i časnici Financijske straže. Osim Prodija i njegove supruge špijunirane su i druge javne osobe te one iz sporta i spektakla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙