FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 18. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u razgovoru za Vjesnik od četvrtka da je "realno govoriti" o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji do 2009. godine, nakon što čelnici EU-a uklone institucionalne prepreke proširenju Unije. "Mislim da stvari stoje vrlo dobro ... ohrabrujuće je da je dogovor među liderima EU-a da svi pregovori oko ustava, sve institucionalne barijere (proširenju) moraju biti uklonjene do 2008.", rekao je Sanader odgovarajući na pitanje o realnim rokovima za ulazak Hrvatske u EU. Hrvatski premijer je rekao da pitanja prihvaćanja europskog ustava i hrvatskih pregovora s EU-om nisu povezana, ali da će ta "dva posla koja se odvijaju paralelno i ne isključuju jedan drugog", biti dovršena za dvije godine.

BRUXELLES - Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu završila postupak screeninga, pregled usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom za sva 33 poglavlja o kojima se vode pregovori. Bilateralni screening za zadnje poglavlje koje je prošlo kroz postupak screeninga, Pravosuđe i temeljna prava završen je u srijedu poslije podne. Acquis communautaire ili zajednička pravna stečevina inače je podijeljena u 35 poglavlja, ali se o poglavljima Institucije i Ostala pitanja ne pregovora. Screening je postupak koji prethodi konkretnim pregovorima u pojedinim poglavljima i koji omogućava definiranje pregovaračkih polazišta obiju strana u pregovorima. Screening omogućava da se utvrdi u čemu se sastoje razlike, što onda omogućava i jednoj i drugoj strani, Hrvatskoj i EU-u, da definiraju pregovaračke pozicije.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila pregovaračke pozicije Republike Hrvatske za četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, priopćeno je iz Vlade. Pregovaračka stajališta za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Hrvatske EU-u usvojena su za poglavlja - Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo intelektualnog vlasništva, Ekonomska i monetarna unija i Poduzetništvo i industrijska politika. Dan ranije Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU dao je suglasnost za pregovaračke pozicije RH za ta četiri poglavlja. Riječ je o poglavljima u kojima Hrvatska, uz još tri, od EU-a nije dobila mjerila odnosno uvjete za otvaranje pregovora. Vlada je Bruxellesu do sada dostavila pregovaračke pozicije za tri poglavlja - Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kulturu te Carinsku uniju.

BEČ - Za učinkovito suzbijanje svih oblika kriminala potrebna je bolja suradnja zemalja država potpisnica UN-ove konvencije protiv transnacionalno organiziranog kriminala, jedan je od zaključaka konferencije koja je od 9. do 18. listopada održana u bečkom sjedištu UN-a. Nakon 16 plenarnih sjednica i rada brojnih skupina stručnjaka iz 103 države članice koje su ratificirale konvenciju, postignut je i sporazum o potrebi učinkovitije primjene onih dijelova konvencije i pripadajućih joj protokola kojima se osigurava otkrivanje, progon i kažnjavanje počinitelja odnosno članova međunarodnih organiziranih kriminalnih skupina. Po riječima voditelja izaslanstva RH, predsjednika Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željka Horvatića, sudionici konferencije su se suglasili da se što prije uspostave oblici brzog djelovanja u izručenju i pravnoj pomoći.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u srijedu u izjavi za javnost na članak koji je istog dana objavio riječki "Novi list", a u kojemu se tvrdi da je Slovenija pokušala blokirati pregovore Europske unije i Hrvatske u poglavlju koje se odnosi na ribarstvo jer je nezadovoljna time što se ne provodi ribarski dio bilateralnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS). Kako se navodi u priopćenju objavljenom na web stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova, informacije da Slovenija ometa pregovore Hrvatske s EU nisu točne. "Odbacujemo navode hrvatskog tiska da Slovenija ometa pregovore Hrvatske s Europskom unijom o ribarstvu. Slovenija za sada još nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja o ribolovu jer Hrvatska unatoč sporazumu koji je potpisan 1997. godine isti zapravo ne prihvaća", navodi se u slovenskom priopćenju.

LJUBLJANA - Na općinskom sudu u Trstu u četvrtak će se održati nova rasprava o tužbi 711 štediša Ljubljanske banke Zagreb protiv Nove Ljubljanske banke (NLB), izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani zastupnik te skupine štediša Božidar Vukasović, rekavši da očekuje za štediše pozitivnu presudu. Kako su u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA naveli u tršćanskom odvjetničkoj kući Volli koja također zastupa interese štediša, obje će strane na sutrašnjem zadnjem ročištu predložiti svoje zahtjeve u pismenom obliku, što znači da presude sutra neće biti. Skupina štediša pred sudom u Trstu nastoji doći do 10 milijuna eura "stare" štednje. Vukasović za taj slučaj koristi kao dokaz to da je Nova Ljubljanska banka (NLB) pravna sljednica "stare" Ljubljanske banke i njezine nekadašnje poslovnice u Zagrebu te da je odgovorna za njene neisplaćene uloge.

SARAJEVO - Gotovo tri tjedna nakon provedbe općih izbora u Bosni i Hercegovini središnje izborno povjerenstvo (SIP) u srijedu je objavilo njihove konačne rezultate. Željko Komšić i službeno je proglašen pobjednikom u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH s osvojenih 116 tisuća glasova ili 39,56 posto, drugi je Ivo Miro Jović sa 29,14 posto glasova. Haris Silajdžić pobijedio je u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha sa 62,8 posto osvojenih glasova a Nebojša Radmanović postao je srpski član Predsjedništva BiH jer je za njega glasovalo 53,2 posto birača. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH najjača je Stranka demokratske akcije (SDA) sa devet od 42 mandata, zatim Stranka za BiH (SBiH) s osam, Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa sedam te Socijaldemokratska partija (SDP) s pet mandata. HZD BiH dobio je tri zastupnička mjesta a konkurentski HDZ 1990. dva.

TEHERAN - Glavni iranski nuklearni pregovarač poručio je u srijedu europskim državama da će izgubiti stanu li na stranu Sjedinjenih Država koje traže od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda rezoluciju o sankcijama Teheranu zbog nuklearnog programa. Ali Larijani rekao je to za novinsku agenciju Mehr samo dan nakon što je EU podržao ograničene UN-ove sankcije Iranu jer nije prestao obogaćivati uran što je bio preduvjet za ostvarivanje pogodnosti predviđenih paketom mjera međunarodne zajednice. "Ako druga strana (EU) popusti američkom pritisku, prirodno je da će situacija postati radikalna. Neće doći kraj svijeta, ali to će utjecati na našu suradnju i mislim da će druga strana više izgubiti", rekao je Larijani.

TOKIO - Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u srijedu ponovila japanskim dužnosnicima da se Washington i dalje drži svog obećanju da će štiti Japan, pokušavajući na taj način ukloniti zabrinutost zbog azijske trke u naoružanju nakon objave Sjeverne Koreje da je izvela nuklearni pokus. "Sjedinjene Države i dalje žele i dalje su sposobne ispuniti u potpunosti svoje preventivna i sigurnosna obećanja dana Japanu", kazala je Rice na konferenciji za novinare u Tokiju, prvoj etapi njene brze turneje po sjevernoj Aziji. SAD je zabrinut da bi se Japan i Južna Koreja mogli uključiti u trku u naoružanju kao odgovor na jačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala, na što je američki potpredsjednik Dick Cheney upozorio prije dvije godine.

BEČ - Dužnosnik OESS-a osudio je u ime "slobode govora" glasovanje francuskih zastupnika o dokumentu o armenskom genocidu u Turskoj zatraživši od senatora da ga odbace. Miklos Haraszti, predstavnik za slobodu glasila u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), istaknuo je u priopćenju da je pismo u tom smislu poslao predsjedniku francuskog Senata Christianu Ponceletu. "Svjestan sam humanitarne pobude zastupnika koji su pružili potporu prijedlogu. No prihvaćanje tog amandmana postavlja ozbiljna pitanja o međunarodnim standardima slobode govora", kazao je Haraszti, bivši protukomunistički disident u Mađarskoj.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair je izjavio u srijedu da bi prerano povlačenje iz Iraka bilo katastrofa, ali je inzistirao na postupnom povlačenju britanskih vojnika kako njihova nazočnost ne bi postala provokacija. "Naša je politika postupno povlačenje iz Iraka kada iračke snage budu spremne jamčiti sigurnost", rekao je na sjednici parlamenta. "Zato je važno da to učinimo kada bude moguće, jer ćemo inače postati provokacija, a ne pomoć", dodao je Blair. Premijer je izjavio da bi prerano povlačenje iz Iraka, prije obavljenog posla, bila katastrofa jer bi pogodovalo ekstremistima. Dodao je da ne kani popustiti ni malo u borbi s ekstremistima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙