FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi problemi u vodstvu hrvatske manjine u Srbiji

SUBOTICA, 26. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji, Josip Pekanović, odbacio je u četvrtak optužbe bivšeg predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnića Hajduka da je smijenjen na neregularan način, nakon što je Vojnić najavio pokretanje sudske tužbe zbog svoga smjenjivanja.
SUBOTICA, 26. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji, Josip Pekanović, odbacio je u četvrtak optužbe bivšeg predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnića Hajduka da je smijenjen na neregularan način, nakon što je Vojnić najavio pokretanje sudske tužbe zbog svoga smjenjivanja.

Čelnik Hrvatskog nacionalnog vijeća rekao je za HINU da su odluke o smjeni drugog čovjeka HNV-a i imenovanju nove predsjednice Izvršnog odbora Slavice Peić, na sjednici HNV-a prošle subote, donesene na legalan način bez kršenja propisa.

Smijenjeni predsjednik Izvršnog odbora Vojnić odbija predati dužnost, a u srijedu je najavio i pokretanje sudske tužbe protiv odluke krovnog tijela hrvatske manjine, koje mu je izglasalo nepovjerenje zbog, kako je navedeno, netransparentnog upravljanja i poslovanja Izvršnog odbora, prekoračivanja ovlasti te neprovođenja odluka Vijeća.

Ovim povodom oglasila se i subotička podružnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine u Srbiji, koja je podržala takvu odluku vijećnika, te zatražila i smjenu Vojnićeva najbližeg suradnika Zvonimira Perušića, s dužnosti direktora i urednika tjednika "Hrvatska riječ", čiji je osnivač HNV.

"Smjenom Laze Vojnića Hajduka nije riješen još jedan ključni izvor stvaranja razdora u hrvatskome korpusu, a u cilju uništenja DSHV-a. To je aktualni direktor i v.d. urednika 'Hrvatske riječi' Zvonimir Perušić koji je ove novine specijalizirao za sijanje mržnje prema DSHV-u", navodi se među ostalim u priopćenju najjače podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

DSHV je ponovio optužbe da je Perušić u sukobu interesa, podsjećajući javnost da on paralelno obnaša i dužnost člana IO HNV-a zaduženog za informiranje, čime je bio, kako se navodi, "šef samome sebi".

Očekuje se da će pitanje otvorenih sukoba i normalnog funkcioniranja krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji biti riješeno 4. studenog, na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća na kojoj bi trebali biti imenovani novi članovi Izvršnog odbora toga tijela.

Nedavno smijenjeni predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Lazo Vojnić Hajduk odbija predati tu dužnost i najavljuje sudsku tužbu protiv odluke krovnog tijela hrvatske manjine.

"Zbog grubog kršenja pravnih dokumenata HNV-a pokrenuo sam postupak podnošenja sudske tužbe o povredi Statuta i Poslovnika HNV-a na sjednici 21. listopada", navodi se među ostalim u priopćenju koje je javnosti uputio bivši čelnik izvršnog tijela HNV-a. kada je izdano priopćenje??

Njegovu smjenu izglasali su vijećnici HNV-a zbog, kako je navedeno, netransparentnog upravljanja i poslovanja Izvršnog odbora, prekoračivanja ovlasti te neprovođenja odluka Vijeća.

Predsjednik HNV-a Josip Pekanović u četvrtak je za HINU izjavio da konstatacije Laze Vojnić Hajduka nisu točne, odnosno da su odluke o njegovoj smjeni i imenovanju nove predsjednice izvršnog odbora donesene na legalan način bez kršenja propisa.

"To je njegovo pravo, neka tuži ali tu nema ništa sporno", zaključio je predsjednik HNV-a.

Tri dana nakon subotnje smjene Laze Vojnić Hajduka, subotička podružnica jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, zatražila je i smjenu direktora i urednika tjednika "Hrvatska riječ", optužujući ga da je samostalno ili po diktatu smijenjenog predsjednika IO HNV-a "sijao mržnju prema DSHV-u".

"Subotnjom smjenom nije riješen još jedan ključni izvor stvaranja razdora u hrvatskome korpusu, a u cilju uništenja DSHV-a. To je aktualni direktor i v.d. urednika 'Hrvatske riječi' Zvonimir Perušić koji je ove novine specijalizirao za sijanje mržnje prema DSHV-u", navodi se među ostalim u priopćenju najjače podružnice jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine u Srbiji.

DSHV je ponovio optužbe za sukob interesa podsjećajući javnost da je Zvonimir Perušić paralelno obnašao i dužnosti potpredsjednika (čega) i člana Izvršnog odbora zaduženog za informiranje, čime je postigao da je bio "šef samome sebi".

Pitanje otvorenih sukoba i normalnog funkcioniranja krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji očekuje se da bude riješeno 4. listopada na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća na kojoj bi trebali biti imenovani novi članovi Izvršnog odbora toga tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙