FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 9. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KOPENHAGEN - Dansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najavilo kako će se tijekom dana sastati Vijeće sigurnosti UN kako bi raspravilo o tvrdnji Sjeverne Koreje da je izvršila prvi nuklearni test u povijesti. Visoki dužnosnik tog ministarstva za agenciju AP je rekao da će se sastanak održati u 15,30 sati. Danska je nestalna članica Vijeća, za koje je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller rekao kako će raspravljati o poduzimanju "najsnažnijih mogućih koraka". "U Vijeću sigurnosti mora se raditi na pripremi sankcija protiv Sjeverne Koreje, a ključno je da pridobijemo i Kinu. Zato ćemo danas raditi na tome da Vijeće poduzme najsnažnije moguće korake", izjavio je Moeller za dansku TV2.

WASHINGTON - Sjevernokorejski nuklearni pokus izveden u ponedjeljak bio je razmjerno malen, objavili su američki mediji uz napomenu da je neposredno prije pokusa Kina službeno obavijestila Washington da će se on dogoditi. Snaga eksplozije bila je jednaka eksploziji 550 tona TNT-a, javljaju mediji na temelju podataka južnokorejskoga državnog instituta za geologiju. Snaga američke atomske bombe koja je uništila japanski grad Hirošimu u Drugome svjetskom ratu bila je usporediva s eksplozijom 21.500 tona TNT-a, dodaju. Američki program vijesti Fox News prenosi riječi nekih sigurnosnih analitičara koji kažu da se iz perspektive Pyongyanga ovaj pokus može smatrati razočaranjem. Stručnjaci opisuju eksploziju "više kao šištanje nego kao prasak".

ZAGREB - Tvrdnja Sjeverne Koreje da je izvela nuklearnu probu, a što su potvrdila i seizmička mjerenja, izazvala je u ponedjeljak diljem svijeta osude ali i zabrinutost. Iako bliski saveznik Sjeverne Koreje, Kina je sjevernokorejski potez nazvala "flagrantnim ignoriranjem" međunarodne zajednice i izrazila zabrinutost za regionalnu stabilnost. "Kineska vlada se tome odlučno protivi", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. U njemu Kina "traži da se Demokratska Narodna Republika Koreja pridržava obveze o korejskom poluotoku kao zoni bez nuklearnog naoružanja, zaustavi sve aktivnosti koje bi pogoršale trenutnu situaciju i vrati se za pregovarački stol".

BRUXELLES - Predsjedništvo EU u ponedjeljak je sjevernokorejski nuklearni test ocijenilo "provokativnim činom" i najavilo kako će sa svjetskim silama raditi na "odlučnom međunarodnom odgovoru". "Ovaj test jako ugrožava regionalnu stabilnost i ozbiljna je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti", kaže se u priopćenju predsjedništva EU, koje trenutačno obnaša Finska. Reakcija EU nastavila se na opću osudu tvrdnje Sjeverne Koreje da je isprobala nuklearno oružje. "Predsjedništvo EU snažno poziva (Sjevernu Koreju) da trenutačno objavi kako će se suzdržati od svih drugih testova nuklearnog oružja, javno objavi da odustaje od nuklearnog naoružanja i smjesta se i bezuvjetno vrati šestostranim pregovorima", stoji u priopćenju EU.

ZAGREB/MOSKVA - Moskva je od službenog Pyongyanga zatražila da prekine nuklearni program a druge je zemlje pozvala na suzdržane reakcije nakon što je noću na ponedjeljak Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus, prenosi novinska agencija RIA-Novosti. "Tražimo od Sjeverne Koreje da odmah poduzme korake za povratak Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja te za povratak šesterostranim pregovorima" o njezinu nuklearnom programu, citira RIA-Novosti glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Mihaila Kaminjina. Rusko ministarstvo, koje je veleposlanika Sjeverne Koreje pozvalo na konzultacije nakon noćašnjeg nuklearnog pokusa, pozvalo je i sve zemlje da suzdržano reagiraju na pokus, dodaje Ria-Novosti a prenosi Associated press.

TEHERAN - Reagirajući na tvrdnje Sjeverne Koreje o izvođenju nuklearne probe, Iran je u ponedjeljak priopćio da je njegov opći stav o tome jasan i da u načelu zagovara svijet bez nuklearnog naoružanja. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammed ali Hosseini je, kako prenosi agencija Fars, izrazio nadu da će se pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu kretati u smjeru koji će zadovoljiti interese i Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice.

ZAGREB - Niz europskih zemalja osudilo je sjevernokorejsku nuklearnu probu. Njemačka je izrazila osudu i pozvala Vijeće sigurnosti na "odlučnu reakciju". "Današnji nuklearni pokus predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regiji i šire", priopćio je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Sjevernu Koreju je pozvao da smjesta obustavi nuklearne aktivnosti. Francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douste-Blazy je ocijenio da sjevernokorejski nuklearni pokus predstavlja "vrlo ozbiljan čin po međunarodnu sigurnost" koji od međunarodne zajednice traži "oštar odgovor". Britanski premijer Tony Blair je izjavio da se radi o "potpuno neodgovornom i provokativnom činu na koji moramo odlučno oodgovoriti".

BEČ - Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) je navela u ponedjeljak da je otkrila "događaj" magnitude 4,0 stupnja po Richterovoj skali u nedjelju u 3,35 po srednjoeuropskom vremenu (01,35 GMT) u Sjevernoj Koreji, zemlji koja je objavila da je izazvala eksploziju svoje prve atomske bombe. "Prenijeli smo državama potpisnicama informacije o događaju magnitude 4,0 u 1,35 po GMT-ju" u Sjevernoj Koreji, rekao je iz New Yorka izvršni tajnik te organizacije Tibor Toth, prenosi AFP. CTBTO nije se ovlaštena javno izjašnjavati o prirodi incidenata koje je otkrila, pa dakle niti potvrditi nuklearnu eksploziju, precizirao je Toth i dodao da je CTBTO prenijela analize svojim državama članicama, njih 176.

DŽALALABAD - Guverner jednog okruga na istoku Afganistana i još četiri osobe, među kojima su lokalni šefovi policije i obavještajne službe, ubijeni su u bombaškom napadu na njihovo vozilo, javila je policija. Bomba je eksplodirala pri prolasku vozila guvernera okruga Khogyani u pokrajini Nangarhar, precizirao je jedan glasnogovornik policije, prenosi AFP. "Guverner, šef policije i šef obavještajne službe su ubijeni radijski aktiviranom bombom", rekao je glasnogovornik. Jedan glasnogovornik talibana je u telefonskom razgovoru za AFP preuzeo odgovornost za atentat.

RIM - Ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje je "političko ubojstvo, osveta", ocijenio je bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u talijanskom dnevnom listu La Repubblica. "Jasno je da su ju htjeli ušutkati. To je težak udarac za slobodu tiska i za one koji se bore za demokraciju naše zemlje", dodao je. Bivši predsjednik je ocijenio da je prejednostavna "teza prema kojoj je to bila novinarka koju vlast nije voljela pa ju je ušutkala". Ana Politkovskaja je bila "uznemirujuća novinarka i imala je više neprijatelja", dodao je. Podsjetivši da su teme koje je obrađivala bile "Čečenija i korupcija u vojsci i u zemlji", on je ocijenio da se istraga mora voditi u ta dva smjera. Novinarka je ubijena u subotu vatrenim oružjem u zgradi u kojoj je živjela u Moskvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙