FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 18. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor je poslijepodne u hitnom postupku razmotrio prijedlog izmjena Zakona o zaštiti osobnih podataka, kojim se propisuju uvjeti pod kojima se osobni podaci hrvatskih građana mogu iznijeti iz zemlje. Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić pojasnio je da je riječ o usklađivanju s europskim smjernicama. Dio oporbenih klubova upozorio je da predloženi zakonski tekst nije propisao jasne uvjete korištenja osobnih podataka hrvatskih građana. Mato Arlović (SDP) smatra da bi takav zakon hrvatske institucije stavio u podređen položaj prema stranima, kojima je za vođenje zbirki osobnih podataka dovoljno da njihove države imaju zakonom reguliranu zaštitu osobnih podataka.

ZAGREB - Hrvatski sabor je na kraju današnjeg zasjedanja kratko raspravio Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2005. Iako su prihvatili izvješće, oporbeni su klubovi ocijenili da je ono manjkavo u dijelu u kojem govori o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Državno odvjetništvo lani je zaprimilo 41 prijavu kažnjivih djela primanja mita, 128 prijava korupcije te 258 prijava organiziranog kriminala. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je da rezultat rada na tom području "nije baš dobar", ali i istaknuo da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u međuvremenu dodatno ekipiran te da su mu ovogodišnji rezultati znatno bolji. Ljubica Lalić (HSS) upozorila je da je Hrvatska na međunarodnoj ljestvici borbe protiv korupcije pala za 20 mjesta te da Državno odvjetništvo ne pokazuje odgovoran pristup tom problemu.

ZAGREB - Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija (HZŽ) ocijenio je danas na sjednici u Zagrebu da ta zajednica mora biti Vladin partner u pripremi stvarne i fiskalne decentralizacije. Decentralizacija i supsidijarnosti nemaju alternative, a da bismo to postigli u Hrvatskoj, moramo biti Vladin partner u pripremi stvarne i fiskalne decentralizacije, zaključio je Izvršni odbor HZŽ-a. Predsjednik HZŽ-a Damir Bajs rekao je novinarima nakon sjednice da je Zajednica uključena u rad Radne skupine za Hrvatsku pri Odboru regija EU-a te da će potaknuti osnivanje ureda HZŽ-a u Bruxellesu. Ustrajući na načelu decentralizacije i supsidijarnosti, povodimo se za kolegama iz EU-a koji su se izborili da to bude načelo EU-a, kazao je Bajs.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa danas je održan treći sastanak Mješovitoga hrvatsko-francuskog povjerenstva za odabir znanstveno-istraživačkih projekata u okviru Programa "Cogito", priopćeno je iz Ministarstva. Voditelj hrvatskog izaslanstva bio je Radovan Fuchs, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju, a voditelj francuskog izaslanstva Robert Farhi, voditelj Odjela za znanstvenu i istraživačku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova. Mješovito povjerenstvo izrazilo je zadovoljstvo velikim brojem zajedničkih hrvatsko-francuskih projekata te u razmatranje uzelo njih trideset. Izabrano je 14 projekata za dvogodišnje razdoblje, 2007. i 2008., koje će u jednaku omjeru financirati Hrvatska i Francuska. Obostrano je izražena želja glede potpore mladih istraživača dodjelom stipendija koje će financirati obje države u okviru svojih mogućnosti.

OSIJEK - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na današnjoj je tiskovnoj konferenciji u Osijeku ponovila kako je najbolje da Hrvatska bude podijeljena na četiri do pet regija jer, kaže, to omogućuje ravnomjeran razvoj svih hrvatskih dijelova i olakšava pristup europskim razvojnim fondovima. Istaknula je kako nema logike da Hrvatska bude podijeljena na dvije regije jer "primjerice, ako Zagreb ima 20 tisuća dolara po stanovniku, a istočna Hrvatska dvije, onda je prosjek 11 tisuća, što očito govori da bogati i siromašni hrvatski krajevi nisu u istom položaju". Predsjednica HNS-a Pusić zabrinjavajućim je ocijenila i podatak da je istočna Hrvatska među najnerazvijenijim područjima u Europi. Država treba osigurati uvjete za razvoj Slavonije koja je u tešku položaju, rekla je, istaknuvši primjer razvoja ostalih hrvatskih dijelova, poput Zagreba, Dalmacije, priobalja i sjeverne Hrvatske, kojima je država pomogla u razvoju izgradnjom infrastrukture i ostaloga.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) - Udruga zaštitarske djelatnosti priopćila je danas kako je sa sindikatima započela kolektivne pregovore s ciljem utvrđivanja standarda rada u toj struci te donošenja kolektivnog ugovora koji bi se proširio na cijelu zaštitarsku djelatnost. U HUP-u drže da se samo granskim kolektivnim ugovorom može uvesti red u zaštitarstvu te ispraviti manjkavosti dosadašnje prakse prema kojoj se postojeći kolektivni ugovori u pojedinačnim zaštitarskim tvrtkama ne primjenjuju. Potaknuti nedavnim razbojstvom u đurđevačkoj Fini, u kojoj je ubijen zaštitar i stranka poslovnice, u HUP-u ističu da trenutno loše stanje u zaštitarstvu nameće potrebu da poslodavci i sindikati zajednički uvedu red u tu djelatnost radi sigurnosti zaštitara, građana i imovine.

PRIMOŠTEN - Na kongresu Sindikata metalaca Hrvatske (SMH), koji je danas počeo u Primoštenu, bit će izabrano novo vodstvo, a sindikalisti će raspravljati o privatizaciji i preustroju crne metalurgije i brodogradnje u Hrvatskoj. Na dvodnevnu skupu nazoče i sindikalni predstavnici iz 20-ak država, među inima, tajnici europske i svjetske federacije sindikata metalaca. Vedran Dragičević, povjerenik SMH-a za Dalmaciju, naglasio je da će se taj sindikat usprotiviti privatizaciji TLM-a ne postigne li se sporazum o zadržavanju sadašnjih radnika najmanje tri godine i poštivanju kolektivnog ugovora. Kupci TLM-a moraju znati da će SMH inzistirati na proizvodnji, a suprotstaviti se mogućoj prodaji vrijednoga tvorničkog zemljišta. Na kongresu u Primoštenu trebala bi biti donesena odluka o ujedinjenu SMH-a sa Sindikatom energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

PULA - Na prvoj zajedničkoj sjednici pulskoga Poglavarstva i Poslovnog savjeta "Uljanika" danas u Puli potpisano je Pismo namjere oko ustupanja, odnosno prodaje triju nekretnina u "Uljanikovu" vlasništvu Gradu Puli. Riječ je o bivšoj vojarni na Bulevaru, "Uljanikovu" Novom domu na rivi kojim se koristi Visoka tehnička škola te o Klubu za mlade "Uljanik". Svi ti objekti "Uljaniku" predstavljaju trošak te za njih ne iskazuje interes, dok će Gradu Puli, Županiji i Državnoj upravi omogućiti objedinjavanje svih službi za građanstvo na jednoj lokaciji. Kako je najavio pulski gradonačelnik Boris Miletić, u "Uljanikovu" vojarnu, kojoj je vrijednost procijenjena na 11 milijuna eura, preselit će sve gradske službe. "Gradske službe danas su dislocirane i njihovim bi se objedinjavanjem postigla višestruka korist, prvenstveno za građane", rekao je gradonačelnik Miletić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙