FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader rekao je danas u Saboru, odgovarajući na pitanje zastupnika oporbe, da Vlada ne zna gdje je šest milijuna američkih dolara iz Brodosplita. Izvršna vlast nije mjerodavna niti može znati gdje je eventualno nestalo šest milijuna američkih dolara iz Brodosplita, rekao je Sanader, ističući kako se tim slučajem bavi Državno odvjetništvo. Sanader je to kazao odgovarajući na pitanje SDP-ova zastupnika Marina Jurjevića, koji je ustvrdio da Vlada nije odgovorila na pitanja oko 'afere Brodosplit' te da je svojim polovičnim odgovorima javnost dovela u još veću nedoumicu. SDP-ova zastupnica Milanka Opačić upitala je premijera zašto je od istrage amnestiran bivši požeško-slavonski župan Ivan Bagarić (HDZ) i "boji li se premijer onoga što bi Bagarić mogao kazati". Opačić je optužila sanadera da je dao nalog "za uhićenje Vlade Zeca", na što je premijer odgovorio da su to "besramne insinuacije", te da nije dao nalog za ničije uhićenje.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje SDP-ovca Nenada Stazića potvrdio da je na festival u Veroni putovao privatno, ali i Vladinim zrakoplovom, ističući da tako putuju i drugi državni dužnosnici, te da je tako putovao i bivši premijer Ivica Račan. Sanader je kazao da je u Veronu išao na poziv organizatora, a odbacio je optužbe da je u Veroni, s predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem i HDZ-ovcem Miomirom Žužulom, dogovarao prodaju Plive američkom Barru.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas sa saborske govornice sve stranke da učine sve kako bi spriječile pojavu političke korupcije u svojim redovima, da se prestanu politički prepucavati i optuživati već da zajedno porade na suzbijanju korupcije. Sanader je kazao da je "Hrvatska umorna od prepucavanja i optuživanja", da bi bilo lijepo da se hrvatsku javnost više ne opterećuje politikantstvom i aferama. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je zastupnike da je Hrvatska prošloga tjedna postala članicom Vijeća guvernera koje upravlja Agencijom za atomsku energiju. To je članstvo označila izuzetno bitnim za međunarodni položaj Hrvatske, a posebno, kako je rekla, za lobiranje kako bi Hrvatska 2008. ili 2009. postala privremenom članicom Vijeća sigurnosti UN-a.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je danas u Saboru da su se problemi u funkcioniranju Požeško-slavonske županije mogli izbjeći da je županijsko čelništvo iskoristilo mogućnosti iz Ovršnog zakona. "Vlada ima načina da riješi probleme, ali županijsko čelništvo mora obaviti svoj posao", rekao je Šuker, odgovarajući na pitanje Marije Bajt (HDZ) što će biti sa 64 zaposlenih u toj županiji, koji gotovo šest mjeseci nisu primili plaću. Pojasnio je da se, po Ovršnom zakonu, sredstva potrebna za osnovno funkcioniranje države i jedinica lokalne samouprave ne mogu blokirati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavio je danas da u narednih nekoliko mjeseci očekuje završetak procesa privatizacije valjaonice cijevi u Sisku, i to na način da se očuvaju radna mjesta i nastavi proizvodnja HDZ-ovac Marko Širac upitao je ministra u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' u kojoj je fazi privatizacija valjaonice, te što se čini da se ne ponovi neuspjela privatizacija sisačke željezare, koje je valjaonica dio. Vukelić je kazao da će se Vlada znati osigurati da strateški partner koji kupi valjaonicu mora zadržati na poslu svih 1309 radnika, uložiti višemilijunske iznose u valjaonicu i osigurati nastavak proizvodnje. Ministar je opovrgnuo i tvrdnje o skorašnjem zatvaranju brodogradilišta Kraljevica i Brodotrogir, a IDS-ovcu Damiru Kajinu odgovorio je da nema povlaštenih brodogradilišta.

ZAGREB - Hotelski lanac Maestral privatizirat će se nakon donošenja novog Zakona o privatizaciji, s kojim će Vlada izići za dva do tri tjedna, rekao je danas u Hrvatskom saboru potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Odgovarajući na pitanje HSLS-ovca Zlatka Kramarića što će biti s Maestralom nakon što je Vlada poništila natječaj za njegovu privatizaciju, Polančec je rekao da će novi natječaj biti raspisan nakon donošenja novog zakona, koji će radnicima omogućiti povlašteni otkup dionica. Odbacio je ranije optužbe da je Maestral u natječaju podcijenjen, rekavši kako pristigle ponude dokazuju da je odluka da se cijena utvrdi po nominalnoj vrijednosti Maestrala bila dobra.

ZAGREB - Ministrica branitelja Jadranka Kosor danas je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' izrazila nadu da će odgovorni za nedovršene i loše izgrađene stanove za stradalnike Domovinskog rata odgovarati pred zakonom Kosor je kazala da je loša i nedovršena gradnja stanova, ali i nemogućnost nekih lokalnih jedinica da dodijele zemljište, glavna prepreka stambenog zbrinjavanja. Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavio je da bi od iduće godinu s primjenom trebao početi projekt mikro-kreditiranja za male poduzetnike, čime bi se, kaže, trebali otkloniti problemi za kreditiranje malog poduzetništva u iznosima do 25 tisuća eura.

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH (DORH) opovrgnulo je danas da je u sukobu s Haaškim tužiteljstvom zbog spora oko optužnice protiv generala Rahim Ademija i Mirka Norca, kao što je to u danas objavio Večernji list. Dnevnik piše da glavna haaška tužiteljica inzistira na tome da hrvatska optužnica protiv Ademija i Norca obuhvati i tzv. udruženi zločinački pothvat, po istom principu kako se to navodi u optužnicama protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, te u optužnici protiv Jadranka Prlića i ostalih za BiH. Državno odvjetništvo napominje da je u više navrata zaprimilo dokumentaciju Haškog tužiteljstva vezano za predmet protiv Ademija i Norca zbog čega je, kako kažu, i rad na prilagodbi optužnice Haaškog suda hrvatskom kaznenopravnom sustavu u završnoj fazi.

ZAGREB - Predsjednica Općinskog suda u Delnicama Vera Holjević-Marincel razriješena je dužnosti zbog brojnih nepravilnosti u vođenju poslova sudske uprave, a privremeno je na tu dužnost imenovana sutkinja tog suda Dinka Urha, priopćeno je danas iz Ministarstva pravosuđa. Odluku o smjeni predsjednice delničkog suda, inače supruge zamjenika glavnog državnog odvjetnika Drage Marincela, ministrica pravosuđa Ana Lovrin donijela je jučer, nakon što je pravosudna inspekcija, zbog učestalih predstavki građana, prije desetak dana provela nadzor na sudu. Iz Ministarstva je priopćeno da su utvrđene brojne nepravilnosti, no ne navodi se o kakvim je nepravilnostima riječ.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić ocijenio je danas u Osijeku kako je Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) politički projekt aktualne vlasti, dodavši kako projekt HNOS ne može biti besplatan. Na konferenciji za novinare Stipić je ustvrdio kako resorno ministarstvo od učitelja traži dodatni angažman u provedbi HNOS-a, ali ih istodobno ne stimulira niti motivira za obavljanje toga posla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙