FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SKOPJE - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov makedonski domaćin Branko Crvenkovski potvrdili su, u zajedničkoj izjavi potpisanoj u utorak u Skoplju, da su uključivanje u euroatlanske integracije te mir stabilnost i napredak strateški ciljevi dvije zemlje. "Razgovori su bili otvoreni i veoma sadržajni o pitanjima važnim za obje države i zajedničkoj suradnji", izjavili su nakon razgovora predsjednici Mesić i Crvenkovski. U zajedničkoj izjavi o načelima međusobnih odnosa zacrtani su strateški ciljevi obje zemlje u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta, prije svega uključivanje u europske i euroatlanske integracije, mir, stabilnost i napredak.

HELSINKI - Hrvatska je ostvarila veliki napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji i ako nastavi s potrebnim reformama mogla bi se u nju integrirati do 2009. godine, izjavio je u utorak u Helsinkiju predsjednik finskog parlamenta Paavo Lipponen nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Vladimirom Šeksom. "Hrvatska jako dobro napreduje prema članstvu u EU, screening je završen, pregovaračka poglavlja se otvaraju i mislim da je Hrvatska u mnogočemu već sada spremna za članstvo u Uniji", rekao je Lipponen čija zemlja do kraja ove godine predsjedava Europskom unijom. "Mislim da je realno očekivati da će Hrvatska biti spremna 2009. godine, ali pod uvjetom da nastavi provedbu započetih reformi", naglasio je Lipponen.

ZAGREB - Dvodnevni sastanak parlamentarnih izaslanstava članica Američko-jadranske povelje Hrvatske, Albanije i Makedonije, završio je u utorak u Tirani potpisivanjem deklaracije potpore trima zemljama za ulazak u NATO koju bi trebala usvojiti Parlamentarna skupština NATO-a, izjavio je u utorak voditelj Saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić. Deklaracija će biti upućena NATO-ovoj Parlamentarnoj skupštini koja će održati godišnje zasjedanje u Quebecu 13. i 14. studenoga - dva tjedna prije summita NATO-a u Rigi, rekao je u telefonskoj izjavi iz Tirane Ćosić.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 61. godišnjice osnivanja Ujedinjenih naroda, 24. listopada, u utorak je, uz zajedničku potporu Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), pokrenuta inicijativa za obnovu četrdesetak kuća na Područjima od posebne državne skrbi, priopćila je misija OESS-a u Hrvatskoj. "Oko četrdesetak obitelji trebalo bi dočekati zimu u obnovljenim kućama i primiti pomoć prije zime u sklopu zajedničke akcije Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj - pružanja pomoći najugroženijim obiteljima na Područjima od posebne državne skrbi", navodi se u priopćenju. Obnovu četrdesetak kuća financirat će Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a u ovu inicijativu uključene su obitelji koje nisu obuhvaćene programom državne potpore obnovi na području Banovine, Korduna, Like i zadarskog zaleđa.

MONTELIBRETTI - Spasilačke ekipe iz zemalja članica NATO-a, Rusije i drugih europskih zemalja uključujući Hrvatsku okupile su se u utorak nedaleko od Rima na protuterorističkoj vježbi kako bi poboljšale koordinaciju u slučaju napada s korištenjem radiološkog materijala. Oko 250 vatrogasaca, policajaca i spasilaca radit će dva dana na simulacijama napada u centru za obuku talijanskih vatrogasaca u Montelibrettiju, sjeverno od Rima. Cilj vježbi je poboljšati koordinaciju između spasilačkih službi šest zemalja sudionica: Italije, Rusije, Mađarske, Rumunjske, Hrvatske i Austrije.

JALALABAD - Minobacačka garanta NATO-a koja je promašila cilj na istoku Afganistana ubila je troje djece i ranila dvoje, naveli su afganistanska policija i NATO. Postrojbe Međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu (Isaf) koje predvodi NATO postavile su više minobacača koji su ciljali područje u kojem su bile napadnute u okrugu Pech, u pokrajini Kunar. Tijekom ispaljivanja jedna od pet minobacačkih granata je promašila cilj iz tehničkih razloga, objasnio je glasnogovornik Isafa zapovjednik Luke Knittig. Ranjene djevojčice su hospitalizirane u NATO-ovoj bolnici. Izaslanstvo NATO-a je izrazilo sućut obiteljima i dodalo da je otvorilo istragu o nesreći.

MADRID - Španjolsko pravosuđe potvrdilo je optužbu Arnaldu Otegiju, čelniku nezavisne baskijske stranke Batasuna, zbog pripadnosti ETA-i, te optužbu 37-orici ostalih članova radikalne stranke, priopćeno je u utorak iz sudskog izvora. Središnje španjolsko pravosudno tijelo odbacilo je žalbe Arnalda Otegija i 37 članova Batasune, i odlučilo ih je poslati na sud pod optužbom "pripadnosti oružanoj bandi". Ono je potvrdilo optužbe iz 2005. madridskog istražnog suca Baltasara Garzona, zaduženog za istragu o povezanosti radikalne stranke i ETA-e. Pravosudno tijelo mora još potvrditi slanje pred sud triju osoba među kojima navodnog sadašnjeg šefa ETA-e Josua Ternere i međunarodnog dužnosnika Batasune Josebe Alvareza.

KIJEV - Moskva i Kijev su se u utorak složili u pogledu cijene ruskog plina Ukrajini 2007., otklonivši tako opasnost novog "plinskog rata" koji bi omeo europsku opskrbu, rekao je veleposlanik Rusije u Ukrajini Viktor Černomirdin. "Dogovorili smo se", rekao je novinarima prije početka konferencije za novinare ruskog i ukrajinskog premijera Mihaila Fradkova i Viktora Janukoviča u Kijevu. Na pitanju o dogovorenoj cijeni Černomirdin je odgovorio "130", dakle 130 dolara za 1.000 m3 plina, prema sadašnjih 95 dolara. Šefovi vlada su bili neodređeniji. "Potvrđeno nam je telefonom da se završavaju pregovori s Gazpromom u Rusiji, da će obim isporuka plina prema Ukrajini iznositi najmanje 55 milijardi m3 po cijeni koja neće biti viša od 130 dolara", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare. Fradkov nije potvrdio sporazum.

BRUXELLES - Predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a general Raymond Henault posjetit će u četvrtak i petak Hrvatsku, gdje će se sastati s vodećim političkim i vojnim dužnosnicima, doznaje se u utorak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. "General Raymond boravit će u četvrtak i petak u Zagrebu, gdje će se sastati s vodećim političkim i vojnim dužnosnicima, uključujući predsjednika Republike, ministra obrane, načelnika glavnog stožera i druge dužnosnike", rečeno je Hini u NATO-ovu uredu za odnose s javnošću. Kanadski general Henault predsjedava Vojnim odborom od lipnja prošle godine. Vojni odbor je najviša vojna vlast u Sjevernotlantskom savezu.

HANOJ - Novi vijetnamski predsjednik Nguyen Minh Triet i drugi dužnosnici planiraju održati "chat", razgovarati uživo s narodom na službenoj internetskoj stranici Komunističke partije Vijetnama, objavili su u utorak državni mediji. Prvi dijalog online, koji će se održati krajem studenoga nakon završetka zasjedanja Nacionalne skupštine, omogućit će "partijskim i državnim funkcionerima da s narodom izravno razgovaraju o spornim temama", objavio je dnevnik Vietnam News. "Jednosmjerna komunikacija više ne zadovoljava. Moramo ideološki rad učiniti uvjerljivijim na oba kraja kako bismo ojačali socijalističku demokraciju", prenosi dnevnik izjavu zamjenika načelnika Odjela za ideologiju i kulturu KP Vijetnama Daoa Duyja Quata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙