FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalne manjine uglavom zadovoljne novim Ustavom Srbije

SUBOTICA, 1. listopada 2006. (Hina) - Vodstvo hrvatske zajednice u Vojvodini pozvat će svoje sunarodnjake da glasuju za potvrđivanje novog Ustava Srbije koji je u subotu navečer usvojila srbijanska Skupština.
SUBOTICA, 1. listopada 2006. (Hina) - Vodstvo hrvatske zajednice u Vojvodini pozvat će svoje sunarodnjake da glasuju za potvrđivanje novog Ustava Srbije koji je u subotu navečer usvojila srbijanska Skupština.

"Bliži smo odluci da ne pozivamo na bojkot referenduma jer smatramo da je ipak napravljen određen iskorak u odnosu na postojeći Ustav Srbije", izjavio je za HINU predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović.

Predstavnici nacionalnih manjina u Vojvodini najavljivali su bojkot ustavnog referenduma ukoliko pitanje statusa nacionalnih manjina u najvišem pravnom aktu zemlje ne bude riješeno na zadovoljavajući način.

"Srbijanski premijer nas je u petak pozvao na konzultacije kako bi nas uvjerio da predloženi akt nudi manjinama pozitivna statusna rješenja, uključujući tu i princip pozitivne diskriminacije u izborima za zastupnike Skupštine Srbije", naveo je Pekanović.

Premda usvojenu varijantu novog ustava Srbije nisu vidjeli ni u Demokratskom saveza Hrvata u Vojvodini predsjednik stranke Petar Kuntić na temelju posrednih informacija zaključuje kako ima mjesta optimizmu.

"Naše neslužbene informacije nam govore da će nacionalnim manjinama ipak biti osigurana neka varijanta izravne zastupljenosti njihovih predstavnika u Skupštini Srbije, za što se DSHV godinama samostalno zalagao", rekao je Kuntić.

Predsjednik DSHV-a pozitivno je ocijenio i predviđena ustavna rješenja za autonomiju Vojvodine zbog čega će ova stranka svoje sunarodnjake, simpatizere i članove pozvati da glasuju za potvrđivanje novog ustava Republike Srbije.

Čelnik najjače stranke vojvođanskih Mađara, najveće manjinske zajednice u Vojvodini, izjavio je da bi neusvajanje novog ustava u predloženom obliku bilo neodgovorno i da bi pogodovalo onima koji žele kaos u Srbiji.

Kako su objavili srbijanski mediji u dijelu ustava kojim se regulira financiranje pokrajine Vojvodine navedeno je da proračun Vojvodine iznosi sedam posto u odnosu na proračun Srbije.

Skupština Srbije jednoglasno je u subotu navečer usvojila prijedlog novog ustava Srbije, a rferendum za njegovo potvrđivanje održat će se 28. i 29. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙