FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: 12. forum hrvatskih manjina

ZAGREB, 26. rujna 2006. (Hina) - Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček danas je u u Zagrebu u sklopu Tjedna hrvatskih manjina posvećena Hrvatima iz Slovenije otvorila 12. Forum hrvatskih manjina.
ZAGREB, 26. rujna 2006. (Hina) - Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček danas je u u Zagrebu u sklopu Tjedna hrvatskih manjina posvećena Hrvatima iz Slovenije otvorila 12. Forum hrvatskih manjina.

"Želimo senzibilizirati hrvatsku javnost za problematiku hrvatskih manjina u susjednim državama", napomenula je Fuček, dodavši kako hrvatska država treba pomoći Hrvatima da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

"Pomažući im da sačuvaju jezik, jačamo njihove veze s domovinom", rekla je.

Predsjednica saborskoga Pododbora za hrvatske nacionalne manjine u europskim državama Ivana Sučec-Trakoštanec ocijenila je kako hrvatska država ima najbolje standarde zaštite nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. S druge strane, kako je istaknula, nismo zadovoljni zaštitom hrvatske manjine u Sloveniji.

Bivši hrvatski veleposlanik u Kanadi Andrija Jakopčević ocijenio je kako je razvoj manjinskih pitanja zadnjih desetljeće i pol u međunarodnim odnosima učvrstilo stabilnost i sigurnost u europskim zemljama.

"Tako je i Hrvatska potpisala bilateralne ugovore o zaštiti manjinskih prava s Madžarskom, Italijom, Srbijom, Crnom Gorom i Austrijom", rekao je.

Po njegovim riječima, zaštita manjina može se tražiti negdje u prostoru između zaštite nacionalnoga identiteta manjine i zaštite državne cjelovitosti u kojoj manjina živi.

Predstavnici hrvatskih manjinskih skupina govorili su o problemima zaštite svojih prava u Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Austriji, Italiji, Madžarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji.

Po riječima Štefana Pauera, predsjednika Hrvatskoga gradišćanskoga kulturnog društva iz Beča, austrijske vlasti dijele hrvatsku manjinu na Gradišćanske Hrvate i Hrvate koji su kasnije stigli u Austriju. Ustvrdio je kako ih zajedno u Austriji živi oko 150 tisuća.

Predjsednik Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore-Kotor Ivan Ilić ocijenio je kako se položaj Hrvata u toj državi popravio.

"Problem je u tom što unatoč teško sačuvanoj nacionalnoj svijesti, kao primjerice nedavno barskim Hrvatima, hrvatske vlasti odbijaju zahtjeve za primanje u hrvatsko državljanstvo", rekao je.

Podsjetio je i kako su bokeljski Hrvati nezadovoljni nastupom hrvatskih gospodarstvenika u Crnoj Gori. Djeluju uglavnom na području izvan Boke pa su zbog tog zaposlili tek mali broj pripadnika naše manjine, napomenuo je.

Na Forumu su danas govorili i Bruno Radaković iz Austrije, Antonio Sammartino iz Italije, Mijo Karagić i Joso Ostrogonac iz Madžarske, Ivan Šišak iz Makedonije, Milja Radan iz Rumunjske, Juraj Cvečko iz Slovačke, Ivo Garić iz Slovenije te Josip Pekanović i Petar Kuntić iz Srbije.

Na skupu su, uz ine, nazočili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙